Словакия също спира временно вноса на украинско зърно

Словакия също спира временно вноса на украинско зърно

Словакия ще спре временно вноса на зърно и други избрани продукти от Украйна, съобщи правителствената пресслужба, цитирана от Ройтерс. Решението ще бъде обсъдено на експертно заседание по-късно днес, след като подобни мерки вече обявиха Полша и Унгария.

Същевременно според високопоставен представител на ЕС постоянните представители на страните членки в Брюксел ще обсъдят тази седмица забраните за украинския внос, обявени от по-рано Полша и Унгария. 

Ниските цени на световния пазар и слабото търсене означават, че зърното по-скоро остава в ЕС, вместо да бъде продавано. Свръхпредлагането се очерта като политически проблем за управляващата в Полша партия "Право и справедливост" в година на избори. 

"Очакваме Полша и Унгария да представят някакъв вид обяснение, ще има и реакция на Европейската комисия", каза европейският представител, според когото въпросът е бил повдигнат на последната среща на върха на ЕС, включително от Словакия и Румъния.

"Има проблем и очакваме Комисията да излезе с предложение по въпроса. . .Ще видим, какво можем да направим през идните седмици и месеци", допълни той.

Украинският министър на аграрната политика и прехраната Микола Солски заяви по-рано, че Киев възнамерява да търси начини за възобновяване на транзита на зърно през Полша като "първа стъпка" в преговорите, които ще се проведат днес във Варшава.  

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

 • #Идиоти вън

  17 Апр 2023 13:08ч.

  Нещон не ми е ясно, та нали украинското жито с помоща на ООН трябваше да замине за страните с гладуващо население в Африкая, а пък ЕС(ЕССС-европейски социалистически съюз) ни задължава да им го изкупуваме, а пук нашите зърнопроизводители да духат супата-типично по европейски!!!???

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ///

  17 Апр 2023 13:26ч.

  Задължава ни да "продаваме" боеприпаси и да купиваме зърно. Очевидно цялата икономика на Европа в момента се крепи на Украйна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЕВРОИДИОТ

  17 Апр 2023 16:10ч.

  Пак не разбрахте, българе-с украински стоки ще вдигнем стандарта до невиждани висоти- хляб по 15ст, кисело мляко по 20ст, френска ласка по 2,50... ето какво ни дава Европа простора на братска Украина, а вие Африка и Пакистан имали проблем с прехраната !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ако сега не време да кажем сбогом на евроджендърията,

  17 Апр 2023 13:26ч.

  то кога? Кога? В СИВ бяхме водеща страна в доста отрасли, а сега ...! Убийте си Икономиката, щото съе ... европейци! Не, благодаря! Анадънму??

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • malart

  17 Апр 2023 13:28ч.

  Да купува Урсула да храни понитата. Тя има опит със смс търговията с файзера

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Облачно с Кюфтета

  17 Апр 2023 13:36ч.

  Държавата Кокаина получи от ОПГ-то Еврейско Нацисткия Съюз повече пари за една година отколкото Булгаристан за целия период от безвремието прекаран в ОПГ-то Еврейско Нацисткия Съюз!!! Трябва ли заради тая държава да се разкаже играта на всички държави пудели в кочината Еврейско Нацисткия Съюз ? Слава Американу, Слава Кокаинье! Тараканом слава и АМИН !!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Много правилно казано

  17 Апр 2023 14:46ч.

  Поздравления. Трябва да се махнем от тия евроатлантически съюзи и да занулим отношенията си със членуващите страни-зомбита

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • да се махнем от тия евроатлантически съюзи

  17 Апр 2023 15:58ч.

  ми махайте се бе, що само врещите

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Полетите са

  17 Апр 2023 21:04ч.

  През Белград.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ми махайте се бе, що само врещите

  17 Апр 2023 16:05ч.

  А нашата туземна колониална администрация все още чака разрешение от КОЗЯК.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Това....... това.......... ТОВА ............ е заговор срещу демокрацията!

  17 Апр 2023 20:02ч.

  Ах ти, ги ди Путин-е................. Развали ни храносмилането!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи