Сорос в Давос: Най-добрият и може би единствен начин да запазим нашата цивилизация е да победим Путин възможно най-скоро

Сорос в Давос: Най-добрият и може би единствен начин да запазим нашата цивилизация е да победим Путин възможно най-скоро

След последната среща в Давос ходът на историята се промени драстично. Русия нападна Украйна, което разтърси Европа до основи. Европейският съюз е създаден, за да предотвратява подобни неща. Дори когато войната свърши, както в крайна сметка ще стане, ситуацията никога няма да се върне към това, което беше преди. 

Инвазията може да е началото на Третата световна война и нашата цивилизация може да не я преживее. Това е темата, която ще засегна тази вечер.

Инвазията в Украйна не дойде изневиделица. Светът все повече се захваща с борба между две системи на управление, които са диаметрално противоположни една на друга: отворено общество и затворено общество. Нека дефинирам разликата възможно най-просто. В едно отворено общество ролята на държавата е да защитава свободата на личността; в затворено общество ролята на индивида е да служи на управниците на държавата.

Други въпроси, които засягат цялото човечество – борбата с пандемиите и изменението на климата, избягването на ядрена война, поддържането на глобални институции – трябваше да отстъпят на заден план в тази борба. Ето защо казвам, че нашата цивилизация може да не оцелее. 

Започнах да се занимавам с това, което наричам политическа филантропия през 80-те години. Това беше време, когато голяма част от света беше под комунистическо управление и исках да помогна на хора, които бяха възмутени и се бореха срещу потисничеството. С разпадането на Съветския съюз в бърза последователност, една след друга, създавах фондации в тогавашната съветска империя. Усилието се оказа по-успешно, отколкото очаквах.  Това бяха вълнуващи дни. Те съвпаднаха с период на личен финансов успех, който ми позволи да увелича годишните си дарения от 3 милиона долара през 1984 г. на повече от 300 милиона долара три години по-късно. 

След атаките от 11 септември през 2001 г. приливът започна да се обръща срещу отворените общества. Репресивните режими сега са във възход и отворените общества са под обсада. Днес Китай и Русия представляват най-голямата заплаха за отвореното общество. Размишлявах дълго и упорито защо това трябваше да се случи. Намерих част от отговора в бързото развитие на цифровите технологии, особено на изкуствения интелект.

На теория ИИ трябва да бъде политически неутрален -да може да се използва за добро или лошо. Но на практика ефектът е асиметричен. ИИ е особено добър в създаването на инструменти за контрол, които помагат на репресивните режими и застрашават отворените общества. Covid-19 също помогна за легитимирането на инструментите за контрол, защото те са наистина полезни при справянето с вируса. 

Бързото развитие на ИИ вървеше ръка за ръка с възхода на социалните медии и технологичните платформи. Тези конгломерати започнаха да доминират в световната икономика. Те са многонационални и обхватът им се простира по целия свят. Тези развития имаха далечни последици. Те изостриха конфликта между Китай и САЩ. Китай превърна своите технологични платформи в национални шампиони. Съединените щати са по-колебливи, защото се притесняват за ефекта им върху свободата на личността. 

Тези различни нагласи хвърлят нова светлина върху конфликта между двете различни системи на управление, които САЩ и Китай представляват. Китай на Си Дзинпин, който събира лични данни за наблюдение и контрол на своите граждани по-агресивно от която и да е друга страна в историята, трябва да се възползва от това развитие. Но, както ще обясня по-късно тази вечер, това не е така. 

Нека сега да се обърна към последните събития, Владимир Путин и Си Дзинпин се срещнаха на 4 февруари на церемонията  по откриването на Зимните олимпийски игри в Пекин. Те излязоха с дълго изявление, в което обявиха, че сътрудничеството между тях „няма граници“. Путин информира Си за „специална военна операция“ в Украйна, но не е ясно дали той е казал на Си, че е имал предвид пълномащабна атака срещу Украйна. Американски и британски военни експерти със сигурност казаха на китайските си колеги какво им предстои. Си одобри, но помоли Путин да изчака до приключването на зимните олимпийски игри. 

От своя страна Си реши да проведе Олимпийските игри въпреки варианта Омикрон, който току-що започваше да се разпространява в Китай. Организаторите положиха много усилия, за да създадат херметичен балон за състезателите и олимпиадата приключи безпроблемно.

Но Омикрон се утвърди първо в Шанхай, най-големият град и търговски център в Китай. Сега се разпространява и в останалата част от страната. И все пак Си упорства с политиката си за нулев Covid. Това нанесе големи трудности на населението на Шанхай, като го принуди да се затваря в импровизирани карантинни центрове, вместо да им позволи да се поставят под карантина у дома. Това доведе Шанхай до ръба на открит бунт. 

Много хора са озадачени от този привидно ирационален подход, но мога да ви дам обяснението: Си крие виновна тайна. Той никога не каза на китайците, че са били инокулирани с ваксина, която е проектирана за оригиналния вариант от Ухан и предлага много малка защита срещу нови варианти. 

Си не може да си позволи да бъде честен, защото е в много деликатен момент от кариерата си. Вторият му мандат изтича през есента на 2022 г. и той иска да бъде назначен за безпрецедентен трети мандат, което в крайна сметка го прави доживотен владетел. Той внимателно е разработил сценарии на този процес, който ще му позволи да осъществи амбицията на живота си. Всичко трябва да бъде подчинено на тази цел. 

Междувременно така наречената „специална военна операция“ на Путин не се разви по план. Той очакваше армията му да бъде приветствана от рускоговорящото население на Украйна като освободители. Неговите войници носеха със себе си униформите си за парада на победата. Но не се случи това. 

Украйна оказа неочаквано силна съпротива и нанесе сериозни щети на нахлулата руска армия. Армията беше зле оборудвана и зле водена и войниците бяха деморализирани. Съединените щати и Европейският съюз се обединиха в подкрепа на Украйна и я снабдиха с въоръжение. С тяхна помощ Украйна успя да победи много по-голямата руска армия в битката за Киев. 

Путин не можеше да си позволи да приеме поражението и съответно промени плановете си. Той постави начело генерал Владимир Шаманов, известен с жестокостта си при обсадата на Грозни и му нареди да постигне известен успех до 9 май,  когато трябваше да се празнува Денят на победата. 

Но Путин имаше много малко за празнуване. Шаманов съсредоточи усилията си върху пристанищния град Мариупол, който имаше 400 000 жители. Той го превърна в развалини, както направи с Грозни, но украинските защитници издържаха 82 дни и обсадата струва живота на хиляди цивилни.

Освен това прибързаното изтегляне от Киев разкри отвратителните зверства, които армията на Путин е извършила над цивилното население в предградието на Киев, Буча. Те са добре документирани и възмутиха тези, които са видели снимките по телевизията. Това не включва руснаците, които бяха държани в неведение относно „специалната военна операция на Путин“.

Инвазията в Украйна вече навлезе в нова фаза, която е много по-предизвикателна за украинската армия. Те трябва да се бият на открит терен, където численото превъзходство на руската армия е по-трудно за преодоляване. Украинците правят всичко възможно, контраатакуват и проникват на руска територия. Това има допълнителна полза да покаже на руското население какво наистина се случва. 

САЩ също направиха всичко възможно да намалят финансовата разлика между Русия и Украйна, като накараха Конгреса да отпусне безпрецедентните 40 милиарда долара военна и финансова помощ за Украйна. Не мога да прогнозирам резултата, но Украйна със сигурност има шанс в тази битка. 

Наскоро европейските лидери стигнаха още по-далеч. Те искаха да използват нахлуването в Украйна за насърчаване на по-голяма европейска интеграция, така че това, което прави Путин, никога повече да не се повтори. 

Енрико Лета, лидер на Демократическата партия (в Италия), предложи план за частично федеративна Европа. Федералната част ще обхваща ключови области на политиката. Във федералното ядро ​​нито една държава-членка няма да има право на вето. В по-широката конфедерация държавите-членки биха могли да се присъединят към „коалиции на желаещите“ или просто да запазят правото си на вето. Марио Драги одобри плана на Лета.

Еманюел Макрон, в значително надграждане на своя проевропейски подход, застъпи географското разширяване и необходимостта ЕС да се подготви за това. Не само Украйна, но и Молдова и Западните Балкани трябва да ситгнат до членство в Европейския съюз. Ще отнеме много време, за да се изяснят детайлите, но изглежда Европа се движи в правилната посока. Тя отговори на нахлуването в Украйна с по-голяма скорост, единство и енергичност от всякога в историята си. След колебливо начало председателят на Комисията Урсула фон дер Лайен също намери силен проевропейски глас. 

Но зависимостта на Европа от руските изкопаеми горива остава прекомерна, което се дължи до голяма степен на меркантилната политика, провеждана от бившия канцлер Ангела Меркел. Тя беше сключила специални сделки с Русия за доставка на газ и направи Китай най-големият пазар за износ на Германия. Това направи Германия най-добре представящата се икономика в Европа, но сега трябва да плати висока цена. Икономиката на Германия трябва да се преориентира. И това ще отнеме много време.

Олаф Шолц беше избран за канцлер, защото обеща да продължи политиката на Меркел, но събитията го принудиха да изостави това обещание. Това не стана лесно, защото той трябваше да скъса със светите традиции на социалдемократите. 

Но когато става дума за поддържане на европейското единство, Шолц в крайна сметка, изглежда, винаги прави правилното нещо. Той изостави Северен поток 2, отдели 100 милиарда евро за отбрана и предостави оръжие на Украйна, нарушавайки дългогодишното табу. Така западните демокрации реагираха на руската инвазия в Украйна. 

Какво трябва да покажат двамата диктатори Владимир Путин и Си Дзинпин? Те са свързани заедно в съюз, който няма граници. Те също имат много общо. Те управляват чрез сплашване и в резултат на това правят умопомрачителни грешки. Путин очакваше да бъде приветстван в Украйна като освободител. Си Дзинпин се придържа към политиката за нулев Covid, която не може да бъде поддържана. 

Путин изглежда призна, че е направил ужасна грешка, когато нахлу в Украйна и сега подготвя почвата за преговори за прекратяване на огъня. Но прекратяването на огъня е непостижимо, защото не може да му се вярва. Ако Путин започне мирни преговори, което той никога няма да направи, това би било еквивалентно на подаване на оставка. 

Ситуацията е объркана. На военен експерт, който се противопоставяше на инвазията, беше позволено да говори по руската телевизия, за да информира обществеността колко лошо е положението. По-късно той се закле във вярност на Путин. Интересното е, че Си Дзинпин продължава да подкрепя Путин, но вече не без ограничения. 

Това обяснява защо Си Дзинпин неизбежно ще се провали. Даването на разрешение на Путин да започне неуспешна атака срещу Украйна не служи в най-добрия интерес на Китай. Китай би трябвало да бъде главният партньор в съюза с Русия, но липсата на увереност на Си Дзинпин позволи на Путин да узурпира тази позиция. Но най-лошата грешка на Си беше да удвои политиката си на нулев Ковид. 

Локдауните имаха катастрофални последици. Те тласнаха китайската икономика към свободно падане. Започна през март и ще продължи да набира скорост, докато Си не обърне курса – което той никога няма да направи, защото не може да признае грешка. На фона на кризата с недвижимите имоти, щетите ще бъдат толкова големи, че ще се отразят на световната икономика. С нарушаването на веригите за доставки глобалната инфлация може да се превърне в глобална депресия.

И все пак, колкото по-слаб става Путин, толкова по-непредсказуем става. Държавите-членки на ЕС усещат натиска. Те осъзнават, че Путин може да не чака, докато разработят алтернативни източници на енергия, а да спре крановете за газ, докато наистина боли. 

Програмата RePowerEu, обявена миналата седмица, отразява тези страхове. Олаф Шолц е особено разтревожен заради специалните сделки, които предшественикът му Ангела Меркел сключи с Русия. Марио Драги е по-смел, въпреки че газовата зависимост на Италия е почти толкова висока, колкото тази на Германия. Сближаването на Европа ще бъде изправено пред тежко изпитание, но ако продължи да поддържа единството си, може да укрепи както енергийната сигурност на Европа, така и лидерството в областта на климата.

Ами Китай? Си Дзинпин има много врагове. Никой не смее да го атакува директно, защото той е централизирал всички инструменти за наблюдение и репресии в свои ръце, но е добре известно, че има разногласия в комунистическата партия. Той стана толкова остър, че намери израз в статии, които обикновените хора могат да прочетат.

Противно на общите очаквания Си Дзинпин може да не получи желания трети мандат заради грешките, които допусна. Но дори и да го направи, партията може да не му даде свобода да избира членовете на следващото Политбюро. Това значително ще намали силата и влиянието му и ще направи по-малко вероятно той да остане владетел за цял живот.

Докато войната бушува, борбата срещу изменението на климата трябва да заеме второ място. И все пак експертите ни казват, че вече сме изостанали много, а изменението на климата е на ръба да стане необратимо. Това може да е краят на нашата цивилизация. 

Намирам тази перспектива за особено плашеща. Повечето от нас приемат идеята, че в крайна сметка трябва да умрем, но приемаме за даденост, че нашата цивилизация ще оцелее. 

Затова трябва да мобилизираме всичките си ресурси, за да доведем войната до по-бърз край. Най-добрият и може би единствен начин да запазим нашата цивилизация е да победим Путин възможно най-скоро. Това е изводът.

Благодаря ви!

 

Превод: "Гласове"

Източник: georgesoros.com

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

  • И кат победиш Путин, кооо?

    25 Май 2022 11:55ч.

    Друг ще го замести, много по-хард от Путин. И тогава и персоналните ви бункери няма да ви спасят. Помнете репетицията "Азовсталь" и се подмокряйте нощем в съня си от резултата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • няма време за мечти

    25 Май 2022 12:21ч.

    По добре не може да му се каже на този помияр. Само че и Путин може само да си мечтаят да победят. Не им остава още много време за мечти.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Жозеф Игнасий Гилотен

    26 Май 2022 8:22ч.

    Най-добрият и може би единствен начин да запазим нашата цивилизация е да СЕ ЛИКВИДИРАТ САТАНИНСКИТЕ АНТИЧОВЕШКИ ЩАТИ !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Kubis

    25 Май 2022 12:04ч.

    И аз като Сорос, само като се унищожи САЩ и соросоиднат сган, може да се запази цивилизацията! Но ако надделее Иперията на злото САЩ, тази планета ще бъде унищожена!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Kubis

    25 Май 2022 12:21ч.

    Сорос, толкова много лъжи, за толкова кратка статия е изказал! За завиждане е, толкова възрастен човек, толкова нечестен и лъжлив! Но като знаем престъпното му минало е нормално, и нито християнския, нито еврейския Бог ще му подминат престъпленията! Гнусен стар слуга на Сатаната, по бързо заминавай в свят иной!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Все пак

    26 Май 2022 16:48ч.

    въпреки ежемесечните вливания на ДЕТСКА кръвна плазма, възрастта си казва думата. (ако тази снимка е скорошна)... Вече се притеснявах, че е вечен...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На стара коза яре

    25 Май 2022 12:21ч.

    Сорос е прав, Путлерленд е клоака,която трябва да бъде унищожена!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • О ти, на стара бандера чадо,

    25 Май 2022 19:30ч.

    пиши, отчитай си там центовете, но изтупай за всеки случай от прахта на дяда си партизанския анорак.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • съждител

    25 Май 2022 12:22ч.

    По всичко личи, че господинът е готов да живее толкова, че да стане техн. възможно да прехвърлят личността му в ново тяло и да продължи да обитава свят, който е изгоден лично за него. По никакъв друг начин не мога да си обясня тази позиция и съпровожд. я приказки. Пълни и безскрупулни лъжи. И демонстр. екзалтираност за федерализиране на Европа и безалтернативно и командорене?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пей си Пенке ле, кой ли та слуша

    25 Май 2022 12:25ч.

    Този говори, но не на хората, а на тези като него от сатанинските секти и кланове. Кисинджър говори други работи. Явно сектантите не могат да се разберат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Moronic variant

    25 Май 2022 13:11ч.

    Е тия как да се разберат: https://bucketeer-e05bbc84-baa3-437e-9518-adb32be77984.s3.amazonaws.com/public/images/5579b62a-5f11-4663-b574-9c68f9dbe160_600x350.jpeg До редакцията - благодаря за превода!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Anonimen

    25 Май 2022 12:30ч.

    Горкия Сорос,научихме как в 90-години дошъл у нас с Кр.Георгиева,носела му чантата със списък над 100 най апетитни предприятия да купува.Но бил на власт не продажния от СДС Костов,а Жан Виденов,който не го приел.Малко по-късно при СДС вече имаше най апетитните в център офиси във всички градове.В нашия град го изтърпяха няколко години след като сините загубиха.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Най-стария еврейски трик

    25 Май 2022 12:54ч.

    Подкрепяй двете крайности срещу средата, а средата са обикновените хора.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дамян

    25 Май 2022 13:03ч.

    Малко живот ти остана дърти чифутино. Докъде я докарахте твоята прословута глобализация? Сега в Давос се говори за реглобализация. А Путин и Си не ги мисли. Твойте юдейски модели се провалиха. Но когато злото е на смъртния одър е най-опасно. Хора, бдете!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не бойте се, няма да е малко...

    25 Май 2022 19:35ч.

    един от Ротшилдовците беше докарал над 100 г с 9 (девет) сърдечни трансплантации... А и студенокръвните рептилии като тая костенурка карат и до няколкостотин.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Клара Кулакова

    25 Май 2022 13:11ч.

    Много полуистини и откровени неистини има в това изказване. Прилича повече на лозунг, отколкото на сериозна реч. Очевидно отворените общества са в колапс, да не кажа в предсмъртна агония. И Слава Богу!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ако надделее Иперията на злото САЩ, тази планета ще бъде унищожена!

    25 Май 2022 13:18ч.

    ако надделее Иперията на Zлото россия, тази планета ще бъде унищожена!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    25 Май 2022 13:21ч.

    И понеже практически това е невъзможно, най-добре е да ви унищожат вас, като по-далече, ядрената вълна при нас ще е по-слаба .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Повечето от нас приемат идеята, че в крайна сметка трябва да умрем"

    25 Май 2022 13:21ч.

    Повечето от нас ? -- А другите ? -- като Клаус Шваб с божествени способности, които той приписва на себе си и кръга си

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кой ли му пише копието на изказванията

    25 Май 2022 13:25ч.

    "С разпадането на Съветския съюз в бърза последователност, една след друга, създавах фондации в тогавашната съветска империя. Усилието се оказа по-успешно, отколкото очаквах.' --- ето я причината за войната

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "ИИ (Изкуствен Интелект) е особено добър в създаването на инструменти за контрол, които помагат на репресивните режими..."

    25 Май 2022 13:30ч.

    Казано го в прав текст -- "ИИ (Изкуствен Интелект) е особено добър в създаването на инструменти за контрол, които помагат на репресивните режими и застрашават отворените общества. Covid-19 също помогна за легитимирането на инструментите за контрол, защото те са наистина полезни при справянето с вируса. "

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ИИ (Изкуствен Интелект)

    25 Май 2022 13:31ч.

    ИИ (Изкуствен Интелект) = Инструменти за Контрол

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Четете бре, хора

    25 Май 2022 13:36ч.

    "... план за частично федеративна Европа. Федералната част ще обхваща ключови области на политиката. Във федералното ядро ​​НИТО една държава-членка няма да има право на вето." -- Световното правителство / Давос ще решава ключови области....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тъй де,

    26 Май 2022 18:14ч.

    Европа на две или повече скорости... А ние се бяхме размечтали... Сега ми е мъчно за yкраинците - колко разочарования има да преживеят, и не тарикатчетата, а най-обикновените мечтатели... Ама и поляците си ги бива. Кога станаха калайджии, кога им почерняха z...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Pontifex Maximus

    25 Май 2022 13:45ч.

    Точно твоята цивилизация не искам...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вашата цивилизация няма бъдеще

    25 Май 2022 13:57ч.

    Тя не е нашата цивилизация. Тя е цивилизация на изродите. Време е да отидете на скамейката на историята да правите компания на Картаген.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Майна

    25 Май 2022 14:39ч.

    Иска да каже, че ако се ликвидира Путин войната от война между Русия и Украйна ще се превърне в гражданска.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • така ли е в еврейския оригинал

    25 Май 2022 19:47ч.

    бре орленце мамино?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • L L Cool

    25 Май 2022 15:16ч.

    Да, да. И един мърмт увива шоколада в станиол. Размечтал се...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Омуртаг

    25 Май 2022 15:59ч.

    Мечтите са безплатни.Интересно е каква реч ще дръпнеш,когато руснаците дойдат за теб.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отвратен

    25 Май 2022 17:02ч.

    "Вашата" цивилизация не е нашата!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • То вашето не е цивилизация,

    25 Май 2022 19:36ч.

    а АНТИцивилизация.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    25 Май 2022 19:52ч.

    така говорят евреите затова орбан го изгони от унгария това са вредни хора за човечеството те не употребяват думи като мир преговори дружба сътрудничество те трябва все нещо да разделят да противопоставят при тях баланс няма има желание за печалби това е основата на бръщолевенията му

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Като знаем колко високо стоят

    26 Май 2022 17:01ч.

    понятията "обич", "приятелство" в ценностната система на руснаците, демонстративната изолационистка политика на Запада спрямо Русия има за цел да въздейства на психиката на обикновения човек... За радост, у руските хора и понятието "родина" е много развито...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 777

    25 Май 2022 20:07ч.

    зарди тоя и още няколко гушнали босилека ще се затрие света.Това са болни мозаци.Викат ги в Давос чрезвичайно/нормално се съберат през януари/защото ги е страх от новия световен ред,на който те няма да имат думата.И ще измислят нови щуротии само и само да отложат своя край.Но този път няма да им се получи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Чак и наш Кирчо

    26 Май 2022 17:03ч.

    заслушват внимателно...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Това е лицето

    25 Май 2022 20:25ч.

    на новия световен ред. Свиквайте.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • По-скоро вече ще отвикваме

    25 Май 2022 20:36ч.

    И даже английски вече няма да ни трябва

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • квинтесенциален армаментариум

    25 Май 2022 21:14ч.

    Характерно са сатанистите е че живеят неприлично дълго и злодействат до последно. Казват че пиели кръв от малки деца/адренохром/ за да са свежарки в богоборчеството.. На зло куче, зъл прът.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • турски канал

    25 Май 2022 21:33ч.

    имаше предаване за адренохром, хормон от изтезавани деца

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • СМЕХХХ

    25 Май 2022 23:31ч.

    Това на снимката не прилича на човек, а на жив труп!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дедо си Шори

    26 Май 2022 0:52ч.

    Дедо си Шори ще го сънуваш в кошмарите си дълги години след преселването му в Ада. Парите, които ще остави след себе си, ще тормозят още десетилетия диктаторските режими в целия свят, между които е и диктатурата в Русия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Русия е зората на новия свят

    26 Май 2022 6:25ч.

    Западът е мъртвата мумия на стария

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Александър Сорос

    26 Май 2022 8:44ч.

    Това дъртото вече е безопасна игла.. АЗ съм опасен, обаче. Аз съм по-младата му версия и скоро ще разберете какво съм ви приготвил. Един малък жокер - ваучери до полуда и кой не скача според еко нормите, не е зелен. Останалото са моркови-тояги. Добър апетит, роби.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Младият сорос е разяден от парите

    26 Май 2022 10:31ч.

    Младите им поколения са разядени от парите, Господ си знае работта и неговите начини са изненадващи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Млад Сорос

    26 Май 2022 10:45ч.

    Проблема не е точно самия млад сорос (те са няколко), а една специфична фашизоидна секта, някои ги наричат рептили, с достъп до знанието за управление чрез страх. Тя има еврейски произход, и борави с лъжи, кухи обещания и йезуитство. Освен това има и религиозна връзка. Общо взето това са раби на сатаната.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Шопен

    26 Май 2022 13:38ч.

    Наред с всички куку видения дъртия вампир излага както обикновено много фактически, меко казано неточности. Ген. Шаманов е пенсионер поне от 10 години и командва само баба си. Сега командващ СВО е армейски генерал Александър Дворников, който за сега не е известен с жестокостта си освен в сънищата на сатаниста Сорос. Вечния път чака сатаниста, дано е скоро..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи