Социалисти искат оставката на Нинова още на конгреса

Социалисти искат оставката на Нинова още на конгреса

Следвайте "Гласове" в Телеграм
           
Кърваво писмо разпространиха от  Идейно-политическо обединение „Социализъм 21 век“ към делегатите на 50 Конгрес на БСП, който трябва да се проведе на 11 и 12 февруари. В него се иска незабавна смяна на председателя Корнелия Нинова и избиране на временно ръководство. Като аргументи авторите са посочили "катастрофални" резултати на партията на изборите и загуба на електорат сред всички прослойки.

Членове на "Социализъм 21 век" са Георги Пирински, дъщеря му Ана Пиринска, Юрий Асланов, Валери Жаблянов, Георги Божинов, Емил Бехар, Велислава Дърева, проф. Ваня Добрева, проф. Димитър Генчев, проф. Захари Захариев, Емил Костадинов, Явор Куюмджиев, Янчо и Иван Такови, Ненко Темелков, Христо Монов, Петко Тодоров.

Ето текста на писмото:

"Другарки и другари,

Делегатите на 50 Конгрес нямат право да си затварят очите пред истината – Българската социалистическа партия затъва в периферията на обществено-политическия живот на страната!

Политическата криза е толкова дълбока, че отвори пространство за радикални идеи за смяна на формата на държавно управление – за отказ от парламентарната република и дори за демонтаж на многопартийния характер на демократичния процес. На този фон, предложеният от Националния съвет на БСП дневен ред на Конгреса напълно се разминава с дневния ред на обществото и остава извън основните предизвикателства пред България днес.

Но ние, делегатите, сме длъжни да осъзнаем истината за състоянието на партията:

- БСП се свива като членска маса и актив;

- БСП губи избиратели във всички социални групи, в които до неотдавна бе водеща сила – сред хора на труда, сред интелигенцията, в селата, сред българското офицерство, и даже сред българските пенсионери;

- БСП има катастрофално нисък процент избиратели сред младите, застарява, а в нея не се вливат нови сили;

- БСП е обезличена в местната власт – губи общински съветници, ръководството се противопоставя на собствените си кметове и дори изключва най-успешните;

- Нашата идейност е в криза – в БСП отдавна не се води идеологически дебат, а политическото съдържание е заменено от пиара. БСП използва лява фразеология, но със своите действия не успява да докаже, че води лява политика. С разминаването между думи и дела ръководството изчерпа моралното кредо на БСП. Най-яркият пример е противоречието между декларациите за демонтаж на „модела ГЕРБ“, и действията, с които ръководството легитимира неговите носители.

Това двуличие отчая стотици хиляди избиратели и дори отблъсна значима част от твърдото ядро на партията. Основният въпрос, пред Конгреса в момента е как БСП да се завърне като водеща партия, способна да се противопостави на разрушителните тенденции в обществото.

Това е възможно единствено, ако БСП отново спечели доверието и подкрепата на всеки, който се бори за България като социална държава, в която на власт са равенството, върховенството на обществения интерес и солидарността между хората. Няма да е лесно и няма как да стане преди предстоящите избори. Но трябва да се започне незабавно, защото партията не можа да защити своето участие в управлението на страната – спрямо БСП трайно бе наложена тезата, че завършва всяко свое участие във властта с криза и с тежка загуба на доверие.

Фундаментален за БСП става въпросът от чие име и в чия полза прави политика и управлява, както и дали действията ѝ носят принос за обществото и държавата или само за един овластен кръг около ръководството, все по-отдалечен от проблемите на хората. Всяко мнение, различно от това на ръководството, е запушвано и наказвано; грубо е нарушена атмосферата на другарство, откровеност и критичност; драстично се нарушава Уставът, за да се налагат силово решения, взети еднолично и в интерес на тесни и неясни кръгове.

Наложи се субективизъм и изкривени критерии в кадровата политика, в която водещ принцип е личната преданост, а не професионализмът и деловите качества. На високи постове се оказаха личности с дясна идентичност, с ярки и запомнящи се анти-социалистически изяви. Не „реформирана“ – БСП беше трансформирана в нещо чуждо и далечно на българската социалистическа традиция, на идеала за свята и чиста република.

Партия с дълга история, безспорни заслуги в антифашистката борба, огромен опит и принос за индустриализацията на страната е на път да се превърне в исторически спомен. Другарки и другари, Промяната не може да започне, ако отговорността за състоянието на партията се прехвърли на партийните членове и на низовите организации, какъвто очевидно е замисълът на предложения дневен ред на Конгреса.

Промяната трябва да започне чрез смяна на ръководството, като гаранция за формиране на нов образ и преобръщане на начина, по който БСП разбира и прави своята политика. Конгресът на БСП е призван като най-висш орган да отразява надеждите на партията! Ето защо, призоваваме делегатите на 50 Конгрес да приемат друг дневен ред, подчинен на незабавното решаване както на вътрешнопартийната, така и на дълбоката политическа криза в страната!

Настоятелно предлагаме заседанието на Конгреса да вземе следните решения:

1. Незабавно възстановява мандата на делегатите на 50 Конгрес, прекратен противоуставно от Националния съвет, общинските съвети и конференции през последните месеци.

2. Прекратява мандата на председателя на БСП и избира временно ръководство до произвеждането на нов избор.

3. Възлага на Националния съвет да подготви рамкова платформа на БСП за предстоящите избори и за коалиционната политика на партията.

4. Възлага на Националния съвет да приеме насоки за идейно и организационно обновление на партията, по които да се подготви следващо заседание на Конгреса.


Източник: fakti.bg

 

 

 

Коментари

 • teridan

  01 Фев 2023 17:05ч.

  Нинова обаче ще им обясни, че партията я обича и всичките петдесетина останали членове на БСП искат тя да продължи да е начело. После ще изключи разколниците от БСП. Другарката Нинова така се е окопала, че е непоклатима.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  01 Фев 2023 20:46ч.

  Вече е поканена за кмет на с. Крушовица ............................

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Йордан Пенев

  01 Фев 2023 17:17ч.

  Да ама не! Тя се окопала добре! Нема да има промени в кадрите!! Разни хорица, медузи и тям подобни са плътно зад гърбо й! И това ако е демократично , ряпа да ядем!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Социалист

  01 Фев 2023 17:49ч.

  Тя е единствения председател избран от всички членове. Нинова е нашия изблр и не подлежи на обсъждане!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Абе колкото гласуването на избори има значение за състава на пармламента, толкова е читаво и избирането на Нинова

  01 Фев 2023 19:03ч.

  Имаше само едни истински избори в България - изборите за Велико Народно събрание. Сетне политическата класа се уплаши, че народа не иска демокрацията и капитализма и може да им провали приватизацията и разграбването на страната.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • фют

  01 Фев 2023 17:25ч.

  струва ми се, че Нинова залага на млади хора

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ина

  01 Фев 2023 17:49ч.

  всички млади на които заложи я изоставиха - янков, божанков, дори петков в ПП

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • фют

  01 Фев 2023 18:08ч.

  не ги виждам в социализъм 21, но може и да греша, не се интересувам особено

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Демократично е

  01 Фев 2023 17:49ч.

  да се искат оставки. Дано само да не е "стани, за да седне" .. Станишев.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • читател

  01 Фев 2023 19:06ч.

  Това си мислех и аз. Нинова е цвете в сравнение със големия "евроатлантик" Станишев.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • кое точно му е демократичното на искането на оставки?

  01 Фев 2023 21:29ч.

  Нинова беше избрана с огромно, направо смазващо предимство пред втория. кирчу контрабандисте взе около 10%, останалите сумарно не можаха и 5% да съберат. А демокрацията е власт на мнозинството, не на малцинствата. Мнозинството е казало категорично, обаче разни жабляновци с едноцифрен процент подкрепа по неква причина си мислят, че като зяпнат, и трябва да стане тяхната.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Нинова

  01 Фев 2023 17:57ч.

  Оставка значи оставам!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • :-))

  01 Фев 2023 18:08ч.

  Ха-ха

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Те пък като дойдат едни млади, ... като Зарков ...

  01 Фев 2023 18:18ч.

  И партията на момента ще стане като ПП-то, помнете ми думата

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Мда, еничарството е посеяно с широка ръка от "Америка затри България" и Сорос

  01 Фев 2023 19:05ч.

  И кандидатите за еничари няма да свършат скоро

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • teridan

  01 Фев 2023 18:25ч.

  Нинова прочете това и се втурна да търси в тълковния речник какво означава тази непозната думичка "оставка".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • "Младеж" до "младеж"

  01 Фев 2023 18:28ч.

  ще подмладяват...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • А сега,

  01 Фев 2023 18:51ч.

  Идват избори! Четем и гледаме изтупан от гардероба Станишефф оня ден, Първанофф и той се изока. Остана само Миков да изкарват от хоремака и сме готови да загубим и 50те члена които Нинова ви запази с оная стамбулска конвенция и неизпратеното оръжие... Нинова давай довършвай ги до край! 80+ години стигат, да живей свободата... Охх, б*си???

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Късно е,

  01 Фев 2023 19:04ч.

  направи каквото можа Нинова за разпада на партията им, преди нея го правеха и други.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • КОКО

  01 Фев 2023 19:09ч.

  Тези са новите леви които изпълзяват от дупките си винаги преди избори. Те знаят че на конгрес не могат да сменят лидера но нали трябва да манипулират гражданите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • За добро или за лошо Нинова е избор на партийните членове. Пряк избор.

  01 Фев 2023 21:33ч.

  Така че представителите, дето си мислеха, че могат да обещават до изборите и после да правят каквото си искат, могат да вземат малко да се гръмнат. Щото наследникът на Нинова ще бъде избиран пак така. Което значи, че станишевци и прочие сволоч немат шанс. Оня, дето нямаше да става евродепутат, с великонаучен труд за копчетата на мундирите.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Освен всичко друго, тези зяплювци са много силни преди събитието...

  01 Фев 2023 21:34ч.

  и съвсем тихички вътре в залата. Окудкудякват сичкото журналя отпред, а вътре не мъцват. няма да е нито за пръв, нито за последен път. Модус операнди.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи