Соларните панели върху покривите в ЕС стават задължителни

Соларните панели върху покривите в ЕС стават задължителни

Урсула фон дер Лайен дава начало на заседанието на еврокомисията, на което беше приет план за намаляване на енергийната зависимост от Русия.© European commission (audiovisual service)

Европейската комисия предложи соларните панели да бъдат задължителни за покривите на обществените и бизнес сградите в ЕС от 2025 г., а за новите жилищни сгради от 2029 г. Мярката е част от плана на съюза да стане енергийно независим, като се откаже от вноса на руски изкопаеми горива, огласен в сряда.

През март ЕС си даде пет години да се отърве от енергийната зависимост от Русия, която според председателя на еврокомисията Урсула фон дер Лайен, вече сериозно е нарушила функционирането на световния енергиен пазар с войната в Украйна и създава "огромни предизвикателства пред съюза".

"Войната на Путин показва колко зависими сме от вноса на изкопаеми горива и също колко уязвими сме, разчитайки на Русия за вноса на изкопаеми горива, и затова трябва възможно най-бързо да намалим зависимостта си от руските горива. Убедена съм, че можем", заяви Фон дер Лайен, добавяйки, че първите стъпки са направени - ЕС ще се откаже постепенно от вноса на въглища и вече е намалил потреблението на руски газ от 40% (2021 г.) на 26 процента през април.

Според плана на еврокомисията, наречен REPowerEU, евросъюзът може да замести руските горива, ако направи съществени стъпки в намаляване на търсенето, намери алтернативни доставчици на горива и ускори значително прехода към чиста енергия.

Брюксел предлага да инвестира около 300 млрд. евро в начинанието (по-голяма част от парите вече са планирани за реализиране на зелената сделка и плановете за възстановяване), като около 75 млрд. ще са безвъзмездни средства, а останалото - заеми. За да осигури повече средства за планове за възстановяване и устойчивост, еврокомисията препоръча на държавите да заявят, че ще ползват допълнително и заеми в добавка към безвъзмездните средства, ако не са го предвидили. Комисията предлага да се направят целенасочени изменения в условията за използване на парите за възстановяване, за да се интегрират в тях специални глави за плана за енергийна независимост.

95% от парите са предвидени за ускоряване на зеления преход, а останалото - за изграждане на инфраструктура за втечнен газ и за преработка на петрол, различен от руския.

Икономии на енергия

Фон дер Лайен заяви, че намаляване на потреблението чрез икономии е "най-бързият и най-евтин начин за справяне с настоящата енергийна криза".

Освен покривните панели комисията предлага увеличаване на целта за постигане на енергийна ефективност до 2030 г. от 9 на 13 процента, както и различни начини за подобряване на енергийна ефективност и пестене на енергия, които могат да намалят потреблението с 5%. Освен информационни кампании, които да информират гражданите как да пестят, еврокомисията препоръчва и фискални мерки като намалени ставки на ДДС върху енергийно ефективни отоплителни системи, изолация на сгради и уреди и продукти.

Нови доставчици

ЕС ще се опита да намали максимално руските доставки на горива, като ги замени с други партньори, които ще привлече с общо купуване на газ, на втечнен газ и на водород. Решение за създаване на обща платформа за купуване вече беше взето и в момента се преговаря по окончателния текст на предложеното ново европейско законодетелство, с което въпросът да се уреди.

Еврокомисията обещава сега да разработи и "механизъм за съвместни покупки" на принципа на общите поръчки на ваксини срещу COVID-19, който ще договаря купуването на газ от името на участващите държави членки. Комисията също така ще разгледа законодателни мерки, които да изискват диверсификация на доставките на газ във времето от държавите членки.

Приетата в сряда от еврокомисията външна енергийна стратегия на ЕС дава приоритет на ангажимента на ЕС към глобалния зелен и справедлив енергиен преход и предвижда в Средиземно и в Северно море да бъдат разработени големи водородни коридори.

Чиста енергия

Брюксел разчита в най-голяма степен на чистата енергия, за да намали енергийната зависимост от Русия. Еврокомисията предлага увеличаване на целта за дела на чистата енергия в енергийния микс на държавите до 2030 г. от 40 на 45%.

Предлага се и ускоряване на процедурите за издаване на разрешителни за изграждане на соларни мощности или вятърни паркове и прилежаща инфраструктура от 6-8 години сега до 1 година. Проектите с чиста енергия ще бъдат обявени за първостепенен обществен интерес, а правителствата ще трябва да въведат специално предназначени зони за възобновяеми енергийни източници със съкратени и опростени процеси на издаване на разрешителни в райони с по-ниски рискове за околната среда, съобщава еврокомисията.

 

Еврокомисията предлага съкращаване на процедурите за издаване на разрешителни за строителството на нови мощности за производство на чиста енергия.© Reuters

За да помогне за бързото идентифициране на такива "полезни" зони, комисията предоставя набори от данни за чувствителни към околната среда зони като част от своя инструмент за цифрово картографиране на географски данни, свързани с енергетиката, индустрията и инфраструктурата.

Визията на еврокомисията включва и специална слънчева стратегия на ЕС за удвояване на слънчевия фотоволтаичен капацитет до 2025 г. до 300GW спрямо досега монтираните съоръжения, и инсталиране на 600 GW до 2030 г.

Предвижда се и удвояване на скоростта на внедряване на термопомпи до 10 млн. инсталации през следващите 5 години и мерки за интегриране на геотермална и слънчева топлинна енергия в модернизирани системи за районно и комунално отопление.

ЕС ще си постави и цел от 10 млн. тона вътрешно производство на възобновяем водород и 10 милиона тона внос до 2030 г., за да заменят природния газ, въглищата и петрола в трудни за декарбонизиране индустрии и транспортни сектори. За ускоряване на водородните проекти се заделят допълнително 200 милиона евро за изследвания и комисията се ангажира да завърши оценката на първите важни проекти от общ европейски интерес до лятото.

Намаляване на потреблението на изкопаеми горива

Спестяването на енергия, ефективността, заместването на горивото, електрификацията и засиленото усвояване на възобновяем водород, биогаз и биометан от промишлеността биха могли да спестят до 35 милиарда куб. метра природен газ до 2030 г. в допълнение към това, което е предвидено в Зелената сделка, се казва в плана.

Комисията обещава да въведе въглеродни договори, за да подкрепи усвояването на зелен водород от индустрията и специфично финансиране за REPowerEU в рамките на Иновационния фонд, като използва приходите от търговия с емисии, за да подкрепи допълнително преминаването от зависимостта на руските изкопаеми горива.

За да повиши спестяването на енергия и ефективността в транспортния сектор и да ускори прехода към превозни средства с нулеви емисии, комисията ще представи пакет за екологизиране на товарите, целящ значително да повиши енергийната ефективност в сектора, и ще разгледа законодателна инициатива за увеличаване на дела на превозни средства с нулеви емисии в обществени и корпоративни автопаркове над определен размер, съобщава еврокомисията. Брюксел разчита основно на общините да екологизират транспорта си, така че да намалят потреблението на изкопаеми горива.

 

Източник: dnevnik.bg

 

 

 

Коментари

  • безкрайното им лицемерие, гарнирано с почти малоумие на елитите, ще доведе до ускорен разпад на ЕС

    18 Май 2022 19:07ч.

    С насилие и изискване за нещо като социалистическа саможертва от евронаселението това няма как да мине. Всяко дело, подхванато от дивашки първична омраза към някого (в случая Русия), е обречено на неуспех. Не че не са нужни екологични политики и практики, но не са това нито концепцията, нито мероприятията, нито хората.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Българка

    18 Май 2022 20:07ч.

    Марсола и Сие са поаднали в собсвения си водовъртеж от Глупост и се чудят как да излязът от лабиринта на на Некомпетентност поне ма приказки пред Зомбираното и Шизофренясало население на ЕС , но като в Блатото , колкото повече движения правят , толкова по-дълбоко затъват!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Идиотизъм

    18 Май 2022 19:12ч.

    За какъв евро съюз говорят, каква 2029? Няма такова нещо в близкото бъдеще, пък те ми говорят за след 7 години. Това идиотията не се лекува, никак. Баба урсула да отива да пищи в парламента, че да и пляскат шизофрениците.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Напрежението се натрупва, без съпротивление цялата верига се шунтира

    18 Май 2022 19:18ч.

    Англосаксите изгубиха битката за украйна. Започна битката за европа. Молете се да дойдат руснаците, че баба гинеколожка и дядо борел ще ни евтаназират държавнически.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иванов

    18 Май 2022 19:20ч.

    Тая година върху къщите,следващата - върху колите,след пет години - върху шапките.Идиоти и безумци,а лечение няма открито!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Соларки навсякъде

    18 Май 2022 19:39ч.

    Китайските производители харесват това.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    18 Май 2022 19:45ч.

    Соларни панели на покривите и прасета и кокошки на балконите. Все пак и храна трябва да се подсигури. НИКОЙ не може да прогнозира инфлацията. Върви безстрашно нагоре.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • По принцип е добре

    18 Май 2022 19:52ч.

    да се използва слънчевата енергия, която получаваме безплатно от природата. Например за покривите на панелните блокове в столицата и страната. Но затова са нужни не само решения, а и подходящо участие на държавни органи или фирми, които да поемат организацията.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • По принцип не е добре

    19 Май 2022 9:02ч.

    да си ги плащаш от собствения джоб, без да те питат, а едни производни на политиците фирмички да правят бързи печалби

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На стара коза яре

    18 Май 2022 20:03ч.

    Мноооого парички ще гушнат някой. А колко енергия и колко суровини ще отидат-направо не ми се мисли.Още нещо-да не се окаже че суровините пак идват от Русия .Друго какво да напишем? Да живее старата България. Долу Колонията. Слава на Русия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Може

    18 Май 2022 20:03ч.

    Ако Лайнен дойде да ми ги сложи лично на покрива.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • smb

    18 Май 2022 20:19ч.

    Много е добро това, ама само когато е слънчево. През останалото време (включително и през нощта) трябва основна мощност. И вместо да развиваме ядрената енергетика, ние пак за формата на краставиците си говорим. Няма как да има бъдеще с такива тъпаци...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зодия Прасе

    18 Май 2022 23:04ч.

    Стрина Урсула му е измислила колая - когато е слънчево - зареждат батерии. Когато няма слънце осветяват панелите с LED, захранвани от батериите. Перпетум мобиле се нарича.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ядрената енергетика е незаменима и евтина

    18 Май 2022 20:25ч.

    Какво стана с нашия ядрен реактор, попиляха ли го?? Или някои тарикати успяха да го продадат на безценица?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • zzz

    18 Май 2022 20:28ч.

    Върхушката на ЕС е тотално :некомпетентна , продънена, продажна зависима,корумпирана,джендърска. България трябва да бъде на страната на победителите-Русия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Русия винаги губи

    18 Май 2022 21:58ч.

    Русия загуби Студената война. В момента виждаме военната ѝ немощ в Украйна. Предстои ѝ икономически крах в резултат на западните санкции. След това я чака бъдеще на суровинен придатък на Китай. Не искам аз и децата ми да имаме нещо общо с тази обречена на вечен провал държава.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пий си хапчетата, Майна

    18 Май 2022 22:32ч.

    Навий си будилника да те подсеща

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    18 Май 2022 23:07ч.

    Не обръщай внимание на майната. Пълен идиот е. Под всяка статия само за Украйна пише.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • А , това не е достатъчно !

    18 Май 2022 20:31ч.

    Във всеки дом - портрет на Клаус Швааб, задължителен ! А на покрива статуя на Молох ! Да се знае все пак , за какво става дума...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лицемер

    18 Май 2022 20:37ч.

    От диктатура на пролетариата се телепортирахме в диктатура на Европейските бюрократи. Та ме налегнаха едни мисли.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Незабавно !

    18 Май 2022 20:42ч.

    Сваляне на това престъпно управление ! Напускане на ЕС и НАТО без никакви референдуми !!! /да не би да ни вкараха с референдуми ?/ Изгонване на американските бази и още на следващия ден -Договор за военна помощ и защита с Русия, Белорусия и Сърбия ! Иначе просто изчезваме като народ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Observer

    18 Май 2022 20:44ч.

    Чиновници решават неща, за които хал хабер си нямат. Този път на изток сме го извървяли. Умението да се изкачиш на върха няма нищо общо с компетентността по въпросите, които ще решаваш. Фотоволтаиците са скъпи, неефективни и произвеждат най-много ток, когато не ти трябва.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куролация

    18 Май 2022 21:02ч.

    Ядрените централи могат да поизвеждат ток,сигурно,гарнтирано през всички сезона,а на пкривите ,може градинки, места за отдих,керемиди.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • теле фон пръч

    18 Май 2022 22:17ч.

    е да, ама какво ше работят оркитр в германия дето се занимават с производство на субсидирани ВЕИта? Ше почнат да мислят, а тогава такива като тая урсула ни решетки на парламента, ни нато ще може да ги спаси от народната любов. орките на запад трябва да се държат заети - там важи поговорката - кой работи, (зло) не мисли..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • софиянец

    18 Май 2022 21:10ч.

    начи еко-ефвкта..., начи и икономическият ефект....това са бели кахъри, големият проблем е синхронизацията на мрежата, тези боклуци добавят брутални колебания, които изискват допълнително натоварване на БМ, всеки трансформатор и т.н. пак му намериха колая да ни зануляват, че и пара да гепат...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • задунайска уфсъ с евразийски манталитет

    18 Май 2022 21:38ч.

    в щатите от 3 години при проектиране на всички видове сгради се предвижда натоварване върху покривната конструкция за да имат соларни панели, при жилищните сгради все още е по желание на собствениците дали ще ги монтират

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Майна

    18 Май 2022 21:50ч.

    И там са малоумници като тебе.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • задунайска уфсъ с евразийски манталитет

    18 Май 2022 23:14ч.

    сигурен съм, защото истинският Майна не е помияр. А оня на 18 Май 2022 21:50ч. е помияр.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • марксист

    18 Май 2022 21:54ч.

    Това ще снижи цените на токът, може метан да се прави от ток. Разбира се, целта на всяко занятие е американска фирма да монополизира всичко. ............... Газпром може да прави 1000 милиарда долара печалба, годишно, ако има свобода в монополът и налагането на високи цени като американските тец.марици.. Човек от ЦРУ купи Овергаз, ако купят ГАЗПРОМ?-И газът руски ще е зелен!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Този от ЦРУ, дето купи Овергаз

    19 Май 2022 9:12ч.

    да не би да е купил и вестник СЕГА!?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • чичо

    19 Май 2022 11:18ч.

    Роман на Достоевски

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гост

    18 Май 2022 22:22ч.

    Щом стават задължителни, слагайте ги за сметката на Евро фондовете.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Haho

    18 Май 2022 22:27ч.

    Очаквам ЕК скоро да обяви и всеки , който си взима повече от един душ седмично за путинист. Очаквам и лимит за пусканията на казанчета на доалетните. Също се надявам фон дер Лайнен и цялата ЕК да излетят към Марс , еднопосочно. За съжаление последното има много малка вероятност да се случа. За разлика от първите две.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Точно това е целта.

    18 Май 2022 23:49ч.

    Вие не разбирате ли, че в момента, в който се разпадна СССР, България беше окупирана от нов господар. А сега ни връщат от където тръгнахме, само че сценарият вече е зловещ щом държавата няма повече да е държава, а ще евтаназира хората си, сиреч ще става законен убиец.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тия са луди!

    19 Май 2022 0:13ч.

    Незабавно трябва да бягаме далеч от тях.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • teridan

    19 Май 2022 4:06ч.

    Странно е да се отървеш от нещо, за да го замениш с 5 пъти по-скъпо и да бъдеш щастлив от замяната.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отиваме на кино

    19 Май 2022 6:19ч.

    Там соларните панели на фон дер лайнен са ненужни

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • майор Майор

    19 Май 2022 6:43ч.

    Искрено се надявах, че тъпотията ни ще стигне само до там, че да се простреляме в крака, но явно съм грешал. Очевидно сме решили да се гръмнем право у десетката. Интелектуалното ниво на "стратезите" ни е потресаващо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • шизофрения: диаметрална смяна на директивите откъм Нашингтон

    19 Май 2022 8:25ч.

    Остави. Днес САЩ излиза с ново пет. Най-после страната номер 1 по тъпотия прозряла, че петролно ембарго срещу Русия би нанесло непоправими щети на световната икономика, особено в енергийната сфера. Препоръката вече е: такова ембарго да не се налага от ЕС.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Русия ще страда

    19 Май 2022 9:07ч.

    Инвестираните 300 млрд. евро ще доведат до пропуснати ползи за руската икономика през следващите 10 години от 1,5 трлн. в същата валута. Това е причината за вулгарния език на петата колона.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Русия ще страда

    19 Май 2022 9:27ч.

    Помниш разпадането на СССР. И виждаш в далечината приближаващия крах на Русия. Това те фрустрира и те подтиква да обиждаш.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Урсуло, ако искаш

    19 Май 2022 16:24ч.

    независимост, ама наистина, тогава най-добре си тегли ножа, гнусна швабска, противна кучко! Ти още ли не си разбрала, че независимостта е невъзможна ма, свиньо блатска? Всичко в природата и във вселената е свързано и взаимообвързано. Ние, хората - също. Ако нарушиш тази хармония, значи се опълчващ срещу Бог. И ако нещо си решила, плати го ти, а не да ме караш да взимам заеми.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи