„Социализъм XXI век“: В навечерието на 1 май – левият печат е унизен. Свободното слово е потъпкано. Свободната мисъл е предателство

„Социализъм XXI век“: В навечерието на 1 май – левият печат е унизен. Свободното слово е потъпкано. Свободната мисъл е предателство

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Първи май – Ден на труда и на международната работническа солидарност. От тридесетина години – и празник на в. „Дума“ и на левия печат. Така бе доскоро, но със сигурност не и днес.

Левият печат в България през последните години е смазан и маргинализиран. Но не от идеологическия и политическия му противник в днешна „демократична“ България, а от неговия издател – ръководството на БСП в лицето на Корнелия Нинова и на най-вярното й обкръжение.

В началото беше разправата с „Дума”. Стожери на вестника и на българската журналистика бяха уволнени или принудени да напуснат. На тяхно място бяха наложени бивши кадри на в. „Демокрация“ и настоящи душеприказчици на председателката. Днес флагманът на левия печат е превърнат в посмешище, в жалък стенлист, който възхвалява т.нар. ръководство и громи „враговете” в лицето на Президента на републиката и на инакомислещите в партията и левицата. Все по-често се чува, че намеренията са от всекидневник „Дума“ да бъде превърнат в седмичник, а вероятно в недалечно бъдеще и спрян. С елементарното удобно обяснение – по финансови причини.

Поради спряно финансиране списание „Ново време“ не излиза в печатен формат втора година, а електронният му сайт е изцяло резултат на доброволните усилия на автори, редактори и администратори. От 2019 г. спря издаването на списание „Понеделник“. Отдавна изчезна и Информационният бюлетин „Съвременен показател“. Повече от пет години няма нито едно ново издание на Националния политически институт „Димитър Благоев“.

Тази година, в  навечерието на 1 май и „в чест” на празника на „Дума” и левия печат, дойде ред и на вестниците „Земя“, „Русия днес“ и „Китай днес“. Преди дни служители на НС на БСП са запечатали входната врата на редакцията на в. „Земя”, намираща се в държавната сграда на „Позитано“ №20 от 2015 година по договор за съвместна дейности и взаимопомощ между НС на БСП и издателя на вестниците – „Коопмедия” ООД. Посред бял ден са били строшени бравата, подменена ключалката, спрян токът, забранен достъпът до електрическото таблото. Вратата на редакцията е била облепена със забранителни ленти, върху които стоят печатът на НС на БСП и подписите на извършителите на това позорно дело.

Ние знаем, че тази наказателна „акция” не е предприета самоволно, а е извършена по заповед на председателката на БСП, която е учила право, била е следовател и би трябвало да знае, че това се нарича самоуправство, нахлуване с взлом в чужд имот, криминално престъпление, за което се носи наказателна отговорност.

За нас е ясно, че случващото се през последните дни е проява на политическата разправа и на личните битки на председателката на БСП с издателя на вестник  „Земя“. С крайна цел – вестникът да спре. Но то е свързано с още един огромен проблем. Под угроза е поставена Библиотека „Социални идеи“, уредена, пазена и допълвана в редакцията на в. „Земя“ в изпълнение на договора с НС на БСП. В нея се съхранява огромно книжно и архивно богатство на партията, наследено от архивите и библиотеките на вестниците „Работник“, „Работническо дело“ и „Кооперативно село“ – над 25 хиляди тома историческа, политическа и художествена литература; над 900 хиляди архивни единици за историята на БСП от 1891 г. до днес; над хиляда тома подвързани течения на леви вестници и списания от началото на тяхното излизане през ХІХ в. до днес. Материали, които днес трудно могат да се намерят в публичните библиотеки след тяхната „инвентаризация“ в годините след 1989. Фонд, който може да поеме и да се обогати с още много архивни единици и печатни издания, намиращи се разхвърляни в стаите на „Позитано“ и извън тях и да се превърне в едно уникално публично информационно и културно средище. Изваждането на това безценно за социалистическото движение в България богатство от сегашното му хранилище го обрича на разпиляване, унищожаване и погубване за поколенията. Но това не интересува Нинова и сегашното ръководство на БСП. Многобройни са примерите, които показват тяхната отчужденост от социалистическите идеи и безотговорно отношение към историята и ценностите на партията. Сегашното незавидно състояние на Националния политически институт „Димитър Благоев“ е ярко доказателство за това.

Работата на в. „Земя” – признат и авторитетен национален кооперативен всекидневник, е блокирана. Гласът на един ляв вестник е закатанчен. Независимо от действащия договор между НС на БСП и издателя „Коопмедия“, според който „двете страни обединяват усилията си за популяризирането и разпространението на социалистическите ценности”, като за целта те „не се обвързват взаимно финансово”. Означава ли това, че БСП на Нинова се отказва от „популяризирането и разпространението на социалистическите ценности” и дърпането на шалтера е по същество грубо и безпардонно „едномесечно писмено предизвестие” за освобождаване на помещенията, заемани сега от редакцията.

Скандалът с в. „Земя” се инсценира, за да се прикрие  друг сериозен проблем, създаден от ръководството на БСП. Тези дни стана публично известно, че спира излъчването на Българската свободна телевизия. Обяснява се, че било временно докато се преместила от сегашното си студио в помещения на „Позитано“№20  и в никакъв случай по финансови причини, както твърдели зложелателите. Обяснение, което дори лаиците в тази сфера посрещат с присмех, поради неговата технологична несъстоятелност и финансова обреченост. Истината е, че това е закъснелия край на един  провален поради професионална некомпетентност и политическа безотговорност проект, излъгал надеждите на стотици честни привърженици на левите идеи за различна и по-истинска телевизия, станал напълно ненужен след като се превърна в инструмент за възхвала на „успехите на ръководството на партията“ и за громене на „враговете с партиен билет“, а не на политическите опоненти и на неправдите в обществото и държавата.  БСТВ нито стана телевизия, нито беше свободна. Но погълна милиони, които бяха отнети от другите партийни издания и особено от средствата, жизнено необходими за  нормалната дейност на партийните организации в страната. Кой и кога ще даде обяснения и ще отговаря за всичко това?

Саморазправата с в. „Земя” е поредният епизод от погрома над лявата журналистика и над самата партия. Печална е равносметката в навечерието на празника на „Дума” и на левия печат. Партията е разнебитена, продължава посегателството върху нейната историческа памет. Левият печат е унизен. Свободното слово е потъпкано. Свободната мисъл е предателство. Критиката е престъпление. Всеки, който мисли различно от председателката и нейното обкръжение, е враг. Няма свобода на словото. Има свобода на цензурата и разгул на едноличния диктат. Този погром продължава седма година. Резултатът е закономерен – достатъчно е да напомним, че от 2017 г. до днес БСП изгуби над 730 000 гласоподаватели, и че днес тя е изпаднала като политическа сила до унизителното пето място в 49-то НС, че БСП вече не е нито авторитетен политически субект, нито незаобиколим обществен фактор.

Кога социалистите и симпатизантите ще осъзнаем това? Кога ще бъде потърсена отговорност на виновните за това печално положение?

Нека напомним отново на всички:

НЯМА ЛЯВА ПАРТИЯ БЕЗ ИДЕЙНИ ЦЕННОСТИ И ИСТОРИЧЕСКА ПАМЕТ!

НЯМА ЛЯВА ПАРТИЯ БЕЗ АВТОРИТЕТНИ ЖУРНАЛИСТИ И СИЛЕН ЛЯВ ПЕЧАТ!

ДА ГИ ЗАЩИТИМ!

ИК на ИПО „ПЛАТФОМА СОЦИАЛИЗЪМ ХХІ ВЕК”

29 април 2023 г.

Каним членовете и симпатизантите на Българската социалистическа партия, привържениците на левицата, да се включат в подписката в подкрепа на в. „Земя“ и други леви медии. Очакваме ви на щандовете на сп. „Ново време“ и в. „Земя“ по време на Първомайския празник, организиран от Софийския ГС на БСП на 1 май 2023 г. от 11.00 ч. на Лятната естрада в Борисовата градина.

 

 

 

 

Коментари

  • „Комунизъм XXII век“ ‒ и този пишман "Преход" ли не върви, въпреки безгрешните идеологически повели?

    30 Апр 2023 17:00ч.

    Ни "напред" към КомуНАШизъм, ни "назад" към КапитАлчизъм ‒ ако още вярвате на прогресивистки бълнувания. Не ви ли стигнаха толкова много години? Относно демонстриран ентусиазъм на прагматичната "елитна" утайка от "по-равни" свине (по Оруел) - ясно, но за хора като вас? Светът не е направен двуизмерен - има още посоки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    30 Апр 2023 17:03ч.

    Няма нищо учудващо - ръководството на БСП не са ревностни социалисти, а бесни капиталисти! Келепирът е техният Бог...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • мили родни картинки

    30 Апр 2023 17:55ч.

    Нямало вампири ли?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стефан д-р Чолаков

    30 Апр 2023 21:35ч.

    Имаше едно хумористично предаване по БСТВ- ''думата е ваша"". Беше като някаква психотерапия за 80 годишните привърженици на БСП. И водещия предаването Рошкев беше голям образ, но миналата седмица са го уволнили...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи