Словашкият премиер поставя условия за помощта за Украйна, иска гаранции, че парите от ЕС няма да бъдат "присвоени"

Словашкият премиер поставя условия за помощта за Украйна, иска гаранции, че парите от ЕС няма да бъдат "присвоени"

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Новият словашки премиер Роберт Фицо подчерта на дебати с други лидери на Европейския съюз за отпускането на Украйна на помощ от 50 млрд. евро, че иска гаранции от ЕС, че тези пари няма станат обект на злоупотреби, предаде Ройтерс, като се позова на неговата канцелария.

Фицо заяви, че е готов да увеличи вноската на Словакия, като същевременно определи публичните финанси на Словакия като "опустошени" и постави няколко условия. "Няма да се съобразяваме с никакви съкращения на средствата от ЕС, предназначени за подпомагане на земеделските производители и за преодоляване на несъответствията - т. нар. кохезия. Увеличеният бюджет на ЕС ще бъде използван за подкрепа на конкурентоспособността на ЕС и за борба с незаконната миграция", каза той, цитиран от словашката осведомителна агенция ТАСР.

Наред с това Фицо настоя финансовата помощ за Украйна да бъде обвързана с гаранции, че парите от ЕС, включително вноската на Словакия, няма да бъдат присвоени. Част от парите трябва да бъдат използвани за възстановяване на инфраструктурата на Словакия в граничните райони с Украйна и за подпомагане на словашките компании, участващи във възстановяването на Украйна, заяви той.

Източник: БТА

 

 

Коментари

  • -_-

    27 Окт 2023 17:07ч.

    Вчера каза, че няма да дава. Днеска дава, но под условие :)))

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    27 Окт 2023 18:30ч.

    Вчера каа, че Словакия няма да дава оръжие. Тук става дума за ЕС,

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • да гасиш огън с бензин и да правиш народите на балами

    27 Окт 2023 17:39ч.

    То затова и се водят тия войни - инвестира се в оръжия, за да могат парите да бъдат присвоени, попадайки от публични в частни джобове. Поне това следва от обясненията на диктатора Бай Пън, дадени съвсем наскоро.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Коментар

    27 Окт 2023 18:38ч.

    Много интересно. Руснаците си възстановиха Мариупол и де що има по-големи разрушения в Донбас. Без да им дава никой. Такава кражба на милиарди се върши с тези "помощи". Наши пари. Всички по веригата си щипват кой повече, кой по-малко. От евродупетати, до украински олигарси. И накрая...парите отишли чак у Хамас!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи