След скандала с модерирането на Фейсбук: TELUS съдят BIRD.BG заради заплахи срещу техни служители

След скандала с модерирането на Фейсбук: TELUS съдят BIRD.BG заради заплахи срещу техни служители

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Технологичната компания TELUS International Bulgaria обяви, че е предприела „необходимите юридически действия“ срещу разследващия сайт BIRD.BG. Причината – изявление във Facebook-страницата на медията от събота (26 ноември). В него BIRD.BG критикуват фирмата, "модерираща съдържанието на Facebook в България", че заглушава общественици, изразяващи позиция против режима на Владимир Путин, а в същото време дава трибуна на тези, които подкрепят опорките на Русия.

От BIRD.BG призоваха служители на TELUS в България да станат техни информатори и показаха снимки от профилите на няколко лица от компанията. „Вече разполагаме с координатите на десетки служители и сме пред моралната дилема да ги публикуваме, за да се окъпят в народната любов и да усетят какво е да блокираш достъпа на общественици и журналисти, които са против човеконенавистния путински режим, като в същото време отказваш да блокираш руските мурзилки, тровещи пространството с кремълски опорки. И това е само началото, дечица от Телус. Помислете добре. Заплатката или репутацията? Вие сте над 3500. Някои не са замесени в тази мръсна работа. Но няма как да отсеем плявата от зърното. Единственият ви шанс за снизхождение е да станете информатори. Някои вече постъпиха разумно“, гласеше още публикацията на сайта за разследваща журналистика.

Два дни по-късно от TELUS International Bulgaria излязоха с официално становище, също в своята Facebook-страница. От компанията наричат „некоректни“ твърденията на медията и заявяват, че „категорично“ се противопоставят на внушенията, подтикващи към насилие и саморазправа със служители на фирмата. Според тях тези практики са „несъвместими с принципите на демократичното общество и обективната журналистика“.

„Здравето, безопасността и благополучието на служителите ни винаги е било и продължава да бъде основен приоритет за компанията. Изразяваме безрезервната си подкрепа към всеки един от тях и ще подсигурим всички ресурси за запазване на тяхното физическо и ментално здраве“, допълват от TELUS International Bulgaria.

Съобщават, че вече са предприети необходимите юридически действия към разпространителите на „съответните неверни твърдения“. „Смятаме за недопустимо и крайно неморално използването на лични профили в социалните медии на наши служители без тяхно разрешение. По този начин биват застрашени животът и здравето им, уронва се тяхното достойнство, както и приносът към компанията ни и обществото“, гласи още позицията.

TELUS International e публично търгувана компания, от която мажоритарният дял е собственост на TELUS - водещ канадски телеком. Компанията е утвърден доставчик на услуги за аутсорсинг на бизнес процеси с над 70 000 служители в глобален мащаб. В България обслужва над 50 клиенти и е най-големият работодател в сектора с над 4500 служители. „Това са хора с различна експертиза, сред които има както студенти, за които това е първа работа, така и професионалисти с дългогодишен опит“, допълват от фирмата. „Решително се противопоставяме, също така, на всякакви  внушения за участие в незаконосъобразни действия или връзки с политически партии. Публикуването на фалшиви твърдения в интернет, без да бъдат подкрепени с ясни факти и проверена информация, категорично противоречи на етичните принципи на журналистиката“, завършва официалното становище.

Коментар от редакционната поща:

Аз съм бивш служител на Телус и модератор на приложението Снапчат. От своя личен опит мога да кажа, че политиките на модерация се определят от служители на централите в САЩ (обикновено в Калифорния) и това, което правим се проверява строго от тях, така че българските служители нямат особена власт. Аз вече не работя там, но смятам поведението на тези от bird.bg за изключително притеснително и дори престъпно. Да не говорим, че "Телус" има над 100 различни проекта в България и повечето нямат нищо общо със социални медии и модерация. Модерацията на българско съдържание на Фейсбук също не се извършва в България, но не желая да казвам в кои градове в Европа се случва, тъй като хората там могат да бъдат подложени на заплахи и доксинг. Моля ви напишете нещо по въпроса, вие имате много последователи и влияние, това поведение е психопатско и трябва да се спре.

Източник: actualno.com

 

 

 

Коментари

  • Александър

    28 Ное 2022 17:24ч.

    Абе, тия от Бърд за какви се мислят, че отправят заплахи и говорят за снизхождение? И защо СЕМ и журналистическите организации мълчат?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • haho

    28 Ное 2022 17:57ч.

    Ми мислят се за грантаджии, за какви други да се мислят. А журналистическите организации са пълни със същите грантаджийски "демократи".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • карамфила

    28 Ное 2022 19:23ч.

    Значи тези мамини пиленца са доносниците които рапортуват на фейсбука и ни блокират я за седмица я за месец и даже доносничат за блокирането на Кеворк Кеворкян който е най журналист сред журналистите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Валентин Илиев Ангелов

    30 Ное 2022 11:36ч.

    А ти за какъв се мислиш , капут ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Tox

    28 Ное 2022 17:39ч.

    Откога фейсбоклука е някаква инстанция? Аз съм много доволен, че от години нямам профил там, нито в останалите им купени "продукти"...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • И аз така!

    28 Ное 2022 17:49ч.

    Амазон, Фейсбук, Гугъл и т.н. - всичките са собсвеност на Black Rock (никой не знае, кои са истинските и собвеници). Само лоботомирани идиоти вярват в приказките за еврейчето Зуки как от скука създал Сурат бука или пък как посредствен търговец изведнъж става най-големият онлайн рителйлър в света.за една нощ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ludea

    29 Ное 2022 11:02ч.

    най-накрая някой да им го каже ама то трябва малко да помислият

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дааам, краварите се "грижат за нас"

    28 Ное 2022 17:47ч.

    .........."Аз съм бивш служител на Телус и модератор на приложението Снапчат. От своя личен опит мога да кажа, че политиките на модерация се определят от служители на централите в САЩ (обикновено в Калифорния) и това, което правим се проверява строго от тях, така че българските служители нямат особена власт......." Смях!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Децата на лейтенант Грант...

    29 Ное 2022 13:01ч.

    ...се дафкат и ръфат за няколко долара повече?! Онова, което имаме на снимката мексикански джендър ли е, покаващ мулти-култи за пред покровителите?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Георги

    28 Ное 2022 17:58ч.

    Модератор = Цензор Бърд Бг = педерасти наемници = дръжки на микрофони

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Викт

    28 Ное 2022 18:16ч.

    А дано солено ги осъдят тези изнудвачи долни!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Милиционерщина

    28 Ное 2022 18:26ч.

    Интересно е с колко е нараснал броят на модераторите за България през последните 2 години.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    28 Ное 2022 19:01ч.

    Почнаха да се карат коя е любимата жена на Мустафа

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Коментар

    28 Ное 2022 19:49ч.

    На Наско Чобанина "разследващия" сайт. То не са "Птици", "Биволи"....Прокопиеви обори...Хайде, няма нужда от подобни "агенти". Имаме си служби за целта!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • XYZ

    29 Ное 2022 8:21ч.

    Но нали трябва да оправдаят това, което получават. Отврат. Мислих ги за нещо по-сериозно, но уви.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • thenewone

    28 Ное 2022 19:55ч.

    "Имаме си служби за целта!" - А тя е?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На стара коза яре

    29 Ное 2022 0:21ч.

    Не ползвам такива простотии.Но когато "ако" дойде ден за разплата с предателите, тия доносници на "демокрацията" също трябва да са до стената!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • джеймс

    29 Ное 2022 10:13ч.

    Много НАГЛО птиченца!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • НАДНИКВАМЕ В ДЕБРИТЕ НА ОРУЕЛСКОТО ОБЩЕСТВО ДНЕС

    29 Ное 2022 10:31ч.

    Изглежда ужасно! Щастие е да стоиш извън социалните мрежи. Само в България над 3,500 млади умове са впрегнати в хобота на цензурата. Какъв интелектуален "напредък" за тези млади умове, които можеха да бъдат вдъхновени създатели на човешки блага. Но това е избора на тяхната свободна воля.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Оле Отвори Очички

    29 Ное 2022 11:32ч.

    Тонът на новите малки гьобелсчета премина в кресчендо с кървясали очички и тропане с краче. Ясно се вижда кръвожадност. Пълната безпросветност е почвата на която отново и отново израстват едни и същи отровни гъби. Вътрешното напрежение достига критични нива.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи