Социологията на "Алфа рисърч" като инструмент на PR-а

Социологията на "Алфа рисърч" като инструмент на PR-а

Автор: Бояна Бозаджиева, Фейсбук

Като PR, а и като гражданин се изумявам от пожелателната социология, която в последно време избуява като пандемия. Проблемът е идентичен като този с фалшивите новини, които обаче, за разлика от фалшивата социология, не попадат в централните емисии новини. В рамките на 10 дни излиза поредно проучване (първото беше на "Маркетлинкс", но то там няма какво да се коментира, защото ползват “онлайн” допитване, което по всякакви стандарти дава грешки, т.е. не е социология).

Голямата ми изненада е "Алфа рисърч", която днес ни предоставя данни, които меко казано повдигат въпроси. Според проучването разликата между ГЕРБ и ПП/ДБ в 3%, ДПС е пета, БСП - четвърта политическа сила. Извинете, но какво се случи, че има такова разместване? На каква избирателна активност ги сметнахте тези данни? Масовото твърдение на всички социолози е, че на европейските избори ще излязат да гласуват под 2 млн. избиратели. Следвайки тази логика, то днешното проучване ни казва, че ДПС ще има под 160 000 гласа, а БСП ще се доближава до парламентарния си резултат .

 

Вие сериозно ли мислите, че това е реално?

Само за справка да погледнем данните от парламентарните избори (където цял живот имаме по-висока активност от европейските, т.е. и повече гласували за партиите). Сметката е следната: на последните парламентарни БСП има 225 000 гласа, ДПС - 350 000 гласа (махаме 50 000 от Турция) и все пак остават 300 000. И сега нека приложим днешните данни: това означава, че ДПС ще паднат наполовина, БСП държат близък до парламентарния резултат (нищо, че избирателите им меко казано не се радват на ЕС) и разбира се ПП/ДБ растат, защото…никой не знае защо. Абсурдът идва от това, че наблюдаваме социологически изследвания, които са повече инструмент наПР-а, а не изследване.

ПП: с удоволствие ще решерна днешния ми статус след евроизборите. 

 

Коментари

  • thenewone

    13 Март 2024 13:10ч.

    "с удоволствие ще решерна". "рИшерна".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • baba Pena

    13 Март 2024 13:20ч.

    подходящят израз на български е "ще публикувам отново"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    13 Март 2024 13:29ч.

    Да. Но по технологията на публикуванията в соц. мрежи, терминът е "share" - оттук и "reshare".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хаха

    13 Март 2024 17:15ч.

    А, това ли е най - важното в статията ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бай Бай

    14 Март 2024 10:18ч.

    вид услуга!! Която е част от услугите на даден уеб сайт или социална мрежа използваща интернет технология!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Светльо

    13 Март 2024 13:10ч.

    А вие сериозно ли мислите, че досега е било по-различно? Някога? А сериозно ли мислите, че с партийно-политически избори ще я докараме до нещо по-различно? Сериозно?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Социологията е точна наука

    13 Март 2024 15:30ч.

    Получаваш точно толкова, за колкото си си платил.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Моите имена

    14 Март 2024 8:49ч.

    Може и още по-точно: Точно колкото си платил, точно толкова получаваш! И всичко е "точ в топ", той - Чудомир - го е описал още пр

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    13 Март 2024 13:12ч.

    "с удоволствие ще решерна". "рИшерна" - като шсъ прайм на англофони, да съ прайм като хората.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    13 Март 2024 13:21ч.

    Иначе за "Алфа Рисърч", момичето е право. Оня ден четох в няква американска газета, цитират тези шмекери: 67%(2/3) от българите възприемали Русия като враг, 50+% искали Украйна да победи и разни такива. Газетата ли лъже читателите, дизайнерките от Алфа-Рисърч ли лъжат с баданарката, балимааму.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ако са правили проучването

    13 Март 2024 15:14ч.

    в гей-клуба, където Кралицата Драгунчефф финансира драг-шоу за 90 000 лв, определено са снижили процента на укроманиаците.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Новичкият, баце, "ингилизино"?

    13 Март 2024 13:21ч.

    Давай по същество! А, няма какво да кажеш! Разбираемо! Обаче! Евроджендърската ти същност не трае да излезе като въшка на чело! Дерзай! Като ти е втора орирода, йакво да правиш! Анадънму?😀

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    13 Март 2024 13:23ч.

    Ей ти го съществото, над теб. А твойто същество, с мойто ли се занимава?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    13 Март 2024 13:24ч.

    Напиши нещо "по същество", не се пристисквай, свидливец.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ако си мислите, че някой вярва на измишльотините ви, много се лъжете

    13 Март 2024 13:22ч.

    Социолози, сър.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Местен изрод

    13 Март 2024 13:32ч.

    Така е, публична тайна е че Прокопиевата Борянка и нейната "агенция" обслужват простокировата партия и Дебъ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Българските

    13 Март 2024 13:36ч.

    социолози също трябва да се хранят. Който плаща, той поръчва музиката.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Герман

    13 Март 2024 13:37ч.

    Тук не става въпрос за голяма ала-бала от страна на "Алфа Рисърч", както се опитва да внуши PR-ката. Причината за разминаването в процентите е ясно посочена в заглавието на графиката, но няма кой да забележи: Изчисленията са на база само тези респонденти, които са заявили, че са ТВЪРДО РЕШИЛИ да гласуват.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    13 Март 2024 13:39ч.

    И кво, депесето не са решили твърдо?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хамалин

    13 Март 2024 13:47ч.

    респонденти!!!!!!. шизофренно нъли. или мозъкъ го имаш за балон. как да не кажа чи си селееене

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Герман е прав

    13 Март 2024 13:52ч.

    Важното е в детайла. Като цяло, Алфа Рисърч не си позволяват да лъжат много и са сред познаващите резултатите от изборите. Но и майсторлъкът е именно в това - как да постигнеш манипулационния ефект, като използваш иначе верни данни и лъжеш минимално. С други думи - майсторлъкът е в подвеждането, а не в лъгането. И в случая едва ли лъжат - просто това са данните на твърдите ядра. Но никой не споменава общоизвестната истина, че талибанизацията е много по-силна сред умнокрасивитета, който винаги гласува за правата вяра под строй (но и почти няма периферия извън временно разочаровани избиратели). Всички други имат много по-големи "сиви" полета около твърдите си ядра.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Алфа Рисърч не си позволяват да лъжат много и са сред познаващите резултатите от изборите"

    13 Март 2024 14:40ч.

    Те това е елементарна заблуда. Резултатите от изборите предварително се дават на социолозите, за да подготвят шарлатанията.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    13 Март 2024 14:41ч.

    Дали лъжат? Лъжат. И основният инструмент за минимизиране на имиджовите загуби е уговорката: "Твърдо решилите да гласуват". А колко са те, каква част са от общия брой на интервюираните? И още малко по-тънки данни - каква част от симпатизантите на отделните субекти е "твърдо решена" да гласува. И още доста елементи от "диференциалната кръвна картина" могат да се дадат. Но те са важни за специалистите, които с помощта им, да ни дадат на нас, неспециалистите, диагнозата. Но ни дават, мамка му! Щото не си плащаме, галиба. А как бихме могли да си платим? Първо, с пари. Второ, чрез нашите, национални медии - БНР и БНТ, които да поръчат изследванията. Шегувам се.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • цоциологията като отворена врата за влизане на балами

    13 Март 2024 15:02ч.

    Още от днес започват да ви подгряват за нова фалшификация. Цоциолозите ви правят показно - преброяване на баламите, за кой ли път. Квотите от посолството, както винаги, са спуснати. А вие, балъци, им захапвайте пак куката. Те пък/пак ще ви се смеят на "будната гражданска съвест".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • >>>

    13 Март 2024 15:13ч.

    На всеки мислещ и образован индивид му е ясно, че в момента тече безумна, бясна и безобразна пропаганда с единствената цел, да се запази джендър-либераското и демоНОкратично статукво, което така или иначе вече очевадно рухва. И колкото по близо е края на уродлива епоха, толкова по-настървено, нагло и безконтролно демагогията и пропагандата се опитват да манипулират общественото мнение с всички възможни и невъзможни похвати. Това е характерно - страх ги е! При това, много ги е страх, а знаем, че и в Природата всяко животно, което е заплашено и е притиснато в ъгъла се страхува и съответно реагира по подобен начин - реве, кряка, съска, лае, ръмжи и т.н. Но все пак, живеем в 21 век, технократски век на процъфтяваща комуникация. И всеки, които иска да е обективно информиран, може да го направи, с малко труд и ровене в нета, сравнявайки факти и информация от различни източници, без в същото време лековерно да приема всичко за чиста монета... И най важното - чете с разбиране и аналитична мисъл! Само тогава, може да му се изясни, какво всъщност се случва и къде се намираме.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Монета 2 стотинки

    13 Март 2024 15:43ч.

    Харесвам написаното от колегите! Ето и от мен мойте 2-стинки принос по темата! Още в самото начало на материала ми направи неприятно впечатление, че има известно двусмислие в едно сърцевинно изречение: "Проблемът е идентичен като този с фалшивите новини, които обаче, за разлика от фалшивата социология, не попадат в централните емисии новини." Фалшивите новини (заедно с фалшива социология) попадат на указаното място ... и още как! Понякога го правят под формата на "борба с фалшивите новини". Уж оборват противниковите "фалшиви новини", а по същество правят пропаганда на своите "фалшиви новини"! Отвратителен и много дразнещ пример беше една акция на чекърите по отношение "фалшиви новини от въвеждане на еврото". Скоро го коментирахме, трудно е да срещнеш по гнусна и фалшива пропаганда. Добре де, да приемем, че експертната социология е по-чест гост на централни емисии!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Всъщност за мен процентите на ДПС са повече от нормално.

    13 Март 2024 15:54ч.

    Авторката на коментара може би е забравила, че напоследък там ври и кипи - избраха си председател с над 75% неодобрение, та трябваше да му пришиват Джевдет Чакъров за втори; с предишния председател се отнесоха меко казано неучтиво - наритаха го като мръсен кьопек. Новият председател е всичко друго, но не и тих и разсъдлив като предишните. Един средностатистически избирател на ДПС не би се отнесъл с огромна радост към преждеспоменатите неща.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бай Бай

    14 Март 2024 10:27ч.

    Голяма част от членовете и активните гласоподаватели на ДПС симпатизират на Русия ! САЩ са непирятели и изключително мразени особенно в силно вярващите. Делян дразни с изказванията и действията си като говори срещу Путин и Русия. Та за това Дилян му дават да разработва "новите територии", и както сте написали му пришиха Чакъров! Дилянчо има опит в разработването на нови територии.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Монета 2 стотинки

    13 Март 2024 15:57ч.

    Сега вече зареждаме тежката артилерия и коментираме темата по същество. Герман ви е обърнал внимание на едно решително обстоятелство. Браво, колега! Колко щеше да е хубаво, обаче, ако нещата свършваха дотук. Истината е, че не е така! 1. Алфа рисърч отколе е била изключиетел благосклонна и отзивчива към глобалистично-либералната общност. Стигал съм до положение, че познати са ми отказвали спор - чакали първо да излязат резултатите на Алфа. 2. Глобалистично-либералната общност, гъсто обрасла с щедро финансирани НПО е най-платежоспособната. Каквото и да мислите, никота не подценявайте платежоспособността на Възложителя. 3. Всички соц. агенции знаят безпогрешно какви резултати ще зарадват ВЪЗЛОЖИТЕЛЯ! Тук дори не е нужно грубо и безцеремонно да се задават и предпоставят крайните резултати, пък агенцията да си нагажда про,учването така, че да ги докара в угода на платеца! Това се подразбира от погледа. В цялата тази поредица от размисли и страсти има един неясен и объркващ момент. Проучването дава много сериозен "бонус" на БСП (бонусът на ппдб не ми е интересен). Какво значи това?! Що за партия е това?! Всичко се случва на фона на обстоятелството, че 4-ма от петимата настоящи БСП евродепутати са в официална война с председателката (но по различни причини и позиции) и електоратът масово ги счита за предатели и е дълбоко разочарован. Нещо хич не се връзва картината! Най-важното - след малко!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • malart

    13 Март 2024 16:02ч.

    Британски учени откриха, че който плаща прочването, той получава и необходимия резултат

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бригада 77 Бъркшайър, Хермитидж - Инфобюлетин

    13 Март 2024 18:32ч.

    Британски учени създадоха лабораторен хибрид между гол охлюв и молец. Хибридът прояжда вълнени и памучни тъкани като същевременно отделя мехури и слуз. След успешни изпитания в контролирана среда, хибридът представил се отлично на политическата сцена, ще бъде върнат във Великобритания, където се наяват да извлекат от кръвта му специален хемоцианин, способен да противодейства на руските диверсионни атаки със радиочестотно модифицирани щурци, отговорни за хипнотизирането на дипломатическите мисии в Хавана, Рияд, Кабул, Пном Пен и Загреб.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Монета 2 стотинки

    13 Март 2024 16:21ч.

    Сега внимание! Повече ще питам, твърденията ще останат субективни и неангажиращи! В подобни ситуации - погледнете първоизточника! Съставителят на статията има право на свой поглед и изводи, има право дори да сбърка :)). Отваряме! https://alpharesearch.bg/post/1020-obshtestveni-ocenki-kum-osnovni-politiki-na-es-i-ranni-elektoralni-naglasi-za-evrovota.html Резултатите вече ги видяхме, но това което не сте видели, А ТРЯБВА ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ДА ВИДИТЕ И ДА ЗНАЕТЕ е следното: "Настоящото изследване е проведено в периода 1 – 7 март 2024 г. от Алфа Рисърч, публикува се на сайта на агенцията и се реализира със собствени средства. Проучването е проведено сред 1000 пълнолетни граждани от цялата страна. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю с таблети по домовете на анкетираните лица." Анкетирани са 1000 граждани, но "официалните" резултати отразяват единствено мненията на една силно ограничена подгрупа от 320 човека, както ни показва една кръгова диаграма по-горе. Не е новина и друг път се е случвало, но сега резултатите ни сепват и трябва да включим повече ресурс в търсене на отговори. За страна като Бг - една коректно и професионално съставена извадка от около 1000 респондента хваща същността на явление. 320 човека хващат същността на явлението на 32 %! Ще кажа и още нещо, което не е задължително да вземате под внимание! Проверяваме исторически данни за активност на евроизборите по страни: https://www.europarl.europa.eu/election-results-2019/bg/izborna-aktivnost/ Не можем да се равняваме със световния "шампион" Словакия, с нейните 13 %, но нашият резултат на последните е ... 32 %. Не казвам нищо, де! Ами ако извадката по някакъв начин е ... модифицирана???! Не твърдя нищо, де! Ами Ако агенцията има някакъв набор от предварително селекционирани респонденти, с ясни отговори, които "случайно попадат" в групата от 1000, дори не е необходимо да са 320! Нали затова са професионалисти, с малка дирижирана групичка да извадят ТЪРСЕНИЯ резултат, който неизбежно ще даде някакви , макар и малко, отклонения, които ни главоболят!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • АСЕН МИХАЙ

    13 Март 2024 18:52ч.

    КАКВАТО "СОЦИОЛОГИЯТА" , ТАКИВА СА И ИЗБОРНИТЕ "РЕЗУЛТАТИ" - ШМЕНТИ КАПЕЛИ . ДОКАТО НИ УПРАВЛЯВА ЦВЕТА НА "80те%" , ТАКА ЩЕ Е !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На Боряна Димитрова й се привиждат щастливи хора

    13 Март 2024 19:38ч.

    Сигурно затова през ден стават убийства.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Случаен

    13 Март 2024 23:45ч.

    Подкрепям СВЕТЛЬО от 13:10ч.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Костов

    14 Март 2024 10:47ч.

    >>>>Причината за разминаването в процентите е ясно посочена в заглавието на графиката, но няма кой да забележи: Изчисленията са на база само тези респонденти, които са заявили, че са ТВЪРДО РЕШИЛИ да гласуват.<<<<<<Много дълбокомислено! Очевидно някой си Герман е убеден, че като се смятат прогнозните резултати трябва да се калкулират и онези, които са твърдо решили да не гласуват.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи