Служител на Британския музей крадял антики и ги продавал в интернет

Служител на Британския музей крадял антики и ги продавал в интернет

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Питър Джон Хигс, специалист по гръцки антики, който е работил в Британския музей в продължение на три десетилетия, е човекът, който според източници на „Таймс“ и „Дейли Телеграф“ е виновникът за изчезването и повреждането на немалко предмети от колекцията му.

За изчезналите артефакти се говори от няколко седмици. Гърция официално протестира днес срещу кражбите на антично изкуство от Британския музей.

Хигс е заподозрян, че е взимал некатегоризирани артикули и ги е продавал на уебсайта за електронна търговия eBay. Списъци с артефакти от колекцията на музея се появиха онлайн още през 2016 г., припомня „Дейли Телеграф“.

Когато скандалът гръмна – на 16 август – от Музея обявиха, че по-голямата част от изчезналите им артефакти са малки парчета златни бижута и скъпоценни и полускъпоценни камъни, както и стъкло, датиращи от XV век пр. н. е. до XIX век сл. н. е., които са били съхранявани предимно за изследователски цели. Нито един от тези артефакти не е бил излаган наскоро.

Хигс започва работа в Британския музей през 1993 г., след като преди това, още като дете, редовно го посещавал. Той отговарял за колекциите на музея от Гърция и Рим. Освен това Хигс бил кураторът на мащабната изложба от 2021 г. „Древните гърци: атлети, воини и герои“, която по-късно обиколила три австралийски музея. Очакваше се и че в края на 2023 г. експозицията ще бъде показана и в музея „Суджоу“ в Китай.

Според източници на „Дейли Телеграф“ още преди три години управата на музея била предупредена, че неин служител извършва незаконна дейност. Вероятно липсата на своевременна реакция в продължение на години е уплашила директора на музея Хартвиг Фишер и това е причината той преди няколко дни да обяви, че през 2024 г. ще се оттегли от поста си.

Всъщност най-скандалното е, че изчезналите артефакти се продават от години в eBay. Там Хигс се подвизава под чуждо име, но ако се проследи неговият акаунт в Paypal и се види, че той е свързан и с профил в Twitter, ще се разкрие истинската му самоличност – Питър Хигс.

По ирония на съдбата през 2013 г. Хигс е човекът, който идентифицирана крадена статуя – тя е конфискувана на летище „Хийтроу“. И Хигс е човекът, който обяснява пред медиите, че става въпрос за мраморна статуя на гръцка богиня на 2000 години, която по-късно – през 2021 г. е върната на Либия.

Към момента Хигс не е арестуван. Но от Британския музей обявиха, че ще бъдат предприети съдебни действия срещу бившия им служител и че Управлението за икономическа престъпност на лондонската полиция също се е заела със случая.

От кантората Art Recovery International, която е базирана в Обединеното кралство и е специализирана в случаите на реституция на артефакти, публикува в X – някогашният Twitter – следния коментар: „Може би все пак не е безопасно за мраморите от Партенона да бъдат в Обединеното кралство. Те трябва да бъдат преместени в музей в Атина, където за тях ще се грижат доста по-добре…”

От Art Recovery International изразиха опасения, че изчезналите произведения на изкуството вече са претопени, тъй като тези, които са ги откраднали, го правят с цел „бързи пари“.

Източник: segabg.com

 

 

Коментари

  • Зодия Прасе

    21 Авг 2023 12:40ч.

    Студио Хигс: Пред Органите на реда Джон Хигс разпалено е твърдял, че е пряк потомък на Фидий и въпросните антики са му бащиния.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Cicero

    21 Авг 2023 12:56ч.

    Не е Путин ли? Това е шокиращо.?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тарильома

    21 Авг 2023 18:30ч.

    Връзката с Путин е налице по презумпция, разследва се и най-вероятно ще бъде доказана.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • old_beggar

    21 Авг 2023 19:02ч.

    Британската империя векове наред е градена върху кости и кръв. Историческият й път е осеян с труповете на стотици милиони хора. За да установят своето господство в света, англо-саксонците избиха толкова много хора (испанци, французи, китайци, индуси, афганци, индианци, малайзийци, руснаци, аборигени, маори), че в сравнение с тях немските фашисти изглеждат като начинаещи. Само в Китай през т. нар. „опиумна война“, чието население тогава е наброявало 400 млн. души, те са убили всеки четвърти човек.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • доц. Карачибук

    21 Авг 2023 20:33ч.

    Питър Джон Хигс има характерното излъчване на кротък, симпатичен, образован мъж, който бързо печели сърцата на по-улегнали дами, обичащи освен полов живот да имат и културен такъв. Питър сякаш е създаден точно за тази цел. Освен това той е стопанин на чаровен пекинез и свири любителски на виолончело. Доста посетители на Британския музей навярно са го виждали да музицира в отдела Гръцки античен експресионизъм. Питър събира не само парчетии от антики, каквито макар и трудно остават след като алчните алхеолози опоскат по-ценните отломки, Хигс колекционира и необичайни предмети. Те тепърва ще станат изключително търсени и скъпи. Сред тях например са детското гърне на Нейно Величество Елезабета Втора. То изработено по поръчка във фабриката за китайски порцелан в Гуанджоу и е точна реплика на прочутото гърне на император Мужун Дзюн, управлявал през 3-ти век. Друг ценен предмет е вибраторът на лейди Даяна. Той е ювелирна изработка на "Cartier". Има вградени часовников механизъм и латерна, чиито мелодии се подбират автоматично, според амплитудата на движението му. Бил е част от експозиция, излагана през 1984 г. в парижкия център Бобур."Vibromasseur musical", както е бил означен в каталога на изложбата, е бил откраднат и след това следите му се губят. В колекцията на Хигс има също подкова и фъшкия от понито на Кралица Виктория, бархетна пижама на крал Чарлз, с която е яздил Камила, пагон от униформата на принц Хари, ръкавици на Катрин, принцеса на Уелс, които са се докосвали до нейната аристократична вагина. Хигс особено се гордее с детското дървено конче на малкия Адолф Хитлер, изработено от дърводелец от Браунау ам Ин. Има още десетки любопитни неща в колекцията на Хигс, който апропо е братовдед на прочутия Хигс Бозон.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи