Служители на МВнР с нов протест за достойно заплащане, този път пред Министерския съвет

Служители на МВнР с нов протест за достойно заплащане, този път пред Министерския съвет

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Служители на Министерството на външните работи (МВнР) излязоха на едночасов протест в 8,30 часа на площад "Независимост" с искания за достойно заплащане в системата на ведомството и за достойно бъдеще на българската дипломатическа служба, предаде БТА.

С протестната акция изразяват подкрепа за изказването на министър-председателя Гълъб Донев, направено от трибуната на Народното събрание на 9 декември и ще бъде поискано съдействие за скорошното постигане на писмено споразумение между стачкуващите служители и ръководството на МВнР.

По време на парламентарния контрол Донев увери, че през декември ще бъде решен проблемът със заплащането на служителите в Министерството на външните работи.

По-рано този месец от Професионалното обединение на държавните служители на дипломатическата служба заявиха, че стачните действия в МВнР ще продължат до намирането на решения по поставените искания, като предстои включването в ефективната стачка на служители от задграничните представителства на министерството.

Стачни действия в министерството започна на 2 декември с искане за увеличение на заплатите, индексиране на командировъчните средства при дългосрочно и краткосрочно командироване и прекратяване на практиката за намаляване на основната заплата при дългосрочно командироване.

Ден преди ефективната стачка външният министър Николай Милков съобщи, че е поискал 30% увеличение на заплатите в министерството.

Преди това, на 30 ноември, имаше едночасов протест с искане за достойно заплащане в системата. Тогава протестиращите хвърлиха жълти стотинки като израз на несъгласието си повече да работят за толкова ниски възнаграждения.

Източник: БТА

 

 

 

 

 

Коментари

  • Rattrack

    14 Дек 2022 10:16ч.

    Добре, де. Няма ли някой да си направи труда и да сметне колко служители има родното ни МВНР и колко имоти, пръснати по цял свят. Ами ние с този БВП и половината ни са много. За качеството на свършената работа да не говорим. Какво свършиха по въпроса с Македония, къде ни са електронните визи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи