След смъртта на бременна хиляди хора протестираха в Полша срещу забраната на абортите

След смъртта на бременна хиляди хора протестираха в Полша срещу забраната на абортите

Хиляди хора протестираха в Полша срещу строгото законодателство за абортите след смъртта на бременна жена, предаде ДПА. 33-годишната Дорота починала от отравяне на кръвта в южния полски град Нови Тарг на 24 май. Три дни преди това жената, бременна в 20-ата седмица, била приета в болница след изтичане на околоплодна течност. Въпреки че състоянието ѝ продължило да се влошава, лекарите не направили нищо, за да я спасят.

Вчера имаше протести в редица полски градове. Демонстранти в столицата Варшава носеха снимки на починалата жена и плакати с надписи като "Искаме да раждаме, а не да умираме" и "Искаме лекари, а не мисионери".

Протестите бяха проведени под мотото "Стига вече! Спрете да ни убивате!".

Прокуратурата започна да разследва случая.

През последните години няколко бременни жени починаха в Полша, след като лекари не предприеха действия заради строгото законодателство, ограничаващо правото на аборт дори при тежки увреждания на плода и риск за здравето и живота на майката.

Законовите промени влязоха в сила през 2021 г., след като бяха приети от управляващата консервативна националистическа партия "Право и справедливост" и утвърдени от Конституционния съд.

Следващите редовни парламентарни избори в страната трябва да бъдат произведени през октомври или ноември.

Източник: БТА

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

 • Helleborus

  15 Юни 2023 11:54ч.

  Целта на подобно законодателство би трябвало да бъде да се спаси бебето, но когато майката умре, умира и то. Би трябвало законите да са разписани малко по-разумно - независимо, че абортът е убийство, когато смъртта на плода е неизбежна при изтекли околоплодни води в толкова ранен стадий, то случаят е вече решен от съдбата; трябвало е да спасят жената. Заради такива крайности се дискредитира истинската цел, опазването на живота на неродените бебета.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Читател

  15 Юни 2023 13:40ч.

  Прекаленият католик прави идиотщини.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Куранага

  15 Юни 2023 13:48ч.

  Средновековни шляхти!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • По-големи католици от Папата

  15 Юни 2023 15:39ч.

  по-големи русомразци от западнярите, по-големи рушители на руски надгробни паметници от всички други и то след като руснаците дадоха 600 хиляди жертви за да ги освободят от германците.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи