След спорове и нападки за казарма и епилатори: Депутатите гласуваха да дадем безвъзмездно БТР-и на Украйна

След спорове и нападки за казарма и епилатори: Депутатите гласуваха да дадем безвъзмездно БТР-и на Украйна

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Народните представители приеха Законопроекта за ратифициране на Споразумението между Министерството на вътрешните работи на България и Министерството на отбраната на Украйна за безвъзмездно предоставяне на бронирана транспортна техника. Това стана с гласовете на 152 народни представители, 57 гласуваха "против", а "въздържали се" нямаше. ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и ИТН подкрепиха законопроекта, а "Възраждане" и БСП гласуваха "против". Преди и след гласуването имаше горещи спорове, напрежението се нажежи в залата, а депутатите се скараха и си размениха обиди. 

Споразумението е сключено в изпълнение на решението на Народното събрание от 21 юли 2023 г. за допълнително предоставяне на военно-техническа подкрепа за Украйна. Със споразумението на украинската страна ще бъде предоставена бронирана транспортна техника с наличното към нея въоръжение, както и резервни части за обслужването ѝ, с отпаднала необходимост за нуждите на МВР.

Борислав Гуцанов от БСП коментира, че за "34 години от над 110 000 души в армията, в момента те са около 20 000", и посочи, че сега държавата иска да подари 100 БТР-а на Украйна, вместо те да служат за нуждите на нашата армия. "Не ви ли е малко срам и неудобно от това, което го правите. Вие ударихте дъното от тази сглобка", каза Гуцанов. Според него ако колегите му не искат да се чувстват като национални предатели след години, трябва да мислят за страната ни и да "спрат".

"Малко да се спрете. Живеем в държава на абсурдите. В Комисията по отбрана има само двама колеги, завършили военни училища, но всички разбират от отбрана и сигурност. Половината от мъжете в залата не са ходили в казармата и не са виждали автомати, а най-технологичното нещо, което са държали в ръцете си, е джойстика на някоя игра или епилатор, но се подписвате мъжки по всички документи, свързани със сигурността. Не ви ли е малко срам", каза още той.

"От 110-хилядна армия в момента сме под 20 хил. и то недокомплектована. В момента хеликоптерите се броят на пръстите на едната ни ръка, ако могат да излетят. Имахме 220 изтребителя, в момента няма и 8, чакаме ги след платени милиарди. Имали сме и 2400 танка, в момента няма и 20", посочи Гуцанов.

Ивайло Мирчев от ПП-ДБ каза, че по време на дебата са се изговорили доста лъжи. Той коментира, че тази техника, която е на 40 години, не струва 1 млрд. лв. и това е спекулация. Мирчев посочи, че цялата военна техника, която "ние даряваме и не е сериозна като количество и бива заплащана от ЕС".

"Първо се говореше за епилатори. Аз не знам кой ползва тук епилатори и кой не ползва, но трябва да ви кажа, че впечатлението ми за дебата, който гледам и аргументите, които използват част от депутатите, е че има епилирани мозъци. И трагедията е не дали някой е ходил в казарма, или не, а ако начинът му на мислене е останал казармен. Аз съм ходил в казарма, имал съм и бойни дежурства", допълни той. 

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов пък обяви, че давайки тази техника на Украйна, на практика ще подарим 1 млрд. лв. на Украйна, и разкритикува, че никой не коментира кой ще плати транспорта на БТР-ите. Според него вероятно отново България ще поеме този разход. "Вие сте срам за България и българската история", упрекна той.

"Ако се сметне, може да се окаже, че ние сме най-големият дарител на Украйна на глава от населението. Когато цифрите и фактите говорят, дори и боговете, и представителите на ПП-ДБ мълчат. Какво получихме ние от Украйна за нашата безвъзмездна помощ", допълни Костадинов.

"Луди са хората, които Ви вярват, господин Костадинов", посочи Исрен Митев от ПП-ДБ. 

Николай Дренчев от "Възраждане" допълни, че машините могат да се използват за прикритие по границата, вместо униформените да седят заровени в землянки - БТР-ите да служат за това. И стана ясно, че на закрито заседание би обяснил по-подробно какво точно даваме и за какво може да се ползва то.

Джейхан Ибрямов от ДПС посочи, че от парламентарната трибуна са се чули всякакви изказвания, но нищо по същество по споразумението, което се гласува. "Не виждам и няма причина за политически истерии, но явно това е част от амплоата на някои народни представители в това НС", каза той и напомни, че това което ще предоставим на Украйна, е техника с отпаднала необходимост. Според него не трябва да допускат емоционални изказвания и да се плаши българското общество изкуствено. "Това е обмислена политика и не виждам причина за притеснения", увери Ибрямов.

Христо Гаджев от ГЕРБ-СДС посочи, че става въпрос за техника, която е на МВР, а не на Министерство на отбраната и увери, че техниката на МО не е засегната в това споразумение. "Наличната техника в МО си е налична и никой не я закача, както и резервите". Според него за охрана на границата са много по-удачни леки високопроходими средства, а не тежки бронирани машини, защото те затъват в калта при по-лошо време.

Министърът на отбраната Тодор Тагарев напомни, че става дума за 12,7 милиметрови картечници, които са използвани по време на Възродителния процес за изпълнение на вътрешни функции и решението БТР-ите да се дадат Украйна е на НС. "Не разбрах защо трябва да стоя тук в залата, докато вие повтаряте на хората вашите пропагандни тези", обърна се той към БСП.

Източник: dariknews.bg

 

 

Коментари

 • СМЕХХХ

  22 Ное 2023 15:08ч.

  Пълни продажни боклуци!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тихомир Томов

  22 Ное 2023 16:18ч.

  Сега братския американски конгрес да ни подари 100 машини за пехотата, дори и след скандал между демократите и републиканците !

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • “ от над 110 000 души в армията”

  22 Ное 2023 15:09ч.

  Не е вярно. Действащата армия бе над 150 хиляди. Отгоре на това, още десетки хиляди бяха цивилните на работа в армията.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Бойната ни авиация беше над 400 единици, при това в пълна изправност. Имаше и ракетни войски, с ракети със среден обсег

  23 Ное 2023 0:14ч.

  И всичко беше придобито по много тънки в сравнение с международните цени, при това предимно за бартер. Изнасяхме огромно количество земеделска продукция за СССР и другите ни съюзници ат СИВ, срещу което получавахме всичко, от което се нуждаехме. И пак ще стане така. Но след един Втори Народен съд.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Тарильома

  22 Ное 2023 15:16ч.

  "Не разбрах защо трябва да стоя тук в залата..." казал бил улраинофилът-бългорофоб тагаренко. И аз не разбирам зашо не е на фронта с оръжие в ръка, на първа линия, водейки своите партайгеносен на смърт.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Монархофашист

  22 Ное 2023 15:23ч.

  Така да ме яд, че нарязахме СС23, сега ако ги бяхме дали на Украйна такива поразии щяха направят.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Митето

  22 Ное 2023 15:55ч.

  А ще дойди ден,в който ще те е яд защо са те оставили по гол тумбак без чифте пищови.Но ще е късно,тогава вече друг ще мисли вместо теб,а ти ще си в ролята на вол или крава.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Не Митак,

  22 Ное 2023 16:08ч.

  монархофашистът няма да го е яд, че е останал по гол тумбак, заото и задникът му ще е гол, а той това иска - да го порят анадолските манафи.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Митето

  22 Ное 2023 15:52ч.

  Това даване е троха в сравнение с всичко друго на държавата,което дадоха ей така,за потупване по рамото и за малко бонбонки и монитки,които да им дрънкат в джобовете.И на държавата и остана само една територия,която ние не знаем чия собственост е!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Обикновено сравнение

  22 Ное 2023 16:00ч.

  И малкото дпс в ИТН се присъединило към майкопродавците!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • И какво ще постигнае с това?

  22 Ное 2023 16:35ч.

  Какво, Бе! Безродници! .............. Да ни вкарате в месомелачката за американските интереси! ..... Следват на баба ми проклятията .............................................. ......... ....... ........ ...... .. ....... . ......... !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • дяволът се казва путин

  22 Ное 2023 16:35ч.

  Няма причина Израждане и БСП да стоят в българския парламент, защото де факто не са български партии.Де юре не са и руски, затова мястото им е в ДНР или ЛНР.В България всички са за Украйна.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хе-хо

  22 Ное 2023 16:44ч.

  Като прочетох заглавието, реших, че са се скарали кой да доставя епилатори за войниците.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мда

  22 Ное 2023 17:49ч.

  така сме давали безвъзмездно и на хитлеристка германия, не оръжие, а храни - в раниците на немците българските войници са намирали българско краве масло и сирене

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Монархофашист

  22 Ное 2023 17:58ч.

  Не сме давали, а продавали, при това на добри цени. Нашата фамилия е снабдявала източния фронт с кожуси и текстил, слава богу успели да да избягат с парите през Турция седмица преди девети

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • С.А.М.

  22 Ное 2023 17:57ч.

  Пълно празнодумство и огромна простащина тресат българите. Максимум до 3-5 години България ще бъде във фактически фалит от вземаните държавни дългове единствено за пълнене на тоалетните. Т.н. българска армия умишлено се унищожава. Турция и Ердоган (в момента) се правят на умрели лисици и само чакат своя момент. А за това как в това време завоевателите се отнасят със завладените е нужно да се погледнат бегло новините от войната на Израел сега.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Трябва

  22 Ное 2023 21:11ч.

  имената на всички подкрепили тези решения да бъдат напечатани и разгласени навсякъде, за да останат за историята и тогава да си получат наградите...както съответно и наказанията! Нека бъдещото българско поколение прецени кой крив и кой прав по резултати и документи, ако има останало такова поколение...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Ще има,

  22 Ное 2023 21:16ч.

  рано или късно, ще има нов народен съд, май натам отива работата...ако останат българи на българската земя... Дано има Господ...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • мда

  22 Ное 2023 21:44ч.

  трифонов да се качва на един от БТР-те и в украйна, да ги дари лично

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи