Соня Момчилова: Журналистите се страхуват. Няма нещо по-страшно като симптом

Соня Момчилова: Журналистите се страхуват. Няма нещо по-страшно като симптом

Снимка: БГНЕС

"Журналистите се страхуват. Няма нещо по-страшно като симптом от това изплашени журналисти да преследват и удостоверяват истинността на фактите. Не съм особен оптимист. Посивяването на средата, монохромното говорене е първа стъпка към засилваща се агресия, към отказ от истината, в крайна сметка към фашизъм." Това заяви в интервю за БНР председателят на СЕМ Соня Момчилова. 

 Запитана за враговете ѝ напоследък, тя посочи, че "враговете не са много, но са много шумни и медийно добре представени", а исканията за оставка председателят на СЕМ определи като "христоматиен пример за пост истина".

Соня Момчилова изрази и своите опасения "с мръсната вода да не изхвърлим и бебето". По темата с фалшивите новини председателят на СЕМ подчерта, че "фалшивата новина може да добие статут на истина", а да оставаш верен на истината в наши дни по думите ѝ не е лесна задача, защото, както казва Ноам Чомски, колкото по-лесно говорим за свободни медии, толкова по-перфидни начини намираме за контролирането им.

Факт чекърите са много усърдни хора, които полагат усилия да улеснят потребителите на медийна информация, но стремежът им да се позовават на надеждни източници би могъл да им изиграе лоша шега, коментира Соня Момчилова в предаването "Преди всички".

За т.нар. "четирихилядници", които Лена Бориславова от ПП анонсира преди време, Соня Момчилова изтъкна:

"За мен е много важно след като има посочени такива хора, има залепен етикет, да се продължи темата. Имаше многократно твърдения, че има доказателства – това е много сериозно обвинение срещу авторитетни  журналисти." 

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

Източник: БНР

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

 

 

Коментари

  • "Журналистите се страхуват"

    12 Юли 2023 21:29ч.

    Да, и от гледна точка на властта няма нищо по-хубаво от автоцензурата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • old_beggar

    12 Юли 2023 21:37ч.

    в края на ВСВ министърът на лъжата във фашистка Германия - Й. Гьобелс за да избегне разобличаване и осъждане, убива собственоръчно съпругата си и децата си и се самоубива. а дали осъзнават лъжците във фашистките ТВ (БНТ, БТВ, НоваТВ, Евронюз - България и др.), надявайки се да останат неразобличени през следващите 7-8 години, че Провидението ще ги накаже, като удари по техните деца и внуци ?...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • @old_beggar 12 Юли 2023 18:37ч.

    12 Юли 2023 22:16ч.

    не можем ли да оставим Провидението намира и сами да се заемем с това?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мария...

    12 Юли 2023 21:44ч.

    "СБУ добави журналиста Диляна Гайтанджиева в списъка с цели за ликвидиране на украинския „Миротворец“- https://obektivno.bg/ukrainskata-sbu-dobavi-zhurnalista-dilyana-gajtandzhieva-v-spisaka-s-czeli-za-ubivane-na-mirotvorecz/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    12 Юли 2023 21:53ч.

    Гаси изродите! Но пък "цивилизованите" мълчат по темата, а някой и възхваляват "инициативата"...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Явно си върши работата

    12 Юли 2023 22:41ч.

    И е в добра компания - Ева Бартлет, Роджър Уотърс, Ванеса Бийли...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    12 Юли 2023 22:12ч.

    Журналистите твърде дълго гледахте мамона и сервилничихте на политиците, сега вече сте ненужен отпадък на вас си се сърдете!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Необичаен

    12 Юли 2023 23:40ч.

    Интересно е,че не чух журналисти да реагират на призивите на Паси и Шаламанов за цензура. Напротив ! Цеца Очите, вчера ококорено и сластно гледаше Шаламанов с цел бързи блудствени действия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • CMEXXX

    13 Юли 2023 0:25ч.

    За съжаление е права! И за щастие не е сервилна като жоро папионката!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Helleborus

    13 Юли 2023 11:40ч.

    Самата Момчилова дойде с юмрука на Радев, тя беше крайна, жлъчна и унизяваше противника. Никой човек не е носител на някаква окончателна истина, всички виждаме частично и се стремим към истината, а някои се стремят към кариера в един или друг лагер, където „истината“ е интереса на шефа. Като цяло всеки човек е длъжен да бъде умерен и цивилизован в разобличаването на измамата, за да не става несъзнателно или съзнателно неин проводник, опитвайки се да заслепи за всички други гледни точки, да запуши усти, да осъди. Различните гледни точки трябва да имат видимост, аман от хора, които пазят чуждите уши от оскверняване с уж добри намерения. Очевидно се прави от повечето, но и тя го е правила с претекста, че злото трябва да се мачка, да се мачка злото не означава да се осмиват и унижават човеци, а да се борави с много фактология и тя да се анализира в интерес на обществото.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Е, ай ся ?

    13 Юли 2023 14:06ч.

    Как няма да се страхуват ? Всеки се страхува при Диктатура и вражеска Окупация. То в такива условия въобще не се говори за “журналистика” и журналисти. Има само пропагандатори и нелегални (десиденти). Въпрос на съвест да се избере страна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи