Служебният кабинет прави кризисен щаб за газовата криза, 7-те танкера са на фаза преговори, газ има до септември

Служебният кабинет прави кризисен щаб за газовата криза, 7-те танкера са на фаза преговори, газ има до септември

Служебният кабинет създава щаб, който да се заеме с овладяване на енергийните цени, обяви на извънреедна пресконференция премиерът Гълъб Донев. Той ще се ръководи от вицепремиера по икономическите въпроси Христо Алексиев, като в него влизат енергийният министър Румен Христов, представители на КЕВР, ДАНС, работодателите, синдикатите.

"Днес с моя заповед създадох междуведомствен кризисен щаб в енергетиката, със задача да предложи решения за овладяване на хаоса и разрухата в сектора", заяви служебният премиер по време на извънредния брифинг в Министерския съвет.

Донев посочи, че щабът трябва да предложи решения за сигурност на доставките и предвидимост на цените на газа, както и механизми за контрол и понижение на цените на горивата и електроенергията.

"Целта на щаба е да набележи мерки, които да доведат до намаляване на цените на природния газ, тока и горивата. Работата на щаба ще бъде наблюдавана лично от мен", обяви Донев.

Енергийният министър Румен Христов каза, че една от основните задачи е да се намери рефинансиране на "Булгаргаз", защото дружеството изпитвало затруднения да плати вече договорените количества газ. Щял да бъде обявен и търг за дългосрочни доставки на втечнен газ, както и да се търсят количества от всички възможни източници, защото в момента не били гарантирани достатъчни доставки за зимата.

 От извънредната пресконференция се разбра още, че страната ни има синьо гориво до месец септември.

Щабът ще се ръководи от вицепремиера по икономическите политики Христо Алексиев. В него влиза и министърът на енергетиката Росен Христов, представители на други министерства, браншови организации, ДАНС, КЕВР, както и представители на работодатели и синдикати. 

Контролът по изпълнението на възложените задачи ще осъществява лично Гълъб Донев. Щабът ще работи без прекъсване, включително в почивните дни, уточни служебният премиер. 

Служебният министър на енеретиката Росен Христов обяви, че газ има осигурен само до септември. Прословутите 7 танкера с втечнен газ, с които се похвали бившият премиер Кирил Петков, са на фаза преговори, като за тази година са предвидени три, а останалите 4 - за следващата година.

Няма осигурени точки за приемане на втечнения газ, "Булгаргаз" е в остра финансова криза.

По-рано министърът на енергетиката Росен Христов обсъди с председателя на КЕВР Иван Иванов доставката и цената на природния газ.

"Опитваме се да намерим най-доброто решение, като за целта вече започнахме със симулации и изчисления на различни възможности. Целта е стабилизиране на доставките, което ще осигури предвидимост и сигурност за потребителите", обясни министър Христов. 

От своя страна председателят на КЕВР Иван Иванов благодари за бързата реакция на министъра.

"Особено важно е каква ще е цената на газа през септември", подчерта той, като не скри, че нормативната уредба не отговаря на динамичната ситуация, в която се налага да работят.

И двете страни се обединиха около разбирането, че е изключително важно да има прозрачност и доколкото е възможно предвидимост в работата на институциите.

В срещата участваха още Любомира Ганчева, началник на политическия кабинет на министъра, както и комисарите от КЕВР Александър Йорданов, Благой Голубарев и Димитър Кочков.

Припомняме, че на брифинг по-рано през деня шефът на КЕВР Иван Иванов призова за среща с енергийния министър. Иванов обяви, че окончателната цена на природния газ за август ще бъде гласувана на 12 август и прогнозира, че вероятно повишението ще е в рамките на предложеното от "Булгаргаз" - около 60%.

 

Коментари

  • тралала

    03 Авг 2022 19:27ч.

    Газ има доволно, верно -райски е, но и с него може да се преживява някак...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Марк Шикългрубер

    03 Авг 2022 19:39ч.

    И демократичен газ има. На тройна цена ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • SapunRK

    03 Авг 2022 20:33ч.

    Ей, менте трол, тук форумът е много над нивото ти. Разкарай се да пърдиш в на майка ти устата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Живял като човек в България

    04 Авг 2022 5:21ч.

    Танкерите с втечнен газ не са 7, а 3, с 35-40% по-скъп от газа на „Газпром експорт“!!! И ще дойдат на сега, а на КУКУВО ЛЯТО !!! Слава Американу, слава Булгаристану, героям слава !!! АМИН !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Грух

    03 Авг 2022 19:35ч.

    Гешев,какво чакаш?Действай!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Идеалист

    03 Авг 2022 19:46ч.

    Няма какво да се чудят, да направят като Орбан. Но дали стиска, защото яко са стиснати от Чичо СаМ!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • те и не се чудят

    03 Авг 2022 20:32ч.

    те заповедите отдавна са дадени. никой няма намерение да прави нищо. само си приказват.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Haho

    03 Авг 2022 19:47ч.

    Гешев така се е покрил, направо е станал нелегален. Кирчо и Кокорчо ръсят лай%а на всякъде, този нищо не чува и не вижда. Каскет.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    03 Авг 2022 19:48ч.

    Инджев така е надъхал новонормалните атлантически зомбита, че не искат въобще да чуват за газ, еле пък руска! Инджев е жреца дето им промива мозъците и пуска опорките в сектата! Много хора няма да изкарат зимата, това че са презадоволени градски мерзавци няма да ги спаси, напротив генерал Зима ще прочисти всеки един либераст, с малко помощ от маймунската шарка и валкирията Грета!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Идеалист

    03 Авг 2022 19:51ч.

    Няма за какво да се чудят. Да направят като Орбан. Не вярвам, защото яко са стиснати от чичо Сам. Повелителят им е синергист с неговите интереси ( на чичо Сам ).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    03 Авг 2022 20:07ч.

    В Унгария газа е по-скъп от България и имат държавни субсидии, които намалят цената на горивата с 50%

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • SapunRK

    03 Авг 2022 20:35ч.

    В Унгария газът не е по-скъп от тук, а и менте трол като теб няма как да знае това. Или дай източник или спри да крадеш никове и се разкарай.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дедоф

    03 Авг 2022 20:52ч.

    ЗИПе, толкоз си пъп чоджум , че кънтиш .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • гълъба нищо не прави, бла, бла

    03 Авг 2022 20:24ч.

    Докато не започне да се плаща на Газпром за автентичен руски газ, кой както си иска да си криви устата, все тая. Търгове мъргове. Особено мърговете. Такова ще ядем зимата-мъргове.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мнение

    03 Авг 2022 21:49ч.

    Айде стига с тоя газ, бе! Само за топлото на софиянци ще мислим. Ами като искат топло, да бяха излезли да изгонят простотоКиро по-рано. Гласуваха за него и за ПродайБългария, сега всички ще ревем за тях. Ние в прованса газ не косумирВаме.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ние в прованса газ не косумирВаме

    03 Авг 2022 22:31ч.

    И алкохол. В прованса се пие ракия и вино, алкохол не се близва.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • От тъпи по-тъпи

    03 Авг 2022 22:24ч.

    Ще създават щабове, вместо да се бръкнат и да купят газ. Какво могат да измислят? Или ще чакат в центъра на София да започне да извира газ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Доньо Гълъбов

    03 Авг 2022 22:50ч.

    За какво ви е тоя щаб? Вървете и подписвайте нов договор с Газпром, докато още не сме взели тоягите! Знаете как се прави: носите кученце на Путин, занасяте си трътките при Милер и целувате по онези места, докато подписва новия договор. Айде марш!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЗИП

    04 Авг 2022 11:38ч.

    Ееех, робе.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Браво

    04 Авг 2022 15:28ч.

    на Доньо Гълъбов

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи