София покани Скопие, за да се разберат как ще я карат занапред

София покани Скопие, за да се разберат как ще я карат занапред

На 8 юли Министерството на външните работи на Република България изпрати нота до Министерството на външните работи на Република Северна Македония, съобщиха днес от пресцентъра на министерството.

Чрез нея беше отправена покана към министър Буяр Османи за провеждане на годишно заседание на Съвместната междуправителствена комисия по чл. 12 от Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г. на 9, 10 или 11 юли 2022 г. в Банско, посочват от МВнР.

Предстоящото заседание на тази съвместна комисия следва да осъществи преглед на изпълнението на двустранния Договор за изминалия период и да приеме мерки за подобряване на двустранното сътрудничество във всички сектори, информират от министерството.

Междувременно президентът на Северна Македония Стево Пендаровски определи поведението на България през последните години като "зле научена гръцка лекция", цитира го БТА.

В интервю за телевизия TV21 той каза, че "това, което България говореше преди 2 години, се промени, защото никой не разбираше какво искат, като говореха за история". "И поискаха нещо, свързано с човешките права, за което знаеха, че не може да се изпълни", отбеляза Пендаровски, коментирайки необходимото мнозинство от 2/3 в парламента на Република Северна Македония, за да бъде променена конституцията на страната и вписани българите в нея.

 

Източник: dnes.dir.bg

 

 

 

Коментари

  • Valpet

    10 Юли 2022 8:26ч.

    На Пендаровски следва да му е ясно, че заради антибългаски настроения Сев.Македония още дълго ще чака за членство в ЕС, така както Украйна дълго ще чака за същото, поради антируски настроения. Случаите са различни, но резултатите са подобни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи