След Полша и Унгария, и България готви забрана за внос на украинско зърно

След Полша и Унгария, и България готви забрана за внос на украинско зърно

Следвайте "Гласове" в Телеграм

България обмисля забрана за внос на украинско зърно, каквато вече обявиха Полша и Унгария, съобщи в Пловдив министърът на земеделието Явор Гечев, цитиран от БНР.

"Трябва да се запазят и българските интереси, още повече че, когато две от държавите реагират по този начин, то ако ние не реагираме по сходен, натрупванията на българска територия може да станат още по-големи, тъй че работим. Утре чакам докладите за правните основания на практика, на които са го наложили колегите. Работим в тази насока, ще имаме комуникация с министъра на икономиката, защото той е ресорният министър по отношение на този тип мерки. Предполагам, че във вторник ние вече, събирайки цялата информация, ще има комуникации с президента, който пряко има ангажименти в тази ситуация, тъй че е въпрос на време", заяви той.

Министър Гечев припомни, че още през септември страната ни е поискала реакция от Брюксел, а преди дни е провел онлайн разговори с негови колеги от шест държави.

Източник: "24 часа"

 

 

Коментари

  • Явор Ъ.

    16 Апр 2023 15:15ч.

    Абре Гечев, не можехте ли вие да бъдете един път първи в протеста за закрила на нашия производител. Все трябва да чакаме някой да се престраши, та и ние. Един път да се покажете с мадури, а не със шикалки. Ех!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Иван Ф.

    16 Апр 2023 17:08ч.

    Ай, ай, Гечев бързо забрави какво си казал, защото европейската комисия току що се е изказала, че е неприемливо страни от ЕС да не приемат украинско зърно. Зърното е златно и е на нападната мирна държава, та току виж че са те освободили от поста. Бързай моето момче!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • КОКО

    16 Апр 2023 15:27ч.

    От повече от месец се говори че вноса от Украйна убива нашите производители на зърно и от толкова време Гечев разправя че умуваме за спиране на вноса. Другите след като видяха че това е срещу техния интерес веднага спират вноса а не чакат да дойде след месец жътвата и да убият земеделците си. Явно чакаме разрешение свише.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Хохол

    16 Апр 2023 15:44ч.

    Както винаги - все се ослушване да не би първо на нас да ни дръпнат ушите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Забрана

    16 Апр 2023 15:44ч.

    Нашите винаги се ослушват като пръднали в автобус, ветропоказатели, мижитурки.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • очакване

    16 Апр 2023 15:52ч.

    Много правилно решение, макар и закъсняло, защото нашите министри възнамеряваха да искат "компенсация" от чиновниците от ЕК. В очакване сме на протест срещу това бъдещо решение от Гошо Боеца, Асен Генов, Асен Агов, Ивайло Мирчев, Иво Инджев, Паси, Бабикян, Хаджигенов, Шаламанов, Тагарев и както казват руснаците - "вся остальная сволочь ..."

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зодия Прасе

    16 Апр 2023 15:58ч.

    Язък за новата ни украинска посланичка и нейното вамп-излъчване. Едва встъпила в длъжност и вече забраняват внос на украински зърна. А толкова много се залагаше на тяхната магическа сила.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • читател

    16 Апр 2023 16:17ч.

    Не знам дали дали ще се постигне нещо с такива мерки, ако на ниво ЕС не се сложи мито за украинското зърно. В която и страна от ЕС да влезе това зърно, после няма прегради за разпространението му навсякъде в ЕС.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • БАХТИ МИСЛИТЕЛЯ

    16 Апр 2023 16:22ч.

    Този от мислене няма време да отслабне и да спре да краде!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кънчо

    16 Апр 2023 16:30ч.

    Лошо! Младите укри май ги избиха. И, кво сега - цял живот еби и учи! Сега на всеки българин се падат по 7(седем) украинки за доебване!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Отвратен

    16 Апр 2023 16:47ч.

    Сетила се мара да се побара!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Desi

    16 Апр 2023 16:50ч.

    Тоя тулуп чакал доклади. Тъпанар!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • viva

    16 Апр 2023 16:57ч.

    Много интересно попита ли ги някои от "зърнарите" защо не продаваха миналата година и сега имат залежала продукция? Мой поснат още май месец миналата година продаде добива си на зелено и му се смееха, щото цените щели да скачат, но човека спечели. Докато жънеше цената вече паднала, но човека предвидлив. Останалите чакаха да напълнят гушата и задържаха, щото войната ще се затегне и цните пак щели да се вдигнат. Но цените падаха още и набутвацията става сериозна. Но не можеш да накараш назначен бизнесмен да действа в условия на конкуренция. Добре е да си спомним какво говореше един земеделец Илчовски. И в крайна сметка никой не длъжен да компенсира лакомията на когото и да е.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Имала познат тя

    16 Апр 2023 18:21ч.

    питай го колко се вдигнаха цените за горива, торове и препарати които сме ДЛЪЖНИ да използваме защото сме в ЕС, за разлика от украинците. Питай и този Илчовски щом на него вярваш. Питай го и как се прави планиране и плащане на кредити във военни условия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Леля

    16 Апр 2023 17:00ч.

    Нашите кастрати чакат някой друг да е пръв, за да се подсетят и те. Нямат топки да поемат инициатива, голям страх тресе цялата кочина.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • viva

    16 Апр 2023 17:01ч.

    Да, пропуснах - целия бизнес компенсиран заради една война, която прави свръх печалби на същия този бизнес, а народонаселението някаква компенсация? Държавата не е длъжна да компенсира ничия лакомия, още по-вече с обществени средства.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ясно, не сме народ и държава каквито са Полша, Унгария, че и Румъния

    16 Апр 2023 18:10ч.

    запознай се колко се вдигнаха цените на горивата, торовете и особено препаратите които същият ЕС ни задължава да използваме, за разлика от украинците. Ако фермерите задържаха продажбите, то е защото искаха да си върнат по-високите разходи за всичко това. За какви свръхпечалби говориш, фермерите да не би да имат право да продават в магазините, които наистина правят свръхпечалби?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • viva

    16 Апр 2023 20:13ч.

    Запознал съм се кое колко се вдигна, щото плащам за горива енергия, храна и т.н.! Но мене никой не ме пркрепи с някаква програма, а всички бизнеси бяха подкрепени! Миналогодишната реколта га ораха, сяха и ториха, през 2021 г., нищо не беше вдигнато! Но през 2022 гг. пари от държавата имаше! Тази година гледам също има. Така че е редно всеки да се задоволи с нормална печалба, а ако е загубил от лакомия - да си носи последствията.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Говори за своя бизнес

    16 Апр 2023 21:05ч.

    не за 2021 година в селското стопанство, запознай се първо кога се тори и какво се случи миналата година през пролетта с цените на торовете и горивото, кога зем. производители получават субсидии и за кои минали години. Още в селското стопанство колко ток се използва умнико, че да му е помогнато като на другите бизнеси? А последствията са ясни: фалит на дребните и немалко от средните фермери, латифундистите ще станат още по-едри, а умници като тебе пак ще обвиняват политиците и кой ли не само не собствената си глупост.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • viva

    16 Апр 2023 21:45ч.

    При всички случаи тока не се ползва за зърното, каквто проблем се свързва с Украинското зърно, а за зеленчукопроизводителите. Доколкото си знам никой не претендира за вноса на домати от Украйна? Да, всъщност зеленчукопроизводителите наистина са прецакани! От 213 милиона помощи за земеделието, само 11 милиона са за тях, но не само, а за една камара други земеделски производители. За зърнарите, по мои сметки, са около 100 милиона помощите. За тази година, за миналата не съм гледал. От друга страна лично аз имам полза от ниски цени на суровините.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Знаеш ти, нищо не знаеш

    17 Апр 2023 12:57ч.

    затова как да разбереш ползите си? Електричеството е енергията която задвижва индустриалния бизнес, а в земеделието това са горивата, основно дизела. Защо тогава държавата субсидира само тока за индустрията? Без евтина енергия никъде нищо не става, ако още не си разбрал това.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • viva

    18 Апр 2023 12:30ч.

    В горния пост "разбирача" от земеделие споделил, че и тока му проблем. Под "енергия" се разбира и ток. Но никой, включително Вие, не споделяте какви помощи под други форми се отпуснаха миналата година за земеделие. Извън субсидиите. Или нямаше? За тази година са 213 милиона. Или няма значение?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ал.Аманов

    16 Апр 2023 17:21ч.

    Този няма ли пари да му кажат да се обере малко. Това джендърпомаците много обичат да се показват

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Венцислав Савов

    16 Апр 2023 19:25ч.

    Вероятно е прав, но в Добрич днес по пътя пред бившата "Калиакра" имаше чакащи 84 тира за разтоварване.... Що ли ми прилича на Корнелката ....., майно ли ........

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • j.jelevban-цитат

    16 Апр 2023 19:42ч.

    ''......ще има комуникации с президента, който пряко има ангажименти в тази ситуация, '' Извод;Я.Г не споменава комуникации с козяк.Очевидно веригата е; козяк-президент-правителство.При самоиниациатива е в обратния ред правителство -президент-козак.И в двата вариянта решават САЩ.Значи забрана няма да има!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Как точно се готви тоз тулуп?

    16 Апр 2023 22:42ч.

    За какво се готви? Докога ще се готви? Ами щетите на БГ агропроизводители почти ги затриха....Познавам дребни производители на слънчоглед и средни на пшеница... Амчи те почти дадоха фира, докато този г*з (без извинение) се готвел!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Татарчев

    16 Апр 2023 22:53ч.

    Помнете ми думата, Явор Г. ще бъде клиент на прокуратурата. И то съвсем скоро. И то по информация и отвън. Таман ще има за какво да похарчи откраднатото. Никой няма да му пази тогава г.за?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • топки трябват тука...

    17 Апр 2023 10:13ч.

    Докато "умните" се наумуват, хората свършиха работата....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Веска

    17 Апр 2023 11:25ч.

    Още от СЕПТЕМВРИ поискали реакция от брюксел! А цели девет месеца не вземаха ли заплати в това министерство? След като трябва някой друг да нарежда какво да се върши в "българско" министерство, то защо трябва да се дават милиони за заплати на български мижитурки?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Valpet

    17 Апр 2023 14:13ч.

    Не е вярно, че "След Полша и Унгария . . .". Защото Словакия вече ни изпревари. Сега чакаме и Румъния да ни изпревари, но и тя се "уфлянква" като БГ-то.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи