Служителите на МВнР започват стачни действия с искане за увеличение на заплатите

Служителите на МВнР започват стачни действия с искане за увеличение на заплатите

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Служителите на Министерството на външните работи (МВнР) започват стачни действия във ведомството от днес. Исканията им са за увеличение на заплатите, индексиране на командировъчните средства при дългосрочно и краткосрочно командироване и прекратяване на практиката за намаляване на основната заплата при дългосрочно командироване, съобщава БТА.

Днес служителите на ведомството ще отидат на работа, но няма да изпълняват служебните си задължения, обясни за БТА председателят на Професионалното обединение на държавните служители от дипломатическите служби (ПОДСДС) Мартин Колев. 

По думите му, към момента не е предвидено те да излизат на протест пред министерството. Колев припомни, че служителите са направили това в сряда. Тогава около двеста стачкуващи хвърлиха жълти стотинки в израз на несъгласието си повече да работят за толкова ниски възнаграждения.

На брифинг в МВнР в четвъртък зам.-министърът на външните работи Костадин Коджабашев заяви, че външният министър Николай Милков е изготвил доклад с предложение за 30 % увеличение на заплатите на служителите в дипломатическата служба, отправен към премиера Гълъб Донев. По думите на Коджабашев нагласата на всички е този казус да бъде решен в положителна посока за служителите на министерството. Въпросът е доколко финансовата рамка на държавата на този етап позволява определен процент увеличение на заплатата. А че такова увеличение е необходимо, това е безспорно, заяви Коджабашев. 

Служителите на Постоянното представителство на България към ООН в Ню Йорк обявиха междувременно, че  подкрепят стачните действия в МВнР, се посочва в публикация на фейсбук страницата на представителството. 

Провеждането на ефективна външна политика е пряко зависимо от осигуряването на адекватно финансиране за МВнР. Крайно време е външната политика да получи полагаемото ѝ се място сред приоритетите на българската държава, а служителите на МВнР в България и в чужбина да получат възнаграждения, отговарящи на висококвалифицирания, натоварен и отговорен характер на нашата дейност, заявяват от постоянното ни представителство към ООН.

Източник: БТА

 

Коментари

  • Че някой ще забележи ли ако тези не работят?

    02 Дек 2022 8:37ч.

    Реторичен въпрос.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Днес служителите на ведомството ще отидат на работа, но няма да изпълняват служебните си задължения"

    02 Дек 2022 9:10ч.

    И на какво основание държавните служители, които ползват куп привилегии в сравнение с останалите работещи, поради което нямат право да стачкуват, си присвояват правото официално да не си изпълняват служебните задължения?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Helleborus

    02 Дек 2022 9:12ч.

    Да бяха изчакали редовно правителство, което да може да проведе и някакви реформи там, ако е нужно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • дааа

    02 Дек 2022 9:14ч.

    българите могат да правят стачки само за пари, а когато стане въпрос за обща кауза да викат: ми на мен кво ми пука; личния интерес е преобладаващ; да не би само полицията да е ощетена? някой си плете мътните игри пак за сметка на народа; и не, полицаите няма да получат нещо повече; а престъпниците ще си приберат в джоба парите на хората;

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Това министерство бадева яде народен хляб

    02 Дек 2022 9:25ч.

    Цялата му работа се върши от САЩ

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    02 Дек 2022 9:36ч.

    Преди години 2 пъти ходих по работа в това министерство, също и в още две. Чиновниците са заключват по стаите и в 12.00 ведомствените им столове са препълнени от тях и роднините им. И още, като не им харесва в минитерството, да отидат в частния сектор мързеливите твари.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи