Социалният министър: Пенсиите и някои социални плащания ще се увеличат и при удължен бюджет

Социалният министър: Пенсиите и някои социални плащания ще се увеличат и при удължен бюджет

Минималната работна заплата ще остане 710 лв. през следващите месеци, ако бъде приет законът за удължаване на Бюджет 2022. Това заяви в предаването "Денят започва" на БНТ министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров. Той увери, че удължаването на действието на бюджета ще гарантира всички социални плащания, които съществуват към момента като някои дори ще се увеличат, заради заложени автоматични механизми.

Така например, ако няма друго решение на редовно правителство, пенсиите ще се актуализират с 12% от 1 юли 2023 г. спрямо сега действащия механизъм в Кодекса за социално осигуряване.

От началото на 2023 г. линията на бедност ще се повиши с 22% и ще стане 504 лв. Това автоматично ще повиши с 22% и всички социални помощи, обвързани с нея, допълни Лазаров.

Според него актуализация на Бюджет 2022 заради инфлацията не се налага, тъй като пенсиите вече са увеличени с изпреварващ инфлацията темп. 

Лазар Лазаров за пореден път защити решението на служебния кабинет да внесе законопроект за удължаване на Бюджет 2022. "Служебното правителство следва да произведе честни избори, след което и политическата отговорност да е на редовно избрания кабинет. Сега, обаче, като се вижда, че в някои от политическите субекти като че ли собствената политическа ориентация надделява над националните интереси и потребности, се започнаха апели към служебното правителство да внесе бюджет. Но какъв да е този бюджет?! Бюджетът е финансова рамка на мерки и политики, които ще провеждаш в продължение на година. Служебното правителство не е кабинет с парламентарна подкрепа и политическа окраска, за да извършва конкретните политики", мотивира се той.

Министерството на труда и социалната политика отчита рекордно ниска безработица от 4,2% или 138 000 души.

Предстоят засилени проверки срещу сивата икономика, заради което вече е подобрен капацитета на Главна инспекция по труда.

Около 300 000 души вече са получили помощи за отопление по основната схема като в момента предстои да бъдат отпуснати средства за още 10 000.

Други 50 000, които не отговарят на всички критерии за получаване на средства по основната схема, ще получат 400 лв. еднократна помощ.

Източник: БНТ

 

 

 

Коментари

 • Лицемери от изчезнал Булгаристан

  07 Ное 2022 9:50ч.

  Какъв "ИЗПРЕВАРВАЩ" инфлацията темп, когато инфлацията е 50 НА СТО - МИНИМУМ, а увеличението е с 12 НА СТО ????

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи