Следствието: Газът е купуван с 30% по-скъпо, щетата е 88 млн. лв.

Следствието: Газът е купуван с 30% по-скъпо, щетата е 88 млн. лв.

С около 30% e била завишена цената  на природния газ, който е купуван през април и май от "Булгаргаз". Това е причината да бъдат обвинени бившият енергиен министър Александър Николов, заместникът му Данаил Николов и бившият шеф на "Булгаргаз" Людмил Йоцов. Това съобщи говорителката на Националното следствие Бисерка Стоянова.

Обвиненията са свързани със закупуването на газ за нуждите на „Булгаргаз“ от посредници, включително от фирмата „МЕТ Енерджи“. Неин управител е бил Йоцов, малко преди правителството на Кирил Петков да го назначи за шеф на държавната газова компания. Както "24 часа" първи съобщи бившият енергиен министър в кабинета „Петков” - Александър Николов, един от неговите заместници - Данаил Николов, както и бившият шеф на „Булгаргаз“ Людмил Йоцов, са обвинени за причиняване на вреди на държавния газов доставчик в размер над 88 млн. лв. Тримата са с мярка за неотклонение - "подписка", Александър Николов и Йоцов са обвинени в безстопанственост, а Данаил Николов - в престъпление по служба. 

Делото е образувано по сигнал на ДАНС, а следствието го пое през септември. Доказателствата били доста. 

Адвокатът на бившия енергиен министър Александър Николов, Ина Лулчева, заяви, че той е обвинен в това, че не е било прието предложението на "Газпром" да се плаща за доставки на газ в рубли. Тя беше с Николов в Националното следствие, където той престоя около половин час, предаде БТА.

"Обвинението се свежда до това, че в крайна сметка България не се съобрази с изнудванията от "Газпром" и Русия", каза Николов пред медиите.

От прокуратурата пък пуснаха официално съобщение за казуса. Там тримата са посочени с инициали:

След доклад при прокурор в Софийска градска прокуратура (СГП), следовател в Национална следствена служба (НСлС) привлече като обвиняеми А. Н., Д. Н. и Л. Й. по разследване за нанесена щета на „Булгаргаз“ ЕАД за над 88 млн. лв.

Досъдебното производство е образувано на 30.08.2022 г. с постановление на прокурор от СГП въз основа на материали, постъпили от Държавна агенция „Национална сигурност“ (ДАНС) и след преценка, че същите съдържат достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер.

Поради особената фактическа и правна сложност на случая по предложение на СГП с постановление на главния прокурор разследването е възложено на НСлС, където се провежда от екип от следователи.

Предмет на разследването са договори за доставка на газ и свързаните с тях обстоятелства. В хода му са извършени множество действия по разследване и са събрани голям обем доказателства, които наблюдаващият прокурор е преценил като достатъчни по смисъла на чл. 219, ал. 1 от НПК за привличане на обвиняеми.

А. Н. и Л. Й. са привлечени към наказателна отговорност за умишлена безстопанственост в особено големи размери и представляваща особено тежък случай (чл. 219, ал. 4 във вр. с ал. 3 от НК), като А. Н. е привлечен като обвиняем за неупражнен достатъчен контрол върху работата на Л. Й., на когото е било възложено управлението и разпореждането с обществено имущество – това на „Булгаргаз“ ЕАД, а Л. Й. – за неполагане на достатъчно грижи за управлението и запазването на повереното му имущество – това на „Булгаргаз“ ЕАД.

Д. Н. е привлечен като обвиняем за престъпление по служба – по чл. 282, ал. 3 във вр. с ал. 2 във вр. с ал. 1 от НК, като в качеството си на длъжностно лице, заемащо отговорно служебно положение, с цел да набави облага за търговско дружество „М.“ ЕАД, е превишил властта и правата си, извършвайки действие, което е в правомощията на министъра на енергетиката, от деянието са настъпили значителни вредни последици и случаят е особено тежък.

Според събраните до момента доказателства щетата от престъпленията възлиза на над 88 000 000 (осемдесет и осем милиона) лв. и е настъпила за „Булгаргаз“ ЕАД.

Съгласно повдигнатото обвинение в резултат на умишлената безстопанственост и престъплението по служба е било застрашено изпълнението на задълженията на „Булгаргаз“ ЕАД в съответствие с лицензията за обществена доставка на природен газ за територията на Република България за срок от 35 години, издадена от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, като единствен за територията на страната ни Обществен доставчик на природен газ и така е било поставено в риск изпълнението на задълженията на лицензианта да осигурява непрекъсната и качествена доставка на природен газ и сигурността на снабдяването с природен газ.

Събирането и проверката на доказателства по случая продължава в съответствие с изискванията на закона за провеждане на пълно, обективно и всестранно разследване.

 

Източник: "24 часа"

 

Коментари

  • forsvaret

    08 Фев 2023 13:09ч.

    Щетата е 88 млн лв.... но за един месец!!!! А общо за цялото управление на Киртака шашмаджията?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тихомир Томов

    08 Фев 2023 15:46ч.

    ЕвроАтлантическата солидарност изисква жертви,а ЕК ще осигури топли високо технологични килии в Брюксел !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Студио Х

    08 Фев 2023 13:13ч.

    А дано, ама надали!... Познайте дали ще има някой осъден... Е, няма да има, естествено... както всеки път. Всичко е прах в очите на овчия плебс...Нищо ново, само още от същото.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Таборът отива към небето

    08 Фев 2023 13:52ч.

    Ох, а ние ще очакваме да дойде руската прокуратура, и като тръгнат едни справедливи процеси, като отворят урановите рудници, като се оживи остров Белене, ще настане такъв живот, че само си викам "Дано" !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Николай Николов

    08 Фев 2023 13:17ч.

    "Луд умора няма": Мутрите разбиха най-уникалната ни енергийна мощност ПАВЕЦ Чаира https://www.actualno.com/economy/lud-umora-njama-razbihme-naj-unikalnata-si-energijna-moshtnost-pavec-chaira-news_1886330.html

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Име

    08 Фев 2023 13:18ч.

    Всичко хубаво, ама вчера официално оправдаха В@льо Топлото след 100 години дела. Т.е. резултата е предизвестен, когато си имаш работа с ОПГ , маскирано като държава...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Causa perduta

    08 Фев 2023 13:31ч.

    Без разпит на хора от Газпром и от висшето политическо ръководство на Русия това дело не може да се изкара. Ако не дай Боже руските власти започнат да съдействат на българската прокуратура и от Русия бъдат върнати изпълнени съдебни поръчки за разпит с неизгодни за Кирето и компания показания, политическият вой ще е неистов. Не искам да съм на мястото на редовите следователи, прокурори и съдии, които ще работят по случая. Всъщност на съдиите едва ли ще им дойде редът да се произнасят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Винкела

    08 Фев 2023 13:32ч.

    Ами, да си ги харчат със здраве! А дебилните проли - да духат супата!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Eisblock - "България не се съобрази с изнудванията от "Газпром" и Русия"

    08 Фев 2023 14:18ч.

    - Твърдението на обвиняемите може да звучи "достоверно", но по естеството си и фактите, е много близко до детинско извъртане. Щетите са далеч над тези 88 милиона и следва вътре да се обхванат и щетите на крайните потребители: - както юридическите лица, така и за физическите. По простата причина, че цените на газта и от там на ВСИЧКИ други цени се повишиха като следствие без сериозни основания - единствено, за да могат Кирчовците и Кокорчовците да изпълнят саботажните чужди планове срещу устойте на държавата и самите да злоупотребят масивно с дадената им власт! - Тези двамата, кога ще бъдат изправени пред прокурора?! Отделно са извъртанията, че другата страна в договорите била изнудвала? Защо изнудвала, защото искала да 'и се плаща, все пак? Това е точно един от безкрайните опити да се употребява ПОСЛЕДСТВИЕТО, като ПЪРВОПРИЧИНА! Вече бе писано, че е важното да се заплати според договора. Какво е пречело да се заплаща с рубли? Изрично ли е било подчертано в договорите, че доставките на газа трябвало да се плащат само с дадена валута? И дори да е така, диктатът на "партньорите" за санкции, дефимиране и сатанизиране на Русия, както и конкретните търговски действия на ниво банки, валути, преводи и пр. , са сериозни основания за промяна на валутата именно по "причини извън нормалното законодателство". И щом с превода на рубли, не се изменя цената или това е далеч по-малко отколкото са тези 30% оскъпяване, то и последните "аргументи" на обвиняемите остават без стойност. На финалът имаме огромно мошеничество, незаконно обогатяване на по-широк кръг заинтересовани, както и причиняване на политически и материални щети на Българя в особено големи размери!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Викт

    08 Фев 2023 14:20ч.

    Мярка задържане под стража, за да не духнат!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пропуснато "и" в последният ред:

    08 Фев 2023 14:21ч.

    ... БългарИя ...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стоян Петров

    08 Фев 2023 14:36ч.

    До тук добре но ако разследването продължи 15 години като на вальо топлото съм песимист

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Сабрутко Сабрутев от сабрутчетата на киро и кокоро

    08 Фев 2023 14:48ч.

    Не може да бъде? Киро простия и метресата му парапетна обявиха, че цената на газа е 4 пъти по ниска. Къде отиде разликата?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • buratinob

    08 Фев 2023 15:08ч.

    Щета за „Булгаргаз“ ЕАД още няма . Закупеното скъпо гориво ще бъде продадено скъпо на потребителите. Те са ощетените. „Булгаргаз“ ЕАД ще бъде ощетено когато Газпром си поиска парите по "вземи или плати". Там щетата ще е поне разряд по-голяма и отново ще я платим всички.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Винкела

    08 Фев 2023 15:21ч.

    Exactly! А горното е предизборен фарс. За тъпаци.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Маги

    08 Фев 2023 15:59ч.

    Не само ако следствието продължи 15 години, но и ако завърши като това на Валю Топлото?? Какъв е смисълът въобще от фиктивни следствия и фиктивно правосъдие? "Мижи да те лажем"... Това си е крадлива държава в лицето на крадливи управници! Парите откраднати и пито платено...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пак Маги

    08 Фев 2023 16:11ч.

    И така нашите така хвалени от западняците и техни подкрепящи бивш минпредседател и ортака му откраднаха от българския народ 88 млн, лева и както изглежда няма никакъв изглед тези пари да се върнат на хазната. И както обикновено това ще е ненаказано и за сметка на българите и тяхното обедняване. Браво, бе! Пак заповядайте! Ние сме "богаташи"! Какво са за нас 88 милиончета!От Балъците...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Във Финландия такова дъно

    08 Фев 2023 16:22ч.

    Не е удряно, сигурно щото няма толкова агенти на Гъзпром.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи