След жалбата на Григорова: Отварят чувалите с бюлетини от всички секции в София с машинно гласуване

След жалбата на Григорова: Отварят чувалите с бюлетини от всички секции в София с машинно гласуване

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Състав на Административния съд - София-град, разпореди чувалите с бюлетини от всички над 1500 секции с машинно гласуване в София да бъдат отворени, за да се извадят финалните отчети на хартия от машините с обобщените данни. Съдът разпореди на този етап да не се прави ръчно броене на бюлетините, докато не излезе резултатът от назначената днес експертиза. Ако бъдат установени нарушения, тогава ще се стигне и до ръчно броене от вещи лица.

Произнасянето на съда е по жалбата на Ваня Григорова, която остана втора на балотажа, срещу решението на Столичната общинска избирателна комисия, която обяви за кмет на София Васил Терзиев. Григорова и екипът й оспорват резултатите от изборите заради множество допуснати нарушения, които са довели до подмяна на вота на избирателите. Според жалбата на Григорова има нарушения в голяма част от протоколите, като са съставени около 400 документа за случаи, при които е имало проблем с машинното гласуване.

От чувалите от секционните избирателни комисии, в които се е гласувало машинно, ще се извадят само бележките от машините с финалното гласуване и ако има разминавания, ще се брои повторно само в някои секции. За конкретните нарушения, посочени от екипа на Григорова, включително преправяне на протоколи, след като вече са били качени, съдът реши, че трябва да бъде извършена комплексна техническа и икономическа експертиза.

Според жалбата на Григорова има нарушения в голяма част от протоколите, като са съставени около 400 документа за случаи, при които е имало проблем с машинното гласуване

Тя трябва да се изготви от две вещи лица - компютърен специалист и икономист, и до 1 декември, за когато е насрочено следващото заседание по делото, трябва да отговори на въпроса дали има несъответствия и колко и какви са поправките в протоколите и паметта на машините. Освен това ще се проверява дали поправките са правени с подписите на членове на комисиите.

Централната избирателна комисия (ЦИК) ще трябва да предостави и методическите указания за провеждане на изборите.

От Общинската избирателна комисия (ОИК) обясниха, че протоколите от машините нямат никаква тежест и стойност като доказателство, тъй като на финала се броят разписките от машините в урните след вота.

След заседанието от ОИК обясниха, че от чувалите ще бъдат извадени само финални отчети от машините и ще бъдат предоставени на съда. Успоредно с това ЦИК ще трябва да представи копия от протоколи във всички секционни избирателни комисии. Едва след този анализ ще се прецени дали ще има ново преброяване в някои секции, в които са установени разминавания.

"Съдът създаде условия за това избирателите да бъдат убедени в това, че техният избор, такъв, какъвто са искали да направят, ще бъде отчетен. Сега ще видим дали Васил Терзиев е ощетен или не и дали аз съм ощетена или не", коментира Ваня Григорова на излизане от съдебната зала.

На въпрос кого ще подкрепи за председател на Столичния общински съвет тя подчерта, че няма да гласува нито за Борис Бонев, нито за други представител на "Продължаваме промяната - Демократична България" ("Спаси София").

"Те направиха всичко възможно да затворят разговора и да прокарват манипулации срещу мен. Нямаше сблъсък на идеи. Ще гласувам за председател на СОС, за когото реша аз", допълни Григорова.

На 10 ноември съдът се произнесе по искането й да спре встъпването на Терзиев като кмет, докато не приключи процесът, като магистратите отхвърлиха молбата й.

Източници: dnevnik.bg, dnes.bg, БТА

 

 

 

Коментари

  • -_-

    17 Ное 2023 15:17ч.

    Ааа за 15% невалидни хартиени всичко е наред, затова да проверим само машинните. Малко Уеко издиша Ванчето.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • По-леко на завоите, бъркаш изборите.

    17 Ное 2023 16:46ч.

    15% невалидни имаше на първия тур, за общински съветници.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • -_-

    17 Ное 2023 18:04ч.

    Така е, на завоя невалидните са доста по-малко, заради машинното гласуване. Затова ще проверяваме само машинните, все пак хартията е запазена територия на дпс и герб. Нал тъй?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Всъщност не е така.

    17 Ное 2023 22:14ч.

    На балотажа невалидни хартиени почти няма, защото няма преференции. Обаче има вероятност машинните бюлетини да излязат 100% невалидни поради безхаберие на министър и ЦИК.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи