СОС отново не успя да си избере председател

СОС отново не успя да си избере председател

Следвайте "Гласове" в Телеграм

И петият опит но СОС да избере председател пропадна. Предложената от ПП-ДБ Грети Стефанова за председател на СОС не получи достатъчно подкрепа. Тя получи 22 гласа, а за Пламен Данаилов от ИТН гласуваха 6 общински съветници. За избирането на председател на СОС са необходими 31 от общо 60 гласа

След четири неуспешни опита за избор на председател на Столичния общински съвет, днес общинските съветници направиха нов опит. Групата на ПП-ДБ-"Спаси София" предложи нов кандидат - най-възрастният член на СОС Грети Стефанова от ДСБ.

Преди да се премине към процедурата за избор на председател на СОС групата на "Възраждане" излезе с декларация срещу демонтиране на Паметника на Съветската армия и поиска софиянци да решат спора с референдум.

След това думата взе общинският съветник от "Продължаваме Промяната - Демократична България - Спаси София" Борис Бонев, който обяви нова номинация на групата за председател на СОС.

"Предлагаме Грети Стефанова за председател на Столичния общински съвет (СОС), защото тя е достоен кандидат",  заяви Бонев. По думите му "това е стъпка към разбирателство и призив отговорността да стане водеща".

Той обясни, че Грети Стефанова е най-възрастният общински съветник, с най-много житейски опит в СОС, а преди това и в администрацията. Бонев обясни, че предлагат Стефанова, за да бъдат приети докладите за милионите левове за канализация, за да бъде приета План-сметката и за да бъде приет бюджетът на София. Бонев даде пример с избора за председател на Народното събрание, а именно Вежди Рашидов. По думите му Рашидов, също като Стефанова, е бил най-възрастният и с най-много опит, което според Бонев е пример за демократична практика, при липса на мнозинство.

В София в момента се пише история и тя не е никак добра, коментира Бонев. Институциите, които са призвани да защитават обществения интерес, трябва да надмогват егото си и политическите си интереси в името на това да се върши работа за града, добави още той. По думите му трябва да се превъзмогне тази ситуация, защото ще се изгубят много пари за столицата.

След направеното предложение от ПП-ДБ (Спаси София) от групите на БСП и "Възраждане" напуснаха залата.

Иван Таков заяви, че от БСП няма да издигат собствен кандидат за председател на СОС днес.

В реплика на Бонев общинският съветник от "Възраждане" Карлос Контрера заяви, че не приема аргумента, че Грети Стефанова е подготвена за поста. И даде пример при избора на кмет на район "Красно село" в предишния СОС, когато е била предложена за поста. "Тя самата тя каза, че това предпожение било взето на три ракии и си направи отвод, че не е подговена за поста", каза Контрера и попита как тогава сега ще отговаря за всички столични райони на Столична община.

В аргументите си против избора на Стефанова, той посочи още, че тя "системно нарушава правилника на СОС" и налага "типично болшевишки методи" в решенията кой да говори.

Прошко Прошков от ГЕРБ-СДС също заяви, че не подкрепя номинацията на Грети Стефанова като видя демагогия и лицемерие в призова на Бонев за загърбване на егото на общинските съветници, като вече 10 дни чакат предложенията за програмата им за управление на града. "Вие сте шампиони по загърбване на егото", каза още Прошков по повод решението за демонтиране Паметника на Съветската армия.

"Ако ще има ляво управление на София, ние няма как да бъдем част от него", заяви И общинският съветник от ГЕРБ-СДС Георги Георгиев на брифинг в Столичния общински съвет (СОС).

От три седмици ние предупреждаваме, че в София се готви тежка червена сватба. Всички, изказват съжаление, че тя не се състоя заради нарязването на Паметника на Съветската армия, каза Георгиев. Според него тайно, извън прожекторите, се водят разговори между "Продължаваме промяната - Демократична България" ("Спаси София") заедно с групата на БСП в СОС. Имало е разговори с Корнелия Нинова, никой от тях не отрече, коментира Георгиев.

Той каза, че "всички циркове за разговори и изпращането на писма бяха за отвличане на вниманието и поста на председател на СОС да бъде даден на БСП". Проблемът продължава да се задълбочава, защото София е на автопилот", посочи Георги Георгиев.  А Антон Хекимян посочи, че Борис Бонев се оплаква от рано сутрин по медиите, че някой е отрязал ръката на МОЧА, която е трябвало да ги подкрепи в СОС.

Столичният общински съвет прекрати предишното си заседание на 7 декември и отложи за 18 декември избора на председател. Това се наложи, тъй като отново не бе постигнато съгласие.

Кандидатите на партиите през по-миналата седмица бяха от "БСП за България" - Диана Тонова, "Възраждане" - Красимир Гълъбов, "Има такъв народ" - Пламен Данаилов. От "Продължаваме промяната - Демократична България" ("Спаси София") оттеглиха кандидатурата на Борис Бонев, а от ГЕРБ-СДС не издигнаха кандидат.

Изборът на председател на СОС не търпи отлагане, написа в профила си във Фейсбук кметът на София Васил Терзиев вчера. Той подчерта, че всички общински съветници са длъжни да защитят един единствен интерес - този на софиянци.

Нека в СОС се разбират както могат. На нас втора сглобка ще ни дойде в повече. Това каза в събота в Казанлък лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който беше гост на Националната зимна академия "Лидерството и мирът - отговорности и предизвикателства пред жените на ръководни позиции". "Ние не участваме в преговорите за председател на СОС", отбеляза Борисов.

Източници: dnes.dir.bg, epicenter.bg

 

 

Коментари

  • malart

    18 Дек 2023 14:21ч.

    Скоро два месеца от изборите. Ще има ли пак за съветници?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Поручик Ржевски

    18 Дек 2023 14:24ч.

    Всеки човек с IQ>80 щеше да се сети първо да се разберат с Ваня Григорова и да избере председател на СОС, после да режат паметник.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Contra

    18 Дек 2023 14:36ч.

    Наивниците гласували за това нещо се излъгаха от глупави снимки в website-та на "Спаси София" и галопиращите безмислици на Бони Бонбони Вихрогони. Тоя клоун е тотално безполезен и фалшив. Освен розови еднорози друго в София няма да има от тея обещания.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Тя самата тя каза, че това предпожение било взето на три ракии и си направи отвод, че не е подговена за поста",

    18 Дек 2023 14:50ч.

    каза Контрера и попита как тогава сега ще отговаря за всички столични райони на Столична община. ... Майко мила! ДСБ-арите са все такива - много искат, ама нито знаят, нито могат. Каквото човек сам си направи, никой друг не може. Ето поредния пример.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    18 Дек 2023 15:03ч.

    Три ракии са малко за истинско вдъхновение.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ":(((((

    18 Дек 2023 15:21ч.

    Вариант 1. Отново ни се лансира, че пп-дб-сс водели някакви сепаративни преговори с бсп и почти са стигнали до формула за съвместно управление. Във втория план на тази завера се разиграва (уж, де) някакъв съвсем различен сюжет, който звучи леко смахнато. Дб едноврменно преговаря с бсп, но зад гърба на своята софийска коалиция, подло бута паметника за да не може да се преговаря с бсп! С други думи, бесните кучета от рода на Мирчев и сие, дърпат стола под задника на ВТ. От гледна точка на абстрактната теория това може и да не е чак толкова невъзможно. В много партии има разни крила (фракции), които са уж заедно, но иначе не могат да се гледат. А пък има и неуправляеми кучета, като уж споменатия по-горе. Нашият случай далеч не е такъв! Ако имаше подмолни разрушителни действия, щяхме да ги знаем всичките поименно, с адресите телефоните и егн. Освен това - ВТерзиев не е никакъв водещ фактор. За него е ддостатъчен един телефонен разговор, а не да спрягат някакви тайни и подмолни действия на някаква неофициална, полулегална фракция. Дори не споменаваме, че някакви обл. управители и кметчета могат да получат присъди за идиотските си действия. Някак не мога да си представя, че някой вижда, че го принасят курбан за глупави партийни ежби, а той приема да е бушон, че да вземе още няколко заплати????? Вариант 2. Друг план. Геппаджийте и персонално БХ не понасят Бонев и сс. Всъщност, то е взаимно! Бонев многократно повтаря, днес също за пореден път - никога с геппс! Мразят се в червата - ярко, убедително, обосновано и не го крият! Ако някой си въобразява нещо, коалицията пада, Бонев си хваща пътя. От козак не могат да го дисциплинират, момчето е "уязвим" май само по гей линия, но пък за козяк гейщината е висша човешка и обществена добродетел?! Идиоти, сър! Геппс се чувстват отритнати, засрамени и се обиждат. БХ пък си има някаква своя игра, тъй като не можем да знаем какво е обещавал на РФ и какви страхове го гонят. Ако го гонеха страхове от две посоки, все още може да балансира по въжето, но него го гонят от повече страни! Колко?? - само той си знае! От гледище на формалната логика, по смислено е геппс да атакуват ПСА като вендета, но не са и те, защото: 1. играта лично на БХ е неясна; 2. Тодева и Трайчо не би трябвало да слушат БХ. Тук нещо се къса и отново отиваме във вариант 1. А вариант 1 е слаб, както вече се изясни. Вариант 3. Целият проект е на някакъв център, който неистово желае са скара завинаги Бг и РФ, дори с цената да преизвика нови избори в София! Освен това, този център се е усетил късно, много бърза, върши всичко презглава! Колкото и да си мисля, не мога въобще да се сетя за такова физическо и логическо място ":(((((

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи