Служители на "Булсатком" протестираха пред КЗК срещу сделката по придобиването от "Юнайтед Груп"

Служители на "Булсатком" протестираха пред КЗК срещу сделката по придобиването от "Юнайтед Груп"

Свързани текстове: След срещата на Кирил Петков и Спас Русев КЗК ще одобри утре скандалната сделка за „Булсатком“

Стотици протестиращи се събраха пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), за да протестират срещу решението за одобрение на сделката „Булсатком“. Очаква се комисията да даде зелена светлина на сделката за поглъщане на най-големия доставчик на телевизия „Булсатком“ от групата около Драган Шолак „Юнайтед груп“. Протестиращите крещят „мафия“ и „оставка“ с искане КЗК да забрани сделката, която се очаква да резултира в над 60% пазарен дял за „Виваком“ според официалните данни от Комисията за регулиране на съобщенията (КРС).

Шествието е организирано от синдикалната секция "Съобщения" към КТ “Подкрепа” в компанията. Недоволството им е срещу придобиването на "Булсатком" от "Виваком", което по думите им ще "има пагубни последствия както върху съдбите на хората в компанията, която е един от големите работодатели в България, така и върху потребителите и целия телекомуникационен пазар в страната".

Според протестиращите „Виваком“ ще освободи стотици служители и ще прехвърли всички клиенти към своята империя, както вече направи с редица малки оператори. Скандалът се развихри късно вчера, когато след медийни публикации лидерът на ПП-ДБ Кирил Петков свика спешно пресконференция да обясни, че иска от КЗК да не одобрява сделката. "Чели сме докладите на Комиисята за регулиране на съобщенията (КРС) и знаем, че делът е 60 на сто", заяви Петков. Според него не може да се взема решение при такова разминаване на данните и трябва по-сериозен анализ. Също така не трябва да се взема толкова важно решение, засягащо пазара на телевизионни услуги, в момент, в който се знае, че регулаторът предстои да бъде сменен и "когато става дума за докосване на хиляди граждани и цените на тяхната телевизия". "Това са типичните решения на КК от миналото. Ще вкараме нов закон".

Днес пред журналисти сделката коментира и Бойко Борисов. Той каза, че „ще разберем за решението на КЗК, след като вземат решението днес, няма да коментирам решение на независим регулатор, преди то да бъде взето“. Така той на практика потвърди, че знае, че решението ще бъде взето днес. Припомняме, че КЗК се контролира от Юлия Ненкова, която е с изтекъл мандат и е майка на депутата от ГЕРБ Александър Ненков. Кирил Петков се чувства длъжен да се оправдава, защото преди дни се появиха снимки и видео от среща със Спас Русев, който е собственик на „Булсатком“ и бивш член на надзорния съвет на „Виваком“, която придобива телевизионния оператор.

Според източници Спас Русев е лобирал сделката да бъде одобрена колкото може по-бързо, за да си вземе комисионната от „Виваком“, която според различни изчисления достига до 5 млн. лв. Не е ясно дали и колко от тези пари ще бъдат дадени на политически лидери, за да се одобри сделката. Реакция имаше и от „Юнайтед груп“, които изпратиха позиция, с която обявиха, че са „шокирани“ от думите на Петков. "Това е недопустима намеса от страна на политик в работата на независим административен орган", се казва в позицията на "Юнайтед груп". Позицията беше изчетена без коментар от журналисти изцяло и в групата на „Нова телевизия“, която отразява безусловно всяка дума на собственика си.

Документът, който е планирано да бъде разгледан днес, и с който Mediapool разполага, сочи, че КЗК ще разреши безусловно придобиването. Това се базира на изчисленията на антимонополния орган, че пазарният дял, който ще формира United Group, ще е 41 на сто и няма да има господстващо положение. Аргументите на „Виваком“ са, че той не е 60, а 41%, защото Netflix и други стрийминг услуги имат сериозен пазарен дял, въпреки че Netflix се предлага само на английски в България и на практика има нищожен брой потребители. Мнозинството от комисарите в КЗК, които и досега са приемали за меродавно едниствено и само аргументацията на "Виваком", не виждат проблем и в това, че телекомът притежава изцяло каналната мрежа за полагане на кабелите на доставчиците на интернет и телевизия. Припомняме, че „Виваком“ вече се опита едностранно да вдигне цените за достъп до каналната мрежа с 25% без ясна методика, но КРс Тази седмица „Юнайтед груп“ се похвали пред български медии, че oт 2000 г. e peaлизиpaлa 150 пpидoбивaния на редица европейски пазари и oт 2015 г. пpиxoдитe и пeчaлбaтa пpeди лиxви, дaнъци и aмopтизaции ca cĸoчили 6-ĸpaтнo. В България групата притежава медийната група около „Нова телевизия“, „Нетинфо“, оператора „Виваком“ и редица други сайтове като Vesti.bg, Dariknews.bg и др.

Служителите се струпаха пред входа на КЗК с намерението да влязат вътре, но не бяха допуснати от охраната. Стана ясно, че точката с разглеждане на доклада за одобрението на сделката може и изобщо да не влезе в дневния ред на КЗК днес. 

От синдиката "Подкрепа" в "Булсатком" напомнят, че през последните години ЕК наложи значителни имуществени санкции за различни действия, които са били извършени преди разрешаване на дадена концентрация и които съгласно тълкуването на ЕК представляват директна намеса в поведението на придобиваното предприятие и нарушение на забраната за извършване на правни и фактически действия във връзка с осъществяване на съответната сделка.

 

 

Коментари

  • Медиапул: Собственикът на "Виваком" официално разкри, че Русев е купил "Булсатком" със заем от 127 млн.евро отпуснат от "Виваком"!

    01 Фев 2024 11:38ч.

    28 февруари 2023 г. / Собственикът на "Виваком" официално разкри, че Русев е купил "Булсатком" за него. / Придобиването на "Булсатком" от Русев бе обявено през август 2021 г., но финализирано година по-късно. През декември 2022 г. от от презентация за финансовите резултати за деветмесечието на 2022 . на "Юнайтед Груп" (United Group), която пряко притежава "Виваком" но самата тя е собственост на "Словения Броудбанд", стана ясно, че е дала заем на дружеството на Русев "Вива Корпорейт България" (Viva Corporate Bulgaria) от 127 млн. евро. Тогава се разбра, че срещу част от предоставените средства United Group ЩЕ ПОЛУЧИ ДИРЕКТНО ЧАСТ ОТ АКТИВИТЕ на “Булсатком” - мобилните станции и оптичната мрежа. Специално за оптичната мрежа ще бъде направен т.нар. "обратен лизинг", т.е. "Булсатком" ще я продаде на "Юнайтед груп" и веднага след това ще я наеме отново да я ползва." Нахалство без граници. Ето тук - https://www.mediapool.bg/sobstvenikat-na-vivakom-ofitsialno-razkri-che-rusev-e-kupil-bulsatkom-za-nego-news345347.html

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Mamut

    01 Фев 2024 11:41ч.

    чек пък стотици протестиращи,както започва статията , на снимката могат да се преброят ако има и 30 човека пак добре. Къде бяха досега синдикатитие? Май на чичо Спас му се изплъзва комисиона, юнайтед ще вземат Булсаткома , та затова е протеста и изказването на Киро.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да намерият Киро и Лена и да им счупят главите

    01 Фев 2024 11:49ч.

    Поне да не са ептен валат

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мистър Кеш

    01 Фев 2024 12:17ч.

    Да, Нетфликс се ползва от стотина човека, защото тия цървули единствени ги мързи да направят субтитри на български.Само заради тях станах абонат на А1, но без превод Нетфликс е пълна нула.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • мда

    01 Фев 2024 13:32ч.

    за служителите има ли значение кой ще е собственикът

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • mne

    02 Фев 2024 1:45ч.

    И как да няма? Тук не е просто смяна на собственик, а поглъщане. Повечето може би ще изхвърчат след това.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • мда

    01 Фев 2024 13:35ч.

    булсатком работят изключително лошо през последно време, непрекъснато сбой в интернета, малко да завали сняг и три дни няма интернет

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • mne

    02 Фев 2024 1:46ч.

    Дръжки. Никакви проблеми при мен от години. Само 1 път преди няколко месеца имаше 1 ден без нет заради авария.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Netflix

    01 Фев 2024 14:47ч.

    Да се сравняват Виваком и Нетфликс (и другите стрийминг платформи - амазон, дисни, хбо, прочее, що ги пропускат?) е некоректно, защото стрийминг платформите доставят СЪДЪРЖАНИЕ, а Виваком осигурява услуга за ДОСТЪП до това съдържание, както и до много други неща.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи