Словения започва да връща пари от хиляди глоби за неспазване на мерките за COVID

Словения започва да връща пари от хиляди глоби за неспазване на мерките за COVID

Словенският министър-председател Роберт Голоб 

Словенското правителство започна да възстановява на гражданите платените от тях суми за глоби, наложени им заради неспазване на заповедите за носене на маска и спазване на социална дистанция по време на най-острата фаза от пандемията от COVID-19. Твърдите мерки за контрол на пандемията доведоха до санкционирането на хиляди словенци за най-различни нарушения, включително за свалена маска по време на консумация на храна на открито.

Общата сума на глобите за COVID, събрани между март 2020 г. и май 2022 г., е около 5,7 млн. евро. Съгласно законодателството, предложено от лявоцентристкото правителство на страната, 1,7 милиона евро, които действително са били платени, сега ще бъдат възстановени на около 60 000 словенци, от които са били събрани. Всички нарушения ще бъдат премахнати от официалните регистри на хората и процедурите за налагане на наказания ще бъдат спрени.

Сред десетките хиляди, които очакват възстановяване на парите, е шофьор на фирма са доставки, който беше заснет със свалена маската, докато консумира на открито бюрек, далеч от други хора, заобиколен от полицията. Кадрите на мъжа, който беше глобен с 400 евро, разгневиха много словенци, според които прилагането на локдаун мерките от страна на полицията е било прекомерно.

Конституционният съд отмени всички мерки, но отне време на властите да отменят наказанията, наложени на онези, за които се смята, че са извършили нарушение.

Приетият във връзка с решението на КС през септември законопроект беше формулиран от сегашния министър на правосъдието Доминика Шварц Пипан като опит да се компенсират прекомерните действия от пандемичния полицейски контрол при предишното правителство. Според Пипан законопроектът цели да поправи "несправедливостите, извършени срещу гражданите чрез злоупотреба с наказателно право и противоконституционно и прекомерно посегателство върху правата на човека".

На последните парламентарни избори в страната, проведени през април 2022 г., дясното правителство на премиера Янез Янша беше сменено от лявоцентристка коалиция. В предизборната кампания лидерът на лявоцентристкото "Движение Свобода" Роберт Голоб, за което гласуваха 34.5% от упражнилите правото си на глас, обеща ако стане премиер да сложи край на енергийната зависимост с Русия. В нощта на избирането си Голоб празнува "победата, която ще ни позволи да върнем страната към свободата".

Сред ключовите въпроси в кампанията беше и обществената тревога за авторитаризма на предишната администрация, за който много словенци се притесняваха, че води страната по път, подобен на Унгария на Виктор Орбан. Според депутат от партията на Янша изплащането на глобите означава "да се плюе в лицето на всички тези здравни работници, които се бориха неуморно за живота на нашите съграждани".

Брюксел следеше внимателно политическия и финансов натиск върху гражданското общество, обществените медии и съдебната система от страна на правителството на Янша. В доклада на американската фондация "Фрийдъм хаус" за 2021 г. се посочваше, че Словения е сред държавите в Европа, където се наблюдава най-голям спад в спазването на демократичните принципи.

Източник: dnevnik.bg

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • >>>

    29 Ное 2023 15:09ч.

    Ха познайте, дали у нас такова нещо може да се случи, независимо, какво правителство е на власт? Отговорът е категоричен: Точно НИКОГА!... Просто защото не сме нормални хора, а и винаги се "грижим", да ни е гадно!...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Гошо

    29 Ное 2023 15:22ч.

    Гледай сега, по-важното е, че се ваксинираха много малко хора. Най-малко в Европата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не само, че не може да се случи,

    29 Ное 2023 15:45ч.

    Но днес близък човек с температура и болки в гърлото (шарят парагрипни вируси, сезонът е такъв), вместо да лежи вкъщи на топло, за да му дадат болнични, го накараха да ходи в студа до лаборатория да си прави тест за ковид. Тестът естествено отрицателен, но... имало било наредба всеки с такива симптоми да си правел тест за ковид. Това е напълно безсмислен тормоз над болните, за да продължават да се пълнят нечии гуши от ковида. Да се задавят дано тия ненаситни гуши.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • До Бай Гошо 29 Ное 2023 15:22ч.

    29 Ное 2023 16:16ч.

    Това не бе заслуга на държавата, а на самото гражданско общество. Добре че българите са далновидни, за разлика от политиците им, които са прости и продажни...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • До До Бай Гошо 29 Ное 2023 15:22ч. 29 Ное 2023 16:16ч.

    29 Ное 2023 16:20ч.

    Съгласен съм, има много мислещи хора.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи