СОС пак не избра Борис Бонев за председател. Предстои ново гласуване

СОС пак не избра Борис Бонев за председател. Предстои ново гласуване

Отново блокаж за избор на председател на СОС, балотаж между Борис Бонев и Диана Тонова. Безпрецедентна ситуация с избора на председател е възможно да блокира работата на Столичния общински съвет. Днес се проведе ново заседание, на което дневният ред е избор на председател. 

Това е втори опит за избор на председател на СОС, предстои балотаж.

Малко след 12 часа приключи тайното гласуване в него са участвали 47 души.

- За Борис Бонев, излъчен от ПП-ДБ(Спаси София) има 23 гласа

- За Диана Тонова, излъчена от БСП - 9 гласа 

- За Красимир Гълъбов, излъчен от "Възраждане" - 8 гласа

- За Пламен Данаилов от "Има такъв народ" - 3 гласа

- 4 са недействителните бюлетини.

Новоизбраният кмет Васил Терзиев отсъстваше от началото на заседанието заради други ангажименти. От ГЕРБ-СДС настояха Терзиев да дойде на заседанието като се позоваха на закона.

"Виждаме, че този процес блокира и е на път още една седмица от живота на СОС и работата за софиянци да бъде загубена именно заради това. Изключително важно е и сме притеснени с нашите колеги какво се случва с план сметката за чистотата, която трябва да бъде гласувана до края на годината и явно тя не е качена. Колегите ще дадат подробности, но нещо изключително важно, което виждаме и в този момент - г-н Терзиев не е представил нито един човек от екипа си официално", каза Антон Хекимян от ГЕРБ-СДС.

В последствие Терзиев дойде в залата и заяви, че няма резултати от срещите с политическите групи, които проведе през почивните дни.

Той покани повторно на разговори ГЕРБ и ИТН, които отказаха среща с него.

Нито една от политическите сили, освен "Продължаваме промяната", "Демократична България" и "Спаси София", не припозна Борис Бонев за председател на Столичния общински съвет. 

Факт е, че политическите групи отказаха в две тайни гласувания да дадат кредит на доверие на Борис Бонев и не възнамеряват да го направят и днес, въпреки съботните срещи с кмета Васил Терзиев, на които отидоха представители на БСП, "Възраждане" и КОД.

Още на 13 ноември, в деня на полагането на клетва, бяха издигнати три номинации за председател на Столичния общински съвет. БСП за България предложи Диана Тонова. "Възраждане" издигнаха кандидатурата на Красимир Гълъбов, а Пламен Данаилов бе предложен от "Има такъв народ". От ГЕРБ - СДС нямаха предложение, отказаха и да гласуват.

При тайното гласуване  Борис Бонев получи 23 гласа, колкото наброява групата му. За да спечели поста му трябваше подкрепа от 31 от общо 61 съветници. Втори резултат има Диана Тонова от БСП, която също събра гласове само колкото наброява групата на социалистите - 9.

Като слаб преговарящ определи Борис Бонев общинският съветник от ВМРО Карлос Контрера. Според него логиката е кандидатурата на Бонев да бъде оттеглена и да бъде предложено председателското място на ГЕРБ.

И още - заради амбициите на Борис Бонев новият кмет на София рискува да стане заложник, тъй като без подкрепа от ГЕРБ не може да има мнозинство, което да осигурява подкрепа за Терзиев.

Контрера не вижда как ПП-ДБ може да работи с БСП и "Възраждане", които обвиняват в путинофилия, така че единствената им опция е да се разберат с ГЕРБ. Как обаче ще сменят модела ГЕРБ в София с гласовете на ГЕРБ, е много интересен въпрос. Контрера е категоричен - подкрепа на Бонев няма да даде:"Просто няма такива качества."

Общинските съветници от ГЕРБ - СДС алармираха, че Борис Бонев е разговарял с лидера на БСП Корнелия Нинова, от която е търсил подкрепа за избора му за председател на градския парламент.

Георги Георгиев попита дали Бонев има мандат за това. Не можем да разберем накъде се опитват да водят града и Общинския съвет онези, които са първа политическа сила, коментира Георгиев, който изрази предположение за "предварително подготвена сглобка". Тъмночервена сглобка се оформя в София с БСП и "Възраждане", твърди той. 

Според Мирослав Боршош вотът "на демократична София" се подменя и има гузно мълчание. За Боршош случващото се е "политически гнусно".

 От градската организация на БСП в София писмено информираха, че няма да подкрепят Борис Бонев за председател на градския парламент. Потвърди го и депутатът Георги Свиленски на среща с кмета Терзиев в събота. В парламента лидерът на партията Корнелия Нинова заяви:
"Нашият отговор е "не".

Биха ли се обединили общинските съветници в подкрепа на компромисна фигура? Миналата седмица бе зададен и този въпрос, а името, което се чу, бе това на проф. Вили Лилков от коалиция КОД, познатата като "Синя София". Положително на това предложение погледна Пламен Данаилов от "Има такъв народ".

Мирослав Боршош от ГЕРБ-СДС обаче попита "какво да му подкрепим на Вили Лилков", след като "Промяната, ДБ, ДСБ и "Спаси София" искат да си направят мнозинство с "Възраждане" и с БСП на Ваня Григорова".

На първата си официална среща при премиера Николай Денков новият кмет на София Васил Терзиев предупреди, че е възможно да избираме отново Общински съвет след три месеца, ако не бъде избран председател и изрази опасения за сериозен блокаж на работата на Столичната община. 

Затова той покани на среща в събота лидерите на политическите сили, които са част от Столичния общински съвет. Пръв писмо получи лидерът на ГЕРБ - СДС Бойко Борисов, в четвъртък. Борисов обаче каза пред медиите, че докато София "гори", вместо да си гледа града, Терзиев му пише мейл и не уважи отправената му покана. От "Има такъв народ" - също. На среща отидоха депутати от БСП, Вили Лилков от КОД и от "Възраждане". 

След срещата Вили Лилков бе категоричен, че ключът да заработи Общинският съвет е в първите политически сили, а "плаващите мнозинства се превръщат в икономически мнозинства и плаващи пясъци". 

"Общинският съвет заседава. По-скоро опасността е друга – Общинският съвет ще заседава, но при неизбран председател на практика не функционира. Може да заседава, но няма да свърши никаква работа."

"Най-вероятно ще бъде от първата политическа сила. Няма да бъде от втората или от третата. Вторият вариант е да се излъчи председател от по-малките политически групи като компромисен вариант", смята Светослав Терзиев за евентуалния бъдещ председател на СОС.

 

 

Коментари

 • Tre

  20 Ное 2023 13:20ч.

  Престанете да натрапвате тази странна групичка със странни интереси гравитираща около Борис Бонев.... знае се с какво се занимават и какво ги влече тези чувствителни души

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Стига натрапници

  20 Ное 2023 13:33ч.

  Не стигна машинацията с налагането на Терзийски, сега пак натрапник от същите хубостници. Стига! Още ли виси украинското знаме пред Общината? Нито глас за Бонева.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Остави ги,

  20 Ное 2023 13:40ч.

  нека се натресат на нарциса Бонев.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Гей парадите

  20 Ное 2023 13:42ч.

  трябва да минават покрай общината.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • онуфри

  20 Ное 2023 13:52ч.

  Не покрай, а през общината.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Зодия Прасе

  20 Ное 2023 14:26ч.

  И не сам през общината, а през нейния нужник.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • То излиза,

  20 Ное 2023 13:46ч.

  че в ппдб има доста, как да кажа, свободомислещи хора.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • forsvaret

  20 Ное 2023 13:50ч.

  Педераст за кмет е достатъчно. Нека на СОС да е нормален човек. Защо Терзиев ходи с охрана от трима въоръжени полицаи?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • онуфри

  20 Ное 2023 13:55ч.

  Педалите са страхливци. Затова и народът е превърнал техния образ за нарицателно на страхливец, предател, измамник или човек на когото не може да се разчита. Затова е основното им поприще за изява е в модния бизнес. Там всичко е шарено и безопасно. Логика сър!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • С тези хомофобски рантинги в нормалните държави

  20 Ное 2023 14:48ч.

  щяхте да сте в затвора, и не ми се правете на големи мачовци, балкански шопари!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • онуфри

  20 Ное 2023 15:01ч.

  Истината боли. Като негър скиор и жена шофьор. А изключенията само потвърждават правилото. Балкански шопар - колко мило!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • онуфри

  20 Ное 2023 13:51ч.

  И докога ще е тази агония? Докато изберат него ли? Няма ли други кандидати?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • тия палячовци

  20 Ное 2023 13:57ч.

  ще й ЕПМ на София, ама и тя си го заслужава.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Кировец

  20 Ное 2023 14:01ч.

  Колкото и да не го харесвам, Бонбонев има право да си търси своето. Направи компромис с гигантското си его да не е кандидат за кмет, защото Терзийката си купи номинацията, а знае, че без дроновете на ДБ победата е невъзможна. Ясно е, че го е направил с условието той да е шеф на Съвета. Никой не обича да е преебан, в неговия случай обаче само образно казано. Маминият писанин е в цайтнот, защото без сглобка е невъзможно, но така ще се простреля в крака, както обичат да казват неговите шефове. Няма нищо по-приятно от гърчовете на умнокрасивитета.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • онуфри

  20 Ное 2023 14:06ч.

  Започвам са се съмнявам, че има въобще някакви реални избори. Що за ментално увреден човек ще избере тези случайници? И в Аржентина така – Хавиер Милей спечелил изборите. Вече спокойно можем да я изтрием от картата. Имаха някакъв шанс с БРИКС, но вече и за тях всичко е изгубено.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И като

  20 Ное 2023 14:10ч.

  СОС няма председател, та какво?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хайдукът Софиянски

  20 Ное 2023 14:17ч.

  Моделът на хайдука Софиянски е привлекателен за всичките 61 съветници.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Зодия Прасе

  20 Ное 2023 14:32ч.

  След като нямат други кандидати, "Спаси София" да се преименува на "Избери Борис Бонев".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • gogo

  20 Ное 2023 14:33ч.

  Изключително досаден и натрапчив неможач. Как може някой, който е фалшифицирал снимки и е давал фалшиви сигнали, т.е. лъгал е нагло, сега да иска да е председател на СОС. Поредният неможач-лъжец.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Зодия Прасе

  20 Ное 2023 15:35ч.

  Командирът на 6та рота по прякор Хахата казваше "първоначално няма да можеш, после по-малко ш'е неможеш, после още по-малко ш'е неможеш и накрая ш'е можеш".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тарильома

  20 Ное 2023 14:55ч.

  Що пък да не е наш'то момче? Казваха, че Ваня Григорова била от боята. Като гледам т'ва момче е от наш'те също. Не можахме да я изберем Ваня за кмет, време е поне председателят на съвета да е от махалата.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • thenewone

  20 Ное 2023 15:32ч.

  "Няма ли други кандидати?" Може и да има, но тос е най-красиф. Уф, исчервих съ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • станко

  20 Ное 2023 15:34ч.

  Как всички се снимат по Великден със свещи, а няма един да рече, че не приема Бонев заради морална непригодност и мъжество.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • станко

  20 Ное 2023 15:35ч.

  аутокоректът цензурира "мъжеложство"

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • очаквана развръзка

  20 Ное 2023 15:55ч.

  Нормално е този да е толкова нагъл и арогантен. Знае, че и в момента ще се случи същото, което досега се случваше поне сто пъти. ГЕРБ ще се репчат, ще се репчат, а накрая ще им свият ушите и ще им начукат канчето от посолството, и много бързо в поза партер ще го подкрепят. Естествено, това ще бъде представено като "компромис в името на общи политики и в името на "евроатлантизма". Толкова са отвратителни всичките и толкова са им тъпи номерата, че на хората вече им се гади от тях.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • баба мара

  20 Ное 2023 16:04ч.

  парапети геиове парясници видяхте ли като не мислите по избори не става така българинът да се научи първо да мисли после да деиства хаиде сега нови избори с нови лица

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • станко

  20 Ное 2023 16:25ч.

  Стига плещи глупости и плю по българите. Покрай ковид, покрай педерастия, покрай войните и екоталибанщините последните години стана ясно В цяла Европа няма по-мъдър народ от българския. Отново постъпи мъдро, като огромното мнозинство отказа да участва във фарс, наречен "местни избори". Горният коментиращ е 100% прав. Ясно е, че Бонев ще бъде избран с подкрепата на ГЕРБ и най-паче Посолството. Добре че народът ни е мъдър и не се правим на интересни в стил "жълти жилетки".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи