Социалното министерство: Няма да има масово отнемане на деца

Социалното министерство: Няма да има масово отнемане на деца
Министерството на труда и социалната политика отхвърля твърденията в публичното пространство, че от 1 януари 2020 г. законови промени ще позволят масово отнемане на деца. В обширна публикация на сайта си ведомството коментира всички спорни моменти, които може да бъдат превратно тълкувани с политическа и друга цел, съобщи бТВ.

 

 

През последните месеци религиозни активисти, организации на лишени от права бащи и необвързани с тях граждани организират протести срещу това, което наричат „въвеждане на норвежки модел” у нас – по аналогия със социалната служба „Барневерн” в скандинавската страна, критикувана заради твърде крайните мерки, които предприема при сигнали за деца в риск. Недоволните организират за 7 септември голям протест.

„В действащите от 2006 г. текстове, които регламентират основанията за настаняване на дете извън семейството, няма промяна. Както досега, така и след 1 януари 2020 г., подобна временна мярка за закрила ще може да бъде предприета единствено с решение на съда, при това само в много крайни случаи на насилие, неглижиране и нарушаване на интереса на детето (склоняване към проституция, просия, трафик)”, съобщават от социалното министерство.

От ведомството уточняват, че не се предвижда промяна в правомощията на органите за закрила.

В позицията на социалното министерство се подчертава, че сигналите не са достатъчни за прилагане на мерки за закрила и още от 2006 г. е записано, че „анонимни сигнали не се разглеждат, освен в случаите, отнасящи се до насилие над дете“.

„Хората, които помагат на децата в риск или сигнализират за дете в рискова ситуация, което се нуждае от закрила, не са доносници. От 2003 г. в Закона за закрила на детето е регламентирано, че човек, на който стане известно, че дете се нуждае от закрила, е длъжен незабавно да уведоми компетентните органи”, съобщават още от Министерството на труда и социалната политика. 

 

 

Коментари

  • Няма да е масово бе...

    05 Sep 2019 15:59ч.

    в началото ще понат от ромските махали, после ще преминат към нашите, а ако някой си хареса някое русичко и синеочко, ще плаща допълнително... много гайтак чака :D

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "...че от 1 януари 2020 г. законови промени ще позволят масово отнемане на деца."

    05 Sep 2019 16:02ч.

    След като от Социалното министерство опровергават обществените опасения, следва логичният въпрос защо ще се променя законодателството, след като настоящето не поощрява и разпорежда отнемането на деца, нещо което нямало да става в бъдеще???

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Няма да е масово бе... на 05.09.2019 в 15:59 в началото ще понат от ромските махали..."

    05 Sep 2019 16:10ч.

    Силно се съмнявам, че циганите ще позволят да им отнемат децата при тях е добре развито клановото чуство и кланът няма да позволи да му нарушат бъдещето. Убеден съм, че няма да посмеят да пионат турските, арменските и еврейските деца, общностите им са хомогенни и добре организирани и накрая остават за конфискация и износ етническите българчета ли?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "...ведомството коментира всички спорни моменти, които може да бъдат превратно тълкувани..."

    05 Sep 2019 16:17ч.

    Що за закон и кой го е правил, за да може да се тълкува превратно?!? Или това е била истинската цел на промените?!?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Искам НОВ НАРОДЕН СЪД !!!

    05 Sep 2019 16:44ч.

    Добре дошли в Държавата с демократичен КРЪВЕН ДАНЪК !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Айде, айде!

    05 Sep 2019 16:45ч.

    Бре то същото това правителство твърдеше че ИК също е един безобиден документ та да сме го подпишели. Щели сме да станем повече европейци. Демек без да си педал ще те направят такъв! Щото при 63 пола, знаеш ли къде ще те набутат без твое знание и съгласие? Също така ИК била борба против домашното насилие. Е те тогава за къв чеп са законите които сега имаме? Същото ще е и с децата. Съвременна форма на еничарство но по-лоша защото всекакви извратеняци ще имат правото да са новите "родители" на невръстното създание. Бре пуста кьоскерица за Сачева и подобни!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • София

    05 Sep 2019 16:47ч.

    И еничарството ли ще преглътнем ? Прости , некадърни , нагли и продажни чиновници да определят законите и съдбините на децата ни ! НАРОДЕ ???

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Helleborus

    05 Sep 2019 16:47ч.

    Може би няма да е „масово“ и какво от това? Всички тези купища документи и стратегии всъщност се разпореждат с децата, все едно, че те са на държавата. И да напомня, държавата е фикция, няма такъв субект. Което лоби към момента вземе властта, който плати повече, на който платят повече, той ще се разпорежда по волята и субективната преценка на някой прикрит поръчител. Децата не са държавна собственост, стратегия за тях може да имат само семействата им. Време е да престанем да вменяваме на държавата някаква праведност и божественост, що се отнася до визия и до ценности, човеците „се раждат свободни и РАВНИ“ и никой човек, като стане чиновник или политик или министър, не става господар над останалите хора и над децата им. Мнението на всеки за това кое е важно за дома му е субективно и тежи толкова, колкото на всеки друг човек. А сред всички субективни мнения за децата, субективното мнение на техния родител е най-правилно и най-законно. Най-правилно е, защото има любов, когато има намесена любов, там има и повече истина. А най-законно е, защото е от Бога дадено родителят да защити детето си и хиляди години това право е зачитано. Родителските ни права методично се отнемат от държавата, дори преди да се стигне до фактическото отнемане на детето. Държавата третира родителите като необходими да доведат децата на бял свят и после да плащат за всичко, което държавата иска да прави с тях. Само най-големите хитреци успяват да постигнат това, не само да си присвоят власт над хората, но и да накарат хората да си плащат за това. Малко като американците, хем казват на всички какво да правят, хем всички си плащат данък спокойствие. Политиците се самозабравиха, на тях им е дадена власт само до толкова, до колкото да организират външния живот, като едни наши служители. Да оправят улици, да организират охрана, да защитават собствеността ни, да възпират престъпници, неща, които всички искаме и са на битово ниво. Но никой не е избирал политик, за да мисли вместо него стратегия за неговото дете!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • @София на 05.09.2019 в 16:47

    05 Sep 2019 17:02ч.

    Неотдавна прочетох на улицата съобщение за организиран протест срещу т. нар. "Национална стратегия за закрила на детето". Там бяха цитирани сума ти членове и алинеи, в които се показваше какъв произвол от страна на социалните предстои, ако се приеме и въведе. Преписах си аз цитираните членове и алинеи и влязох в нета, за да се запозная по-подробно. Намерих проекта на стратегията в Гугъл. Оказа се, че изобщо не е разписана в членове и алинеи...Остава въпросът, кой има интерес за де заиграва с най-първичните емоции на хората??

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Още нещо, Софи,

    05 Sep 2019 17:18ч.

    Едно нещо ме научи дядо Лукан навремето: зад ВСЯКА обществена изява или проява в "демократична" България (телевизионна, радио, онлайн, вестникарска, площадна, или др), независимо дали индивидуална или колективна, преди това е имало някой, който е спуснал определени "опорни точки". Които след това трябва да се спуснат на въвлечената във въпросната изява или проява широка аудитория.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • observer

    05 Sep 2019 17:27ч.

    Естествено, че няма. Разни пак се изживяват като роби. Много е просто, ние, южен народ, имаме силни родови връзки. Не сме студени рационални скандинавци. Никой не би посмял, това е поредната спекулация или буря в чаша вода. А за циганите, при тях има възпроизводство на модела на поведение, те са еднакви по цял свят. Циганчета осиновени в други страни обаче проявяват съвсем различни качества. Но и с тях не може да стане.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Палаузов

    05 Sep 2019 17:41ч.

    Социалните в махалите няма да стъпят,там всяко дете е в риск,а ще ядат и бой,пък и циганчета не им трябват,промените от март предполагат влизане във всеки дом след анонимен сигнал, без съдебна и прокурорска заповед,това са фактите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • До онзи горе с членовете и алинеите - май си сбъркал документа!

    05 Sep 2019 18:14ч.

    НСД не е единственият нормативен акт, с който държавата планираше да се меси в личния живот на хората. Бедна ти е фантазията в колко закони и подзаконови актове са разхвърляни мерките за "закрила" на детето, част от които вече са делегирани на частни организации (НПО, фондации и др.), финансирани от чужбина. Качи някъде една снимка на въпросното съобщение и ще ти кажа откъде са взети цитираните в съобщението членове и алинеи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Helleborus

    05 Sep 2019 18:16ч.

    Тук не става дума само за един документ, а за различни документи, по които работят различни институции, те се допълват взаимно. Самото наличие на Стратегия за детето показва, че държавата одържавява нашите деца. В тази стратегия изобщо не е основното децата в риск. Това е индиректно отнемане на правото на семейството да има различна стратегия за своите деца. Държавата дава извънредна власт на всички, които са в досег с детето, учители, лекари, да се месят на семейството и да се считат за дори по-компетентни и в правото си да казват кое е правилно и кое не, по въпроси, които излизат от преките им задачи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Маги

    05 Sep 2019 18:42ч.

    Това правителство продължава да се злепоставя. Назначава си калинки или подмазвачи, които да изпълняват безкритично и безпрекословно всички заповеди на западните му господари, без да мислят за народа ни. Тази Сачева докога ще се изявява с противонародни действия - преди с учебниците, сега със българските деца изобщо. Решили са да използват децата ни като въобще елиминират ролята на семейството. Но това е против българските интереси! Долу това правителство1

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Унищожаването на християнското семейство

    05 Sep 2019 19:44ч.

    е една от основните цели на глобализма. Няма да посмеят да посегнат на циганетата и турчетата по ред причини, основната от които е Караман Мехметчик. Само дето не се сещам коя страна беше на първо място в Европа по износ на органи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Подкрепете в събота национален протест, срещу правото на управляващата измет да конфискува децата ни! Теpoрът влиза в сила от догодина…

    05 Sep 2019 19:53ч.

    Родителите излизат на национален протест срещу закони даващи право на властта да отнема деца Въпреки, че Стратегията за детето е спряна, на 01.01.2020 влизат в сила следните закони, които застрашават българското семейство и срещу които ние, българските родители заставаме ТВЪРДО ПРОТИВ: • Извеждане на дете по сигнал: само по сигнал (вкл. анонимен). Децата ни могат да бъдат взети в рамките на 24 часа без съдебна заповед (чл. 36г и чл. 36д във връзка с чл. 27(1) от Закона за закрила на детето (ДВ бр. 24 от 22.03.2019г., в сила от 01.01.2020г. (стр. 35 и стр. 36) • Родителите сме счетени за виновни. Едва след един месец ще трябва да доказваме пред съда, че сме невинни, ако можем и имаме пари за адвокати – чл. 27(2) от ЗЗДетето. • Домът ни не е защитен. По сигнал социален работник ще може да влезе в дома ни без съдебна заповед и да състави социален доклад с огромно количество лична информация, както и да претърси дома ни (напр. какво имаме в хладилника, шкафове, дрехи, кабели и др..) – чл. 10 (1) и приложение 1 от Наредбата, изм. с постановление на МС N 0104/02/05/2019г. • Въз основа на преценката на социален работник ще се оценява нашата родителска компетентност, ще ни се дават задължителни предписания как да си гледаме децата (чл. 11 Нар.), или ще ни се наложат “мерки за закрила”, вкл. отнемане на детето (чл. 14(3) и чл. 20(2) Нар.). Може изобщо да не се предприемат “мерки за реинтеграция” (чл. 17 (2) Нар.), и детето да се даде за осиновяване (чл. 93 (2) и (3) СК) вкл. в чужбина. • Няма отговорност: отговорност за фалшиви сигнали, за неправомерно отнемане на деца, за неверни доклади и прочее, няма предвидена. • Частни фирми/НПО изземват държавни функции. Могат да ни наложат задължителни социални услуги, извършвани от частни лица “доставчици на социални услуги”, дори и чужди/чуждестранно финансирани. Тези частни лица ще избират и контролират приемните семейства, ще дават становища за пред съда дали сме годни за родители, ще ни дават задължителни предписания, ще се намесват при родителски спорове, ще получават лична информация от лекари и институции и др. За дейността си тези доставчици ще получават пари от бюджета, от такси от гражданите (каквито сами си определят) и от чуждестранните си спонсори. • Всяко дете може да бъде счетено за „дете в риск”, поради неясно дефинирани критерии. Например на: самотен родител, многодетно семейство; при: недостатъчна жилищна площ, недостатъчно доходи, увреждания/болест в семейството, отсъствия от училище и много други, както и “други обстоятелства” по преценка на социалния работник §1 ЗЗДЕТ., §1 ППЗДЕТ., чл.4-6 Нар. МС • На „Телефонът на доверието: 116 111”, който се обслужва от частна неправителствена организация, с чуждестранно финансиране всеки може да подаде сигнал срещу нас, вкл. и нашето дете. • Според Наредба 13 от 21.09.2016г. граждани и неправителствени организации могат да образоват децата в училищата и детските градини в сферата на сексуалното образование, което е част от здравното. Какво се случва? Приватизира се социалният сектор от група НПО-та- „доставчици на социални услуги” и той се монополизира.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • НОВ

    06 Sep 2019 9:33ч.

    НАРОДЕН СЪД!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Палаузов

    06 Sep 2019 14:12ч.

    Коментара относно подкрепата на Протеста казва Всичко!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • родител

    06 Sep 2019 17:00ч.

    Съгласен съм с протеста,но се съмнявам,че вече ще чуят гласа на народа,след като тихичко си вземат решенията

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи