Служител на Пентагона имал симптоми на "хаванския синдром" по време на срещата на върха на НАТО през 2023 г.

Служител на Пентагона имал симптоми на "хаванския синдром" по време на срещата на върха на НАТО през 2023 г.

Високопоставен служител на американското министерство на отбраната, който е присъствал на миналогодишната среща на върха на НАТО във Вилнюс, Литва, е имал симптоми, подобни на тези, за които съобщават американски служители, преживели "хаванския синдром", потвърди Пентагонът, цитиран от Асошиейтед прес. "Хаванският синдром" все още се разследва, но включва поредица от здравословни проблеми, датиращи от 2016 г., когато служители, работещи в посолството на САЩ в Хавана, съобщават за внезапно необяснимо напрежение в главата, болки в главата или ушите или замаяност. 

Уврежданията на ключови американски правителствени служители или на техните семейства бяха част от вчерашен репортаж на телевизионното предаване "60 минути", в който се предполага, че Русия стои зад инцидентите, един от които е станал по време на срещата на върха на НАТО във Вилнюс през 2023 г.

"Мога да потвърдя, че високопоставен служител на министерството на отбраната е изпитал симптоми, подобни на тези, за които се съобщава при аномалните здравни инциденти", заяви заместник-секретарят по печата Сабрина Сингх. Сингх препрати въпросите за това дали Русия е имала роля, към разузнавателната общност, която все още разследва въпроса. 

Служителят, чиято самоличност не беше посочена, не е бил част от официалната делегация на министъра на отбраната Лойд Остин, която пътува до Вилнюс, каза Сингх, а е бил там "отделно, като е участвал в срещи, които са част от срещата на върха на НАТО". Сингх не каза дали засегнатият служител е трябвало да потърси допълнителна медицинска помощ, да се пенсионира или да преустанови изпълнението на задълженията си, позовавайки се на лекарската тайна. 

През февруари Службата на директора на националното разузнаване в своята оценка на заплахите за 2024 г. установи, че е "малко вероятно" чуждестранен противник да е отговорен за причиняването на мистериозните заболявания, но отбеляза, че разузнавателните агенции на САЩ имат различни нива на доверие в тази оценка.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Коментари

  • rusnak

    02 Апр 2024 9:23ч.

    Защо това, че са ти разпрали педераския гъз нощес го приписват на някакъв "Хавански синдром".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Haho

    02 Апр 2024 11:50ч.

    Не , на Лойд Остин.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бензинджия

    02 Апр 2024 9:40ч.

    тоз синдром какво, действа насочено ли? само на препилите предишната вечер, или? д.ебили, сър.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Една българка

    02 Апр 2024 9:43ч.

    Чудят се в какви грехове тези изроди да обвинят Русия.. Просто този е вдигнал кръвното си налягане. Пълни идиоти.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пешо

    02 Апр 2024 10:25ч.

    Само това още не бяха правили да обявят махмурлука за руска атака ама явно и до там се стигна. Определено има бъдеще под шапката на САЩ да, хич не прилича на последните години на Римската империя и тоталното изперкване... ама хич. Че ще го духаме е ясно ама трябва да е търси отговорност тука, не може заради 15% луди и техните избраници контролирани от посолството с фалшивия вот с машини да страда цял народ. Когато се обърне каруцата, а това ще стане, и стане белята тоя път трябва да се накажат всички по веригата до последния гласоподавател на ППДБ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи