СОС: От 1 март се забранява използването на фойерверки в София без разрешение

СОС: От 1 март се забранява използването на фойерверки в София без разрешение
"От 1 март се забранява използването на фойерверки в София без разрешение от кметa на конкретния район". Това заяви за "Денят на живо" Георги Георгиев, председател на Столичния общински съвет.

 

По казуса с високите сметки той разясни, че спадът в приходите води до дупка от 180 млн. лева, които са необходими за бюджета на Столична община. "За високите сметки на ток на метрото и електротранспорта е необходима решителна държавна намеса. Сметката за ток на столичното метро за декември е три пъти по-висока от преди една година. Затягахме коланите и всякакви икономии направихме, три пъти актуализирахме бюджета - насочвахме средства от други направления, за да не спира градския транспорт, но това не може да продължава повече", убеден е той. 

 

По думите му всяко забавяне на бюджета се отразява на общините. "Имаме уверение от МФ, че наличните пари ще се харчат така че да не спре метрото и електротранспорта. Всеки загубен ден означава натрупване на лихви. Надявам се решението да е бързо", сподели председателят на СОС. И допълни, че диалогът със служебното правителство не е бил продуктивен.

 

"Имаме компенсация за поскъпването на тока, имаме предложения за покриване на разликата в цените с "Топлофикация", но те няма да стигнат", обясни Георгиев. Според него ограничение на уличното осветление не е обсъждано в СОС. "Над 1/3 е спадът в приходите на бюджета на столицата. Софиянци произвеждат 40% от БВП, затова искаме справедливо увеличение на парите за София, за да покрием инфарктните ситуации - разходите за издръжка на града и градския транспорт", посочи той.

 

 

И разкри, че в днешната среща на СОС са предвидени 3 млн. лева за ремонт на детски градини и училища. По темата със строителството на детски градини Георгиев коментира, че е провал районен кмет да не може да завърши детска градина за 3 години. Конкретен пример за това е Лозенец. 

 

Председателят на СОС подчерта, че се затяга контрола на павилионите. "Забраняваме временното подаване на ток и изграждане на трасета-самоделки. Въвеждат се ясен механизъм за контрол, включително ежемесечни проверки на всички преместваеми обекти. Ще има солени глоби за стопаните и за дружествата, които подават ток", каза още Георгиев.

 

 

 

Източник: NOVA TV

 

 

 

 

 

 

Коментари

Напиши коментар

Откажи