София посреща 2024 г. без фойерверки

София посреща 2024 г. без фойерверки

Зам.-кметът на София Надежда Бачева говори пред медиите на импровизиран брифинг на пл. "Княз Александър I".

Призив за ограничаване на употребата на пиротехнически средства по време на тържествата за посрещане на 2024 г. отправиха от Столична община. Зам.-кметът на София Надежда Бачева съобщи, че ще бъде даден пример, като се забранят фойерверките на Новогодишния концерт, който по традиция ще бъде организиран на пл. "Княз Александър I".

"Имам удоволствието да поканя жителите на София на концерта на 31 декември, който ще започне в 21:30 ч. Обещаваме страхотно светлинно шоу, но пироефекти няма да има. Призовавам всички да се въздържат от това. Знаете колко много фойерверките смущават животните, малките деца и хората с увреждания", коментира Бачева.

Сред участниците в музикалната програма ще бъдат група "Остава", Дони и Нети, както и певицата Криста.

Началникът на дирекция "Аварийна помощ и превенция" (АПП) към Столична община Красимир Димитров разкри, че за сигурността ще се грижат 12 общински служители. Хора, които са във видимо нетрезво състояние, няма да бъдат допуснати на концерта.

"Граждани с пиротехника и стъклени чаши и бутилки няма да бъдат допуснати през КПП-та, които Столична община организира - поясни Димитров. - Градският транспорт ще бъде с удължено работно време. Предвид строежа на сцената към 16:00 ч. на 31 декември ще бъде ограничено движението по бул. "Цар Освободител", през останалото време движението ще бъде възпрепятствано само в едното платно по булеварда, за да може да се изгражда сцената."

Главен инспектор Иван Георгиев, началник сектор "Масови мероприятия" към СДВР, пък заяви, че 200 полицейски служители ще бъдат ангажирани с опазването на реда:

"Колегите ще изградят периметър около площада. Този периметър ще бъде с полицейска лента и парапети, като на тях ще бъдат разположени полицейски служители. От 16:00 ще има охрана, като гражданите, желаещи да посетят събитието, могат да го направят до 19:00, като ще бъдат пропускани през шест контролно-пропускателни пункта."

Нагласи

Повече от половината българи искат пиротехниката да се забрани на Нова година. Това сочи национално проучване на "Галъп интернешънъл", проведено сред 810 души по метода "лице в лице" с таблети между 23 ноември и 1 декември по поръчка на БНТ.

На въпроса "Одобрявате ли да се забранят фойерверките/пиротехниката/зарята в новогодишната нощ?" 55,5% от хората отговарят "да". 32,2% от анкетираните не одобряват подобна забрана, а 12,3% не могат да преценят.

Наблюдава се ясна разлика в поколенията - при най-възрастните отрицанието към фойерверките преминава 70%, а при най-младите картината е точно обратната: над 60% са против забрана, при само малко над 20% "за" забрана, посочват от "Галъп интернешънъл".

Източник: segabg.com

 

 

Коментари

  • бензинджия

    29 Дек 2023 14:58ч.

    "Знаете колко много фойерверките смущават животните, малките деца и хората с увреждания" -- до къде я докарахме... виж хората пред кофите за боклук, ма! загрижена...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Знаете колко много фойерверките смущават животните, малките деца и хората с увреждания", коментира Бачева.

    29 Дек 2023 16:19ч.

    Е ако бех животно, щех да се обидя и да се оплача на Грета Тунберг! Да ме сравняват с човек с увреждане!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На маймуни ще ви направят бе, в тая жълтопаветна джамахирия

    29 Дек 2023 15:00ч.

    Нито ден не минава без нова евроатлантическа простотия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Този травестит

    29 Дек 2023 15:24ч.

    ли е зам кмет на софиянци?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • За тези, които помнят как изглеждаше площад "Ленин" и бул. "А. Стамболийски" през 80-те години в навечерието на Нова година...

    29 Дек 2023 15:29ч.

    http://www.dnes-bg.org БЪЧВИТЕ БЯХА НА УЛИЦАТА, ЗАЛИВАХМЕ СЕ ОТ СМЯХ… ДНЕС – КАЛНА СОФИЯ, ХОРА БЕЗ УСМИВКИ, БЕЗ НАДЕЖДА И ЕДИН ПРОСТАК, ВЪЗСЕДНАЛ ПОПИЛЯНАТА НИ ДЪРЖАВИЦА… ЧНГ ДНИ ПРЕДИ … Дни преди Нова година – къде са шатрите по „Стамболийски“, на площад „Ленин, около езерото „Ариана“?! Потропвахме из снежния град, пиехме греяна ракия и вино пред всяка палатка и се заливахме от смях. Бъчвите бяха на улицата, Снежанки и Дядомразовци бродеха навсякъде, цяла София празнуваше, черпехме се един друг, веселяхме се без да подозираме, че изпращаме завинаги свободата си… Днес – сива, кална София, хора без усмивки, без пари, без надежда и един простак, възседнал попиляната ни държавица. Дори няма сняг … Честита Нова Година, дебили!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • д-р Коцев

    29 Дек 2023 16:21ч.

    Ти ако си без пари, аз ги имам толкова много - ня,а кой да ги чете! като стари вестници! Много!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гражданин

    29 Дек 2023 15:59ч.

    Гърмят и трещят само ограничени и елементарни хора!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вижда се. Ти си изгърмял и изтрещял

    29 Дек 2023 16:22ч.

    ергооооо

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Та това е един от най-проспериращите бизнеси в САЩ

    30 Дек 2023 6:14ч.

    Фойерверки по всякакъв повод и без повод. Та във всяка къща има куче поне едно, най-малко. И как не са се сетили, че плашат животните, а там са къде къде по загрижени! ......... Нямате право на радост българи. Ще пазите костенурките, това е! ......... Такава повсеместна простотия е у нас, не е за вярване!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ?????

    29 Дек 2023 16:00ч.

    Тия нямат стигане по простотия. За кучета и котки мога и да се съглася че някои се плашат, но след това им минава. Що се отнася до децата не съм видял такива които да не се радват на фойервеките. Карай да върви нали София си има костенурка и сперматозоиди около нея.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • malart

    29 Дек 2023 16:04ч.

    Грозна жена, може би в транс период, винаги поставя кучетата и котките над хората

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • евро-гей

    29 Дек 2023 16:28ч.

    Не бива да се позволяват на плебса никакви веселби. Само джендър идеология и зелена сделка за масите до пълно редуциране на населението. Яжте насекоми и мълчете там.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Куци Коньов

    29 Дек 2023 18:20ч.

    Аз като бях дете толкова се "смущавах" от фойерверките, че упорито опитвах врънках възрастните да ми дадат да гръмна я някоя пиратка, я някоя конфетка. Повечето мои връстници и дечурлига на всякакви възрасти се "смущават" по същия начин - дощява им се да гръмнат някой фойерверк.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    29 Дек 2023 18:34ч.

    целогодишен тормоз в люлин над хора и животни категорично съм против тези гърмежи защото българите не знаят мярката кога да се спрат

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • русский "освободитель"

    29 Дек 2023 18:35ч.

    другаре, савецките другаре отмениха официланото празнуване на Нова Година, а вие хленчите като вдовици... за фойеверки...засрамете се!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хм..

    29 Дек 2023 19:27ч.

    Ми вземете един педераски прайд да организирате

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Боримечката

    29 Дек 2023 19:58ч.

    значи педераси може, а заря не може ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зодия Прасе

    29 Дек 2023 23:01ч.

    От фойерверки се плашат нежни души с меки китки, а от нещото на снимката се плашат и нормални хора.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На стара коза яре

    30 Дек 2023 1:26ч.

    А в моят град ще има.Както имаше и коледни украси със снежинки, елхички и цветни крушки и гирлянди.Тъпа гадна колония с тъпи управници които ви работят с 300.И вместо да им смачкате главите, вие ги търпите и им се радвате.Нищо ви няма!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи