Соня Момчилова бе преизбрана за председател на СЕМ

Соня Момчилова бе преизбрана за председател на СЕМ

Соня Момчилова бе преизбрана за председател на Съвета за електронни медии (СЕМ). На заседание днес членовете на медийния регулатор решиха тя да получи втори мандат на позицията. Той започва от 28 април и продължава една година.

Решението бе взето след три неуспешни гласувания. Според процедурата за избор на председател на СЕМ, решението се взима с квалифицирано мнозинство. Ако такова не бъде постигнато в три поредни гласувания, то нов председател се избира с обикновено мнозинство.

Номинацията на Соня Момчилова бе направена от Габриела Наплатанова, член на СЕМ. Предложението настоящият председател на регулатора да получи още един едногодишен мандат бе подкрепено от  Соня Момчилова, Габриела Наплатанова и Галина Георгиева. Симона Велева гласува с „Въздържал се“, а Пролет Велкова - с „Против“. Други номинации за нов председател на СЕМ не бяха обсъдени. 

СЕМ успя да преодолее репутацията на рестриктивен и репресивен орган, с каквато се ползваше, каза Соня Момчилова по повод първия си мандат. „Мисля, че резултат дадоха усилията да бъдем възприемани като гарант за спокойната и професионална работа на българските медии, и на журналистите в българските медии“, допълни тя.

„Госпожа Момчилова активно работи за отварянето на институцията и прозрачната работа на съвета, включително със стрийминг на заседанията, организирането на първия ден на отворените врати в съвета и редица кръгли маси, които бяха организирани по нейна инициатива или с нейна активна подкрепа“, каза Габриела Наплатанова в аргументацията си относно номинацията на Соня Момчилова.

Смятам, че госпожа Момчилова има опита, енергията и куража да ни проведе през този изключително важен период, в който предстои обсъждането на проекта за Европейски акт за свобода на медиите, допълни тя. По думите на Наплатанова, с усилията на председателя на СЕМ, в края на миналата година е постигнато известно увеличение на заплатите за експертите на регулатора.

„Няма да ви изненада моята позиция, тъй като не за първи път ще я изложа. Спомняте си, бях сред членовете на СЕМ, които поискаха оставката преди време на председателя. Имах своите принципни съображения. Те са валидни и днес“, каза Пролет Велкова. Според нея, публични изказвания на Соня Момчилова са в сериозно противоречие с мисията на СЕМ. 

„Не мога да подкрепя тази кандидатура. Моите съображения за това са, на първо място, комуникационни, на второ място – репутационни, и на трето – административни“, коментира Симона Велева.

„Ще подкрепя кандидатура на председател, който вкара всички точки в открита част, включително актовете и мотивите на всеки съветник, за да има наистина пълна прозрачност, пълна честност към обществото, каквато всички вие искате и подкрепяте“, каза Галина Георгиева.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

 • ./.

  20 Апр 2023 13:59ч.

  СЕМ = Орган за политическа цензура и контрол на БГ средствата за масова дезинформация.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • доц. Карачибук

  20 Апр 2023 14:53ч.

  Хубавелка, пу да не й уроки! Заслужено са я намандатили! Не мога само да разбера зашо си е декорирала блузката с гирлянд от коледна елха. На снимката Сончето изглежда разгневена и разлютена като Вълкашин войвода - липсват й само мустаките му, но след края на мандата си ще ги има.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • На снимката Сончето изглежда разгневена и разлютена като Вълкашин войвода - липсват й само мустаките му, но след края на мандата си ще ги има.

  20 Апр 2023 16:02ч.

  Портрет на Соня Грей.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Соня Момчилова бе преизбрана за председател на СЕМ

  20 Апр 2023 15:59ч.

  Ръгай чушки в СЕМ, Сонче!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • СЕМ трябва да избира Мадам, не председател

  20 Апр 2023 15:59ч.

  Нещо са се объркале ?

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хахахахахахахахахахахахахахаха...

  20 Апр 2023 16:01ч.

  ... невероятно, но факт!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи