След срещата Радев- Алиев: Възможни са доставки на допълнителни количества природен газ за България

След срещата Радев- Алиев: Възможни са доставки на допълнителни количества природен газ за България

Следвайте Гласове в Телеграм

България, заедно с Румъния, Словакия и Унгария предлагат на Азербайджан да транзитират директно допълнителните количества газ, които бяха договорени между страната и ЕК през юли.

"Вместо да чакаме дълго време и да се инвестират значителни средства в разширяване, да можем да пренасяме веднага", обясни президентът Румен Радев по време на официалното посещение на президента на Азербайджан Илхам Алиев у нас. Така по думите му газът ще достига много по-бързо и евтино до Централна и Южна Европа. Тази идея предстои да бъде обсъдена и с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, която ще бъде в София за откриването на газовата връзка с Гърция в събота.

"За нас Азербайджан се утвърди като желан и надежден партньор. Отбелязваме три десетилетия от установяване на дипломатическите отношения между нашите страни. Заедно официално газовата връзка между България и Гърция, която дава стратегическо измерение на нашето сътрудничество. Тя е изключително важна не само за България и съседните страни, но и за региона на Централна и Източна Европа. Тази връзка ще даде възможност за пръв път да получаваме газ директно от Азербайджан", изтъкна след разговорите президентът Румен Радев.

Това по думите му ще промени тотално енергийната карта на региона ни. Радев благодари на Алиев, че над десетилетие Азербайджан е спазил ангажимента да доставя газ на страната ни, въпреки забавянето на газовата връзка.

И още едно предложение към Алиев от страната ни - големите промишлени консуматори на газ у нас да получават суровината директно от Азербайджан, като това ще облекчи значително и обществения доставчик "Булгаргаз".

От своя страна Илхам Алиев обяви, че с Радев са обсъдили доставките на допълнителни количества природен газ за България.

"Ще засегна тази тема на национално равнище, като се върна", отбеляза той и допълни, че на Азербайджан се е наложило спешно и рязко да реагира, засилвайки производството и доставките на газ. "Сега е по-важно от всякога да действаме бързо. Въпреки, че през годините Азербайджан се е доказала като надежден източник на газ", отбелязвайки желанието на страната да увеличи бързо доставките за Европа.

По-рано президентът Илхам Алиев беше посрещнат от Радев с официална церемония пред храм-паметника „Св. Александър Невски“. Бяха изпълнени химните на България и Азербайджан от Гвардейския представителен духов оркестър. В чест на азербайджанския президент при изпълнението на  националния химн на Азербайджан бяха изпълнени 21 артилерийски салюта. Президентите приеха строя на  почетния гвардейски караул. Илхам Алиев положи венец пред Паметника на Незнайния воин.

Програмата на посещението на президента Алиев предвижда също участие в церемонията утре по въвеждане в търговска експлоатация на междусистемната газова връзка Гърция-България, която ще се състои в зала 3 на НДК.

В рамките визитата си у нас президентът Илхам Алиев ще се срещне и със служебния премиер Гълъб Донев.

 

Източник: dariknews.bg

 

 

 

 

 

Коментари

  • Борил

    30 Sep 2022 14:29ч.

    Да здраствует най-големият демократ и приятел на арменския народ. Западна Европа е осеяна с бензиностанциите му SOCAR и Европа си пълни колите с най-демократичното гариво в света. Ашколсун ефенди. Хей, хора упоменете се.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иван

    30 Sep 2022 14:42ч.

    Вместо да чакаме дълго, да го пренасяме веднага, а също и да не го плащаме. Да бъде около 250млрд. м³ за да продаваме на EС и станем Швейцария на Балканите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • bodar4uk

    30 Sep 2022 14:46ч.

    Къде е регистриран демократичният оператор(и), пък и трасето е прекалено дълго, Урсула ли ще гарантира охраната му безплатно ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • rusnak

    30 Sep 2022 14:46ч.

    А е, дерьмократа Халиев, от колко години е на поста на азерската дерьмокрация, докато трепят арменци?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Банцкалия, "фен" на Сабрутко Сабрутев от сабрутчетата на киро и кокоро

    30 Sep 2022 14:49ч.

    Химни, духов оркестър, 21 салюта... Триморецо, много се натегаш, ке се скасаш! А ако Русия спре да продава на азерите газ, откаде ке купуваш "евтин азерски" газ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Остава един единствен въпрос

    30 Sep 2022 15:58ч.

    На каква цена? Азерите ще искат да продават газа си, но ще е на европейски цени.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Недемократ

    30 Sep 2022 16:06ч.

    Нали уж не трябва да купуваме газ от терористи?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ама разбира се бе

    30 Sep 2022 16:15ч.

    Няма да вземаме недемократичния газ на Русия и диктатора и агресора Путин. Демократичния азерски газ е нашето спасение. Алиев не е диктатор и агресор като Путин (в смисъл, никога не е нападал Армения).

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Азерски ли е “азерският газ”?

    30 Sep 2022 16:17ч.

    Азербайджан експлоатира находището Шах Дениз, с 30% руско участие.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • чичо

    30 Sep 2022 16:18ч.

    Некой що не обясни на авиаторчето , че азерите имат газ колкото да запълнат тръбата за Италия и че внасят от Русията за собствени нужди .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мани другото

    30 Sep 2022 16:19ч.

    ма тръбата си има капацитет.. Над него каквото и да договори не може да бъде доставено

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ердоган

    30 Sep 2022 16:24ч.

    Браво радев, уреждаме ти пълна независимост.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Косе Босе

    30 Sep 2022 16:36ч.

    Зелено Чорапче, азерския газ руски ли е или да? А, и Армения след като непредизвикано нападна Азербайджан да вземем да им помогнем с някой лев като купуваме от тях, имат нужда хората в тези тежки времена.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Манго Джери от Ямайка

    30 Sep 2022 16:40ч.

    Имам въпрос към Дачков: г-н Дачков, какво ви е мнението за Зеленото Хвърчило? Нашето е кристално ясно. Благодаря!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • предизборна лъжа

    30 Sep 2022 17:08ч.

    Както и интерконектора. Само лъжи. Е няма да ги изберем.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Читател

    30 Sep 2022 18:46ч.

    А тръбата гумена ли е ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи