Служители на ТЕЦ "Марица 3" блокираха центъра на София

Служители на ТЕЦ "Марица 3" блокираха центъра на София

Енергетиците протестират заради това, че електроцентралата им беше затворена

Служители на затворената ТЕЦ "Марица 3" в Димитровград блокираха центъра на София, за да протестират с искане за незабавно отваряне на централата. Те вдигат плакати с надписи "Днес зелен режим, утре режим на тока", "Не убивайте енергетиката", "Зелена операция ликвидира българската енергетика". Днешната акция е под наслов "Не убивайте българската енергетика! Съхранете българската енергийна независимост!".

 

 

 

Енергетиците протестират заради това, че електроцентралата им беше затворена на 21 април със заповед на РИОСВ-Хасково заради нарушения на нормите за чистота на атмосферния въздух, по-специално на серен диоксид.

 

От Лъвов мост служителите на ТЕЦ-а преминаха през екоминистерството, а оттам ще стигнат до Министерски съвет и по-късно до Народното събрание. Демонстрацията е организирана от КНСБ. Освен представители на синдиката, пред министерството се събраха работещи и представители на ръководството на ТЕЦ-а. Според организаторите на протеста има около 3000 души.

 

Минути след като се събраха пред Министерството на околната среда и водите (МОСВ), протестиращите от "ТЕЦ Марица 3"-Димитровград изпратиха преговорна група за среща с вицепремиера по климатичните политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов.

Вицепрезидентът на КНСБ Тодор Капитанов заяви, че настоящият протест не е политически, а само и единствено за запазването на работните места на 250 човека от Димитровград. Капитанов предупреди, че очакват резултати от срещата на вицепремиера или ще има по-сериозни действия, като евентуално нахлуване в министерството.

 

Източник: NOVA TV

 

 

 

 

Коментари

Напиши коментар

Откажи