Служебното правителство предложи бюджет с дефицит 12 млрд. лева

Служебното правителство предложи бюджет с дефицит 12 млрд. лева

Снимка: БТА

Бюджет с дефицит от 12 милиарда лева предложиха служебният премиер Гълъб Донев и финансовият министър Росица Велкова. Това прави 6.4% от очаквания брутен вътрешен продукт, чиято стойност се очаква да достигне 184.4 млрд. лв., при запазване на сегашната данъчна система, без да се въведе облагане за свръхпечалбите.

„За да постигне бюджетен дефицит, служебното правителство избра да повиши приходите. Представихме идеите си, за да информираме партиите за нашите виждания и да им дадем време за реакции. Тъй като решението относно ключовите аспекти е право и отговорност на народните представители, за нас беше важно да знаем какво е тяхното становище. Тази седмица двете най-големи коалиции обсъдиха своите виждания за бюджет 2023. От заявеното от тях стана ясно, че не подкрепят предложените законодателни промениот служебното правителство.
При ясно заявената липса на параментарна подкрепа, внасянето на бюджет с дефицит от 3% спрямо БВП би било обречено на провал. Служебнотто правителство реши да внесе проект за бюджет за 2023 г. на база действащото законодателство, оформено на база законодателните промени на последните Народни събрания“, каза премиерът Гълъб Донев.

Финансовият министър посочи, че това означава необходимост от теглене на заеми в общ обем 13 милиарда лева през тази година и в края на годината държавният дълг ще бъде 46.8 милиарда лева или 25% спрямо БВП.

Такъв бюджет отразява последователната позиция на Министерство на финансите, че без промяна в политиките, заложените през миналата година, автоматични повишения на разходите за тази, каквито са инвестициите по плана за възстановяване, учителското увеличение на заплатите, индексирането на пенсиите от 1 юли и т.н. ще доведат до рекордния дефицит. Прогнозата също показва неверните твърдения на "Продължаваме промяната", че когато има увеличение на брутния вътрешен продукт, автоматично с някаква пропорция, задължително растат и приходите. Действителността показва, че заложените разходи са с 11 милиарда лева по-високи от миналогодишните, докато приходите растат само с 6 милиарда лева.

Сега "Продължаваме промяната" и "Демократична България" ще се изправят пред реалните последствия от фискалната политика, която налагаха миналата година, и факта, че въпреки увеличението на БВП с цели 19 млрд. лв. бюджетът върви към свръхдефицит.

Ще се изправят и пред още един тест – еврозоната или хората.

Ако управляващите, които и да са те, тръгнат към светкавично овладяване на дефицита до 3% спрямо брутния вътрешен продукт, само чрез корекции в разходната част, това ще означава сериозно свиване на държавните инвестиции и други видове разходи, а това създава риск да се повторят грешките от 2009 и 2010 година.
Тогава първото правителство на ГЕРБ, гонейки приемане в чакалнята на еврозоната, също си постави за цел да балансира бюджета в рамките само на една календарна година, но единствено успя да депресира икономиката и да удвои безработицата, прогонвайки 350 хил. души извън България. При наличието на стария опит, повтаряне на същото ще бъде чиста проба издевателство върху средната класа, дребния бизнес и най-уязвимите групи от обществото в преследване на еврозоната и то при положение, че за въвеждането на еврото е много вероятно да се организира и референдум.

Опитът показва, че резките свивания на бюджетния дефицит създават единствено шокове и поради това далеч по-подходящо е държавата да приеме една година с дефицит над допустимия праг на еврозоната, който е 3% спрямо БВП, признавайки реалността, че в еврозоната няма да може да се влезе и през 2025 година.

В същото време трябва да се създаде нагласа, че дебалансирането на осигурителнта система не може да продължава безкрайно и колкото да е неприятно, страната ще се нуждае от вдигане на осигурителната тежест, за да се свие разликата между постъпления и плащания за пенсии.

Известни икономии може да се постигнат, ако управляващите отхвърлят призива на учителския синдикат за увеличаване на заплатите със задна дата и го отложат примерно за 1 септември, точно преди да започне новата учебна година. Това би спестило близо половин милиард лева. Други 1.2 млрд. лв. може да се свият, ако индексирането на пенсиите също се отложи за 1 октомври. Причината е, че така ще стане една пълна година, в която пенсиите са изложени на новата инфлация. Сумата на тези спестявания прави 1% от брутния вътрешен продукт. Икономия може да се постигне и от традиционното неизпълнение на публичната инвестиционна програма. Това обаче не означава държавата да пести самоцелно от инвестиции, а да се ограничи от извънредните разходи, които традиционно се случват през декември.

Големият извод обаче е, че без по-високи данъчни или осигурителни ставки бюджетният дефицит едва ли ще може да се ограничи в средносрочен план.

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • Проф. Нако Стефанов

    21 Апр 2023 17:42ч.

    Пресконференция за "Похода за мир" на 23.04.23 г. и за референдума „България за мир и суверенитет“/ВИДЕО/ /Поглед.инфо/ На 23 април заявяваме позицията си за неутралитет в 36 града. Още градове се присъединяват в последните дни преди похода за мир. В същото време референдум, който има потенциала да промени правилата на играта в България, вече започна на 19 април 2023 г. Поставят се въпроси в две направления: - предпазване България от въвличане в тази и други войни; - облекчаване на референдумите, така че българският народ да може да упражнява контрол върху действията на официалната власт ефективно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Славчи Трифоне

    22 Апр 2023 9:33ч.

    Копейкин, ти ли си, колега?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сбогом, Евро :D

    21 Апр 2023 17:49ч.

    Так держать!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Помнещ

    21 Апр 2023 17:54ч.

    В съседната статия ядосано коментирах, че желанието за бюджет с 3 процентов дефицит /първоначалната идея на сл. правителство/ ще ядоса много "леви почитатели на Радев" и социално слаби. Заявих, че Радев ще обере гнева на много хора. Сякаш някой е чул и се внася бюджет с 6,4 процента дефицит. Това означава, че " замръзваме", тъпчем на място. Стоим и чакаме да дойде /Годо/. Някой да ни оправи. Сега ще гледаме сеир в НС. Купете си пуканки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Митето

    21 Апр 2023 18:15ч.

    Отече се еврозоната.Абе каква еврозона,отече България!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 12 милиарда от децата ви

    21 Апр 2023 18:36ч.

    Не стигат милиардите в хазната. Пипа се яко! Ашколсун! За Еврозоната много не се радвайте. Много е гъвкава ЕК щом трябва да се нае## някой сиромах!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Има имена за заминаване за усрайна:

    21 Апр 2023 18:57ч.

    Страхотна новина за цяла България! Българското общество състави списък с имена, които задължително ще заминат на фронта и ще воюват в полза на Украйна! Начело в имената са: министър Димитър Стоянов, ристюфците, мирчефците, про100$$ к!р0, @сен ф@силеф, лорерците, атанасофците, стоян михалефци, антоанета цонефа, мартин димитрофците, дайнофците, илиян фасилефците, ге0рги б0р!с0ф ге0ргиеф (боец), любомир алам@нофци, емил с0к0лофци, димитър гърдефци, георги ганефци, армани сбърканяни, хаджигенофци, рошен офшорнелиеф, создормон прасе и банкянската тиква! Ако откажат да заминат за фронта или ако откажат да воюват на страната на Украйна, ще се пристъпи към хирургическа интервенция по смяна на пола им, като по този начин ще вкусят от евроатлантическите ценности!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Идеалист

    21 Апр 2023 23:44ч.

    На Баце полът вече е сменен. Приличаше на бик, сега гледа като вол ( волът е кастриран бик, ако някой жълтопаветник не знае )

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • доц. Карачибук

    21 Апр 2023 19:11ч.

    Хубава снимка от кухнята на ресторант "Министерски съвет". На нея виждате салонният управител, който е извикал главната готвачка и я "сапунисва". Причината е, че нейната немарливост тотално е компроментирала обедното меню. Пилето фрикасе по тракийски е брутално пресолено и загоряло, а фазанът с бекон върху картофи е приготвен с използване не на фазани, а градски гълъби. Снимката показва, че салонният управител е жестоко ядосан, вдигнал е кръвното, а главната готвачка е почти разплакана. Свалила е готварската си престилка, навела е виновно глава, а в ръката си държи молба за напускане.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Живка Павлова

    22 Апр 2023 0:03ч.

    Заслужихте нова титла, доценте - мастър шеф! Време е да издадете сборник "Записки по Българските мафиотски терзания".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тя главната готвачка на ресторант "Министерски съвет"

    22 Апр 2023 10:16ч.

    Преди около месец се изпусна да каже, че ресторанта бил пред фалит. На другия ден, след дискретна среща с кухненския черпак обяви, че това, което е казала, не го е казала.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • адддд

    21 Апр 2023 19:16ч.

    намаляване на държавните слижбители с 50 % решава всички проблеми

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Калински

    21 Апр 2023 20:57ч.

    Да, просто държвата ще приключи по-бързо.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Леля

    22 Апр 2023 11:12ч.

    Добре, че е администрацията да тегли тая държава напред, че живи сме загинали всички.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Юнаци!

    21 Апр 2023 19:55ч.

    Грубо - по 1 милиард лв. на ВСЕКИ 4 седмици, така ли? 250 милиона лв. на седмица, 35.2 милиона лв. на ден ДЕФИЦИТ... Къде са харвардските финансови гении?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • при запазване на сегашната данъчна система

    21 Апр 2023 20:26ч.

    При инфлационен данък от 25-70% за масовия потребител в полза на корпоративния сектор и бюджета и при ниска събираемост на ДДС ще го духат бедните. Ще се съкращават социалните разходи и ще се увеличават субсидиите за корпоративния сектор. Нещо неясно за пасивните мърльовци които не гласуваха.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стига с това гласуване бе, активен сеяч на инсинуации

    21 Апр 2023 22:35ч.

    Само геополитически катаклизъм като този от 1989 може да обърне нещата. Изборите са наужким.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ура, ура

    21 Апр 2023 20:42ч.

    на магарето Масура

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И що само 12 000 000 000?

    21 Апр 2023 20:59ч.

    Колкото повече толкова повече!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Приказките на Шехерезада

    21 Апр 2023 21:42ч.

    Силен ход на служебното и на Радев. От една страна травителството има задължение да внесе до края на април проект, а пък не е много фотогенично да се направи този ход по време на въртенето на мандатите, доколкото така може да се създаде впечателение, че има някакъв опит за намеса/внушение. Радев, Донев и Велкова много убедително, с елементи на дидактичност НАВИРАТ В НОСА НА ГЕРБАВИТЕ И НА ИЗМЕНЧИВИТЕ изключително категорично мнението си за тях: Вижте се, ама много хубаво се вижте, на какво приличате! Какво ми дава основание за подобно твърдение?! Няма необходимост да го обосновавам и доказвам, това е нещо подразбиращо се само. Служебното правителство не е кроило никакви амбициозни планове за грандиозни харчове. Не му е работа, няма причина да го прави. Те вече извършиха предварителен разчет и предупредиха още преди месец за очакваното. Тяхната роля тук е само КОРЕКТНО ДА ИЗЧЕТАТ НОРМАТИВНАТА УРЕДБА, ДА ПРОУЧАТ ДЕТАЙЛНО ПОЕТИТЕ ОФИЦИАЛНО ЗАДЪЛЖЕНИЯ И ДА ЕКСТРАПОЛИРАТ ФИНАНСОВИТЕ ДАННИ и процеси. Посланието е ясно: Погледнете, идиоти, докъде сте докарали нещата! България отива в киреча! Може да сте сигурни, че вътре в този проект няма предвидени големи милиарди за БХ-евите магистрали. Знаем чудесно, че той строеше незаконно и това беше ползвано само като удобен параван за "усвояване". Каза го ЕДНО КЪМ ЕДНО първият сл. министър след ерата БХ - Виолета Комитова. След това го потвърди и Шишков. Няма начин да се предвидят средства за строеж примерно на лотове 7, 8, 9, след като е ясно, че там няма още дори утвърден идеен проект, да не говорим за процедури по ЗОП, работно проектиране, договаряне за строителство. Всичко това е още в далечното бъдеще. БХ го докара до нищото - където има защитени територии, археология, чувствителна и противопоказна :)) специална инфраструктура. Пак да обобщим - прочетени са безспорно поетите ангажименти и сега ни казват: Ето я цялата красота на дереджето! Вие си говорите шехерезади за нЯкви планове, за нЕкво евро, но вие сте неадекватни хора, които въобще не са в час с реалностите на живота. И тези супер идиоти от първите две места сега ще връткат мандати!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Живка Павлова

    22 Апр 2023 0:44ч.

    По-логичното обяснение е след консултациите да е станало ясно, че правителство няма да има и чорапената гилдия да се е уплашила тия злобари в парламента - Бойко, Корнелия и т.н., да не вземат да й гласуват бюджет с 3% дефицит.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нов дълг

    21 Апр 2023 23:21ч.

    До общо 46 млрда дълг. Дали няма да фалира държавата?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • сдфгхуй

    22 Апр 2023 10:21ч.

    Не може да фалира туй що е фалирало преди 2 години... В учебниците за "фалит" и за "рецесия" има много конкретно описани параметри според които миризливата дупка в която живуркате не се брои за фалирала, но всички процеси вече са задвижени и измъкване от фалита НЯМА... Държава която ДВА ПЪТИ вече взима заем за да може да изплати пенсиите и въпреки липсата на пари ги увеличи с огромен % е БЕЗСПОРНО фалирала... Не казвам, че пенсионерите не заслужават повече пари, но това е положението- пари НЯМА, пенсиите се вдигат и държавата тегли заем за да ги плаща...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Идиот

    21 Апр 2023 23:26ч.

    Излиза, че отдавна не сме държава, а живеем охолно на помощи и подаяния от МВФ, които са един вид ЧСИ за земята ни. Тъпаци Български

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Така е

    21 Апр 2023 23:59ч.

    Всяко последствие, си има своето предхождащо действие. Правителствата и политиците преди това. Докараха държавата до фалит. И сега искат да се скрият зад служебното, но народът вижда. След вируса, нищо не е същото. Много истини излезнаха наяве.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи