София диша високи нива на азотен оксид, сочи изследване

София диша високи нива на азотен оксид, сочи изследване

Високо замърсяване с азотен диоксид в София установи екологичното сдружение "За Земята". Според експертите вредните газове са причинени от трафика. Проучването е проведено в началото на този месец на няколко места из столицата, съобщава БНТ.

Разминаванията между изследването на "За Земята" и официалните измервателни станции на Изпълнителна агенция "Околна среда" са големи, тъй като станциите, които трябва да измерват замърсяването от транспорт, не са близо до пътищата, обясни в предаването "Денят започва" Ивайло Хлебаров от сдружение "За Земята".

"Станциите трябва да са на не повече от 10 метра от пътното платно и на места, където замърсяването е най-високо. Ние направихме проучванията както при самите станции, така и на много места в центъра, до училища - близо 20 места. Всички те са с по-високи стойности от официалните станции", каза Хлебаров.

Едно от местата с най-тревожни данни е столичният булевард "Александър Малинов" в квартал "Младост". 25 от 27 измерени точки от екосдружението са над нормата, а единствените две места, където нивата са нормални, очаквано са измервателните станции.

Румяна Гълъбова, началник на отдел "Въздух" в Столична община посочи, че данните от началото на годината сочат за значително намаляване на броя на фините прахови частици в столицата. Тя показа данните от автоматичната станция на "Младост": "Тези станции измерват с референтна апартура, което е различно от апаратурата на сружение "За Земята". Станциите са разположени на местата, определени от МОСВ. Качеството на въздуха се определя не само от измерена стойност, а чрез модулиране на тези нива. В близост до булевардите са по-високи нивата, но няма превишение на дневните и годишните норми".

По думите на Гълъбова нискоемисионната зона в центъра е оказала ефект, тъй като са регистрирани повече дни без превишения на нормите за фини прахови частици.

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

  • Радвам се, че вече на живея в тая гняс

    08 Март 2024 9:30ч.

    София е убит град.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бензинджия

    08 Март 2024 9:53ч.

    ти, каквото трябва, си го поел. преди десетилетие имаше дни с нива десетина пъти над нормите. и дишахте. питането е, къде бяха тия тогава. другото питане е - кой ги храни. това ще даде отговор на въпроса - защо риват сега, когато нещата са много по-добре. отговорът на втория въпрос ще ви изненада. това са същите "благотворители", които са загрижени за демокрацията, съдебната система и пр. на територията.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • CMEXXX

    08 Март 2024 10:24ч.

    Ще трябва да ви уведомя с прискърбие, че всички дишаме и твърде много азот! Не на азота! Трябва да се вземат спешни мерки - на борба с азота!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • гледащ небето

    08 Март 2024 10:26ч.

    Какви нива на алуминий и барий поемат столичани от стелещите се КЕМТРЕЙЛС ? Алуминиевите аерозоли водят до мозъчно дегенеративни нарушения /тип Алцхаймер/ , барият води до имунодепресивни състояния ? Кога т.н. опозиция ще постави официално въпроса за поливането с отрови от небето ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гръм

    08 Март 2024 12:27ч.

    Така е. Смехотворни са усилията на всякакви подлоги да твърдят че тези химически следи са 'безвредни' и нормални! Но най отвратителното е че НИКОЙ не смее обективно да излседва съдържанието на тези изпарения и направи обществено достояние ! Интересно би било - има ли такива химически следи в държавите извън Евроатлантиески алианс ( допускам и Русия - защото и те са послушни на глобалистите).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стефан-1

    08 Март 2024 11:19ч.

    Замърсяването е закономерен резултат от продължителната простотия и алчност на софийските министри / 99% от тях са софиянци/ и алчността на фирмите за продажби на коли. У нас няма абсолютно никакви стимули за закупуване на нова кола. Доколкото знам в Румъния ако си купиш нова кола /дори на бензин или дизел/, но дадеш стара за скрап ти правят отстъпка от близо 7 000лв. Като се съчетае това с цените на новите коли и бедността на българите горното замърсяване и напълно закономерно и се чудя защо ви изненадва.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бензинджия

    08 Март 2024 12:03ч.

    стефчо, неподготвен малце се изказваш, уважаемий... тия 7 бона ще отидат при богатите, които и така си имат достатъчно. а замърсява старата кола на обикновения човек. на него 7 бона няма да му стигнат. отнюдь. но пък се появява "някой", който вдига патардия, за да му спрат колицата (на бедния).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гръм

    08 Март 2024 12:19ч.

    Допускам че прогресивната евроатлантическа част в София се утешава че все пак въглеродните емисии са ниски (даже и циановодрод биха вдишали ако това отговаря на висшите евроатлантически ценности!)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • замърсяването от колите

    08 Март 2024 12:22ч.

    Е димна завеса на сатанюгите /нали искат 15-минутни градове и роби без коли !/ . Малка част от замърсяването на атмосферата е резултат на автомобилния транспорт. Много по-опасно е замърсяването от аерозолите с които ни поливат ултра-глобалистите ! Гледайте небето, а не колите около вас ! Поливат ви с Алуминеви и Бариеви аерозоли, пускат ви микрополимерни нишки с микроби ! Това е бавната смърт ! Това е скапването на здравето на цели страни и континенти ! Това е сатанисткия план за ДЕПОПУЛАЦИЯ ! Който е приведен в действие...А не да се пулите в колите и колко замърсявали, нищожно замърсяват ! Плюс това замърсяването от транспорта лесно се балансира със зелени площи, гори, залесяване. Кой говори за залесяване днес ??? Никой. Сатанистът Гейтс дори каза че за "спасение на климата и намаляне на СО2 било добре да се ... изсекат много гори !!!" Ултра-глобалистите се гаврят с вас ! Подхвърлят ви тъпи темички да джавкате по тях, докато ГОЛЕМИТЕ БЕДИ се сипят над главите ви и нямате очи и разум да ги погледнете !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стефан-1

    08 Март 2024 13:21ч.

    В Германия за м. януари 2024г. колите са поевтинели със средно 1.8%, а по данни от отчета на DAT 2024» 92% от закупилите нови или на старо коли в страната са получили намаляване на цената или допълнително обслужване. Фолксваген намали цените на ел. колите си. У нас няма и дума за каквото и да е намаляване на цени. Целта е купувача на кола да бъде обран максимално.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи