Сняг и виелица в Стара Планина отложиха прожекцията на филма "Опълченците на Шипка"

Сняг и виелица в Стара Планина отложиха прожекцията на филма "Опълченците на Шипка"

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Поради тежката метеорологична обстановка с виелица, снеговалеж и ураганен вятър на Връх Шипка, прожекцията на филма „Опълченците на Шипка“, която трябваше да бъде в кинозалата на ворха, не се състоя.

Архитект Пламен Мирянов, който е основател на фондация "Нашият дом е България" и режисьор на филма се извинява на всички, които са очаквали да видят филма на старопланинския връх:

Скъпи приятели, днес поради тежката метеорологична обстановка с виелица, снеговалеж и ураганен вятър на Връх Шипка, прожекцията на филма „Опълченците на Шипка“ - по случай 140 години от написването на Одата, не се състоя. Отправяме своите извинения към всички, които са били на Паметника с цел да видят филма.

Въпреки извънредните обстоятелства, тази вечер тук желаем за първи път да излъчим Предпремиерата на големия филм за Шипка, чиято реализация отне повече от три години.

Споделяме с всички Вас работена (нефинална), режисьорска версия, в която някои кадри липсват и не всички детайли са прецизирани, но чрез нея всички ние, от Фондация „Нашият дом е България“ изразяваме своята почит и преклоение пред великия подвиг на  борците за българското Освобождение, както и пред гения на българската литература – народния поет Иван Вазов, по случай Юбилея от написването на знаменитата Ода. 

Тази година, за първи път в историята на българска симфонична музика, по случай 146 години от Шипченската епопея и 140 години от написването на Одата „Опълченците на Шипка“, в чест на подвига на борците за свобода и в почит към народния поет Иван Вазов, беше сътворена Оратория за четец и симфоничен оркестър -  "Опълченците на Шипка",  ележития български композитор и диригент маестро Георги Андреев.

Първият аудио запис на произведението се състоя в залата на Театъра в гр. Казанлък на 18.08.2023г. от Врачанска филхармония с диригент Георги Андреев и рецитал на актьора Янко Лозанов. 

Втора част от заснемането на краткия филм се състоя отново на 18.08 по залез на легендарния връх Шипка, в подножието на Паметника. 

Заснетият аудио-видео материал е продължение на клипа, който създадохме през 2020 г. по повод 170 години от рождението на Иван Вазов. 
Нашата мисия е продуктът да се окаже достоен за посланията на Иван Вазов и за вярата му в безсмъртието на българския национален идеал!

Очаквайте скоро да качим и финалната версия на филма в YouTube с резолюция 5К! 

Благодарни сме на Всевишния за великите Му милости към нас българите и за възможността да изразим своето преклонение към всички братя в Христа, загинали по бойните полета във войната за Освождение! 
Бог да закриля и благославя България и българския народ!

 

 

Коментари

  • О, Шипка!

    19 Ное 2023 14:35ч.

    Да, този връх не може да бъде изкачен от днешните опълченци. Слава Богу, че преди 146 години е нямало кой да отмени изкачването му. Природата тогава не е била по-благосклонна от тази, която събори дърветата и взе две жертви вчера, за да ни намекне нещо за върха, който трябва да бъде изкачен отново!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Диди Пеевски ака Гато Тагаревски

    19 Ное 2023 14:42ч.

    Ний, от турската партия на Доган искаме да си вземем руската църква и ще си я вземем, както Ер-Доган си взе Света София. А вий си гледайте ораторията по интернета.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • мда

    20 Ное 2023 6:56ч.

    на опълченците им е било по-страшно, но “България цяла сега нази гледа, тоя връх висок е, тя ще ни съзре, ако би бегали: да мрем по-добре!” (Иван Вазов - "Опълченците на Шипка")

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи