Смут в Брюксел от перспективата Орбан да оглави Европейския съвет вместо Шарл Мишел

Смут в Брюксел от перспективата Орбан да оглави Европейския съвет вместо Шарл Мишел

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел заяви, че ще се кандидатира за евродепутат на изборите за Европейски парламент през юни и ще се оттегли, ако бъде избран, което предизвика надпревара за негов заместник или риск ролята да се върне на унгарския премиер националист Виктор Орбан, пише в. "Гардиън".

"Реших да се кандидатирам на европейските избори през 2024 г.", заяви Мишел пред белгийски медии късно в събота. Бившият белгийски премиер е шеф на Съвета на ЕС - групата на правителствените ръководители на 27-те държави - членки на ЕС, от 2019 г. насам.

"Ако бъда избран, ще заема мястото си [в Европейския парламент]. Европейският съвет може да предвиди и да посочи свой наследник до края на юни, началото на юли", каза той и добави, че ще се кандидатира като водещ кандидат на своята белгийска дясноцентристка партия "Реформаторско движение".

Изненадващото решение означава, че правителствените ръководители от ЕС, които съвместно назначават председателя на Съвета, са подложени на значителен натиск да се споразумеят за наследник на Мишел преди 1 юли, когато Унгария трябва да поеме шестмесечното ротационно председателство на Съвета.

Съгласно правилата на ЕС при липса на постоянен председател на Съвета постът, който включва председателството на заседанията на Съвета и заедно с парламента е от основно значение за формирането на новата комисия, се пада на държавата членка, която изпълнява ротационното председателство.

Така Орбан, който неведнъж е обвиняван, че държи европейската подкрепа за Украйна като заложник заради милиарди евро финансиране от ЕС за Унгария, замразено заради редица спорове, свързани с върховенството на закона, на практика ще управлява съвета.

В неделя Мишел реагира на критиките срещу решението си, като заяви: "Искам да е ясно, че при всички случаи през юни трябваше да се вземе решение за моя наследник, а решението на парламента ще бъде през юли, така че за съвета е лесно да вземе решение, да предвиди встъпването в длъжност на моя наследник. "Има много инструменти, ако има политическа воля да се избегне Виктор Орбан".

Европейските лидери трябва да се срещнат на 17 юни и на 27-28 юни - след петгодишните парламентарни избори, които ще се проведат в целия блок от 6 до 9 юни - за да започнат да се борят за висшите постове в блока, включително за председателите на комисията и съвета.

Обикновено тези преговори продължават месеци и завършват с назначаването на новата комисия в края на ноември - тогава трябваше да изтече мандатът на Мишел като председател на Съвета. Сега обаче лидерите ще разполагат с много по-малко време.

Някои наблюдатели на ЕС омаловажиха значението на този ход на Мишел. Това "просто премества надпреварата за неговия наследник с шест до девет месеца по-рано", заяви Хосук Ли-Макияма от Европейския център за международна политическа икономия, цитиран от изданието.

Това би било "неприятно за няколко кандидати, които все още ще са заклещени в националната политика", каза той, но това е "длъжност от второ ниво, която вече е предназначена за някой близък до Франция и [от] левицата".

Други обаче осъдиха решението на председателя на Съвета като прибързано и егоистично.

Алберто Алемано, професор по право на ЕС в бизнес училището HEC Paris, заяви, че ходът е "не само егоцентричен, но и безотговорен": "В момента е в ход процес на подготовка за присъединяване към ЕС - "Орбан няма право да изпълнява ротационното председателство на ЕС поради очевидния конфликт на интереси между това, че нарушава правото на ЕС и това, че [Унгария] потенциално може да бъде председател на заседанията на Съвета, на които се вземат решения за санкции [срещу Унгария]", заяви Алемано, цитиран от "Файненшъл Таймс".

Според него Мишел е бил "най-неефективният председател на Съвета, назначаван някога", а "постоянната му битка на егото" с председателя на Комисията Урсула фон дер Лайен е отслабила Съюза на международната сцена. Засега Фон дер Лайен не е съобщила дали възнамерява да се кандидатира за втори мандат.

Стивън ван Хеке, професор по европейска политика в университета в Льовен, заяви пред белгийското радио, че Мишел ясно показва, че "личните му интереси са по-важни от интересите на европейските институции".

Орбан е "последното нещо, което някой иска", каза Ван Хеке. "Сега ще трябва да има "сделка за работа" до края на юни, веднага след изборите... Това е доста голямо предизвикателство."

Холандският евродепутат Софи ин'т Велд обвини Мишел, че е напуснал кораба. "Капитанът напуска кораба по средата на бурята. Ако толкова малко сте ангажиран със съдбата на Европейския съюз, тогава колко надежден сте като кандидат?", попита тя.

През изминалата година Орбан беше постоянен трън в очите на политиците на ЕС. По време на срещата на върха на лидерите на блока през декември той отказа да се съгласи с четиригодишен пакет от финансова помощ за Украйна в размер на 50 млрд. евро, считан за жизненоважен за оцеляването на страната през тази година в условията на руска инвазия.

През октомври той се срещна и с руския президент Владимир Путин - единственият лидер на ЕС, освен австрийския канцлер Карл Нехамер, който направи това, откакто през 2022 г. започна пълномащабната инвазия.

Европейската комисия спира над 30 млрд. евро от фондовете на ЕС на Унгария поради опасения за върховенството на закона и правата на човека на фона на все по-антиевропейската реторика от страна на Будапеща. През ноември комисията се съгласи да отпусне първоначално плащане от потенциалните 10,2 млрд. евро, за които Унгария вече може да претендира благодарение на някои предварителни реформи.

Мишел ще бъде първият действащ председател на Европейския съвет, който ще се кандидатира в изборите за ЕС, припомня "Файненшъл Таймс".

 

Коментари

  • Поп Вечерко

    08 Яну 2024 10:12ч.

    Смут, така ли? Защо? Той нещо да не е с други права, в тая еврокочина? Нещастници.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Винаги можеш да

    08 Яну 2024 10:20ч.

    Напуснеш кочината. Не е като едно време. И полети до Русия има през Истанбул. Ма никой не ще да ходи там даже на екскурзия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Видеоатата, които чужденци пускат за Русия след посещенията си там шокират

    08 Яну 2024 10:25ч.

    Назобените европейци и американци не разбират, кой всъщност е под санкции.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Поп Вечерко

    08 Яну 2024 10:48ч.

    Е, напускането е характерно за помияри и мишки. А еврокочината в тоя вид няма никакво бъдеще. Има последни шансове, да се ремонтира или деградира.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • точно като едно време е

    08 Яну 2024 11:05ч.

    Като можеш, защо не направят у нас референдум за напускането на ЕС и НАТО. Защо? Защото народът веднага ще гласува напусне, ама бюрокрацията и поставените ни колониални чиновници от ЕС да ни управляват, не дават. Същото както при комунизма. И тогава хората искаха да напускат социалистическия блок, ама от Москва не им даваха. Нали уж е демокрация - да питат народа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Баце, 10:20, ти да не се преструваш на Идиот?

    08 Яну 2024 11:56ч.

    Или ... не! Евроджендърче, много си далече от истината! Сал такива нещастници като твоя милост искат да напуснат "кочината" (видно е, че си и свиня-блатска)! Ние, останалите нормални люде искаме Нашата Родина да пребъде! И това ще стане, като изметем сглобкаджиите-идиоти и присъдружените им! Козяк, галя, незачет! Дайте на туй свинче другим не толкова нефелни опорки, че бактън от идиотизмите му! Анадънму?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • опааа

    08 Яну 2024 13:43ч.

    "Винаги можеш да" какво се репчиш ? Нима ти харесва това в което твоите господари превръщат Европа? Или казваш, важно е парата да идва пък другото, кучета го яли. Продажник жалък си ти!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Mагдалена Т.

    08 Яну 2024 15:26ч.

    го казва ясно и разбрано, послушайте: https://www.youtube.com/watch?v=QXQm6svQCkE

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • истината

    08 Яну 2024 10:28ч.

    елегантен опит да се отърват от : буйстващите им в тълпи прииждащи гости, , от Украйна и да се доближат до Русия и до Америка след ноември, а и народа им засвидетелста повсеместна омраза, та така и народа ще успокоят , докато швабовата доктрина стане необратаема - добро,/лошо чинге. Този номер Гумен го играе от доста време

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    08 Яну 2024 15:36ч.

    Педалски неволи на милионерите !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 08 Яну 2024 10:28ч. елегантен опит да се отърват от : буйстващите им в тълпи прииждащи гости, , от Украйна и да се доближат до Русия и до Америка след ноември

    08 Яну 2024 20:15ч.

    Интересен анализ... Ватиканът натиска, чрез Хабсбургите да облекчи натискът върху стара Европа от ордите на пришълците, а чрез маджарите ще се опита да сложи ръка върху бюрокрацията на ЕС.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Беседи

    08 Яну 2024 10:45ч.

    За тези, които са пропуснали, Тематично много подходящо е да изчетете, респективно чуете, знакови материали, които се появиха наскоро: 1. Д-р Н. Михайлов на гости на Дарик, предаването се казваше "Стълбището" или сходно. 2. Карбовски говори с Костадинов по телефона; 3. Беседите на Г. Марков в Поглед: https://pogled.info/tv/alternativen-pogled/georgi-markov-2023-godina-e-edna-tragichna-politicheska-godina-za-balgariya.164527 https://pogled.info/tv/alternativen-pogled/georgi-markov-evropa-na-10-yuni-shte-se-sabudi-mnogo-razlichna.164528

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • >>>

    08 Яну 2024 10:53ч.

    С или без Шарл Мишел, все тая... Той си е едно кариеристично влечуго и импотентен политик. Доказа го с бездействието си и с това, че позволи уж седящата под него в йерархията Урсула, да дърпа конците и да позволи ЕС да се превърне в колония на САЩ... Но, удоволствие доставя истерията и параноята на евро-джендърскта пасмина, пред "заплахата" Орбан временно да оглави Съвета на Европа! ;-)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • разпадане му е майката

    08 Яну 2024 11:03ч.

    ЕС са най-долните гадове и корумпета. Какъв смут бе, кретени. Нали има демокрация, нали Орбан е със същите права като всички останали. Или той е по-долно качество, както ние българите за Шенген. Тази гнусна кочина трябва да се разпада по-бързо, докато не са ни ликвидирали напълно. Това не е никакъв съюз, а инструмент за контрол, ограбване и ликвидиране на страни като нашата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Алиса

    08 Яну 2024 11:13ч.

    Чак пък смут! Това решение в „Мулен руж, пАрдон ЕС ,е взето отдавна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Читател

    08 Яну 2024 11:41ч.

    Една организация трябвя да следва собствените си писани правила. Иначе е сбирщина. Сбирщина ли е ЕС ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ротация бе, брате Мишел, тоест демокрация истинска, държавата която председателства ЕС поема и този пост за 6 месеца

    08 Яну 2024 11:43ч.

    Така ще намали бюрокрацията и ще се оптимизира бюджета на ЕС с няколко стотин чиновника по-малко. Освен това ............ Този модел на ротация все повече се налага с мотива "демокрация". Но в задкулисието се разбира, че чрез ротацията, васалите трябва по-лесно и удобно, и зависимо да изпълняват задачи и интереси срещу собствените си национални интереси и народи, за кеф на даващите милионите. Срам.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Европа без ценности

    08 Яну 2024 11:51ч.

    Много коректно е изтъкнато, че тук има едно безкрайно съмнително, планирано напускане на висш ръководен пост. Едновременно с това, лицето видимо не предвижда за себе си някаква бляскава алтернативна кариера в друга област на обществена изява. Той просто не желае да бъде ръководител и иска да се махне ВЕДНАГА. Може да се каже, че е вероятно да има елементи на паника, принудено избързване! Защо? Вероятно знае, че предстои да се случи нещо! Вторият вариант е, че от него се иска нещо, което той не желае да направи, не желае въобще името му да се свързва с това НЕЩО! Изглежда, нещата вървят към безалтернативни и брутални промени с геостратегически привкус, които ще превърнат ЕС от нещо, което има претенции да е съюз на ценности и съюз на ПРОГОНВАНЕ НА ВОЙНАТА от територията на Стария континент, в НЕЩО коренно различно. Известни констатация в тази посока прави и г-жа М. Плугчиева в изявата си Поглед. Ей, тази жена не успя да изкорени този дразнещ диалект, много хищно нещо е това. https://pogled.info/tv/alternativen-pogled/meglena-plugchieva-es-veche-ne-e-sayuz-na-tsennosti-toi-narushava-sam-sobstvenite-si-pravila.164580 Има доста ясни разяснения относно предстоящото развитие по повод на Пакта за миграцията. Наближава времето, когато разки "другари" ще потърсят отдавна планирания път към островите. Ние, останалите, да му мислим!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Сбирщина ли е ЕС?"

    08 Яну 2024 11:59ч.

    По-лошо - неолибералфашистка, клаусшвабска диктатура на шепа извратеняци, USA марионетки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • CMEXXX

    08 Яну 2024 12:33ч.

    Че кой нормален пък иска това недоразумение шарл перо и мишел от съпротивата ?!? Че кой нормален иска фондер лайняна - домакиня с 8 чайвета и крадла на милиарди ?!? Че кой нормален иска трето недоразумение наречено бордел (пр. фр. - публичен дом) ?!?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мърсула в брада и айляк пърделник Мишо

    08 Яну 2024 13:52ч.

    евротрътея

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    08 Яну 2024 13:56ч.

    защо смут много добре да спре изтичането на нашите пари към други които не са членове наи добре е да разтури тази организация вредна токсична корпоративна да се направи финансов одит на ек

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • доц. Карачибук

    08 Яну 2024 16:19ч.

    Орбан се превърна в досадна за еврочиновничеството дървеница. Нахиленият топ-мастурбант Шарл Мишел поне три пъти на ден напоително псува и проклина маджарина. Три пъти по задължение и поне още толкова за собствено удоволствие. Затова е решено Орбан, ако доброволно не предаде Богу дух, да бъде ликвидиран. Ще го направят с елегантна загадъчност, възбуждаща въображението. Примерно така - Орбан се събужда в апартамент на брюкселския Rocco Forte Hotel Amigo. Хотелските петли кукуригат, но все още му е рано да става. Прозява се, подпръдва, после се размърдва и спуска крака от леглото. В този момент към лявото му ходило се спуска побесняла Черногърдата костенурка. Гризва го свирепо по левия крак, така че отровата, скрита в таен зъбен канал, бързо се влива в кръвта на маджарина. Отровата е от типа на южно-американското кураре, а отровителят е от семейство Азиатски речни костенурки (Geoemydidae). Името му, поне според намерените от полицията документи, е Шандор. Само след секунди на Орбан му става много зле. Толкова зле, колкото не се е чувствал никога през живота си. Слава Богу, това ще му е и за последен път. Над главата на издъхващия Орбан се появява неръкотворно 3D видение. Познахте - това е вещицата Урсула, грозно разграчена зависва над маджарина, така че й се виждат срамотиите. Облечена е в украински двуцвет - жълто сако и синя пола. Последното, което умиращият вижда, е непроходимия гъст вагинален лес на Урсула. Преди да издъхне две сълзи намокрят тъжните Орбаново очи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи