След първото заседание на енергийния кризисен щаб: Договори за втечнен газ няма

След първото заседание на енергийния кризисен щаб: Договори за втечнен газ няма

Кризисният щаб в енергетиката, създаден със заповед на служебния премиер Гълъб Донев, е провел днес първото си заседание. Това обяви пред медиите служебният вицепремиер по икономическите политики и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев, който ръководи работата му.

"Бяха набелязани конкретни работещи стъпки и конкретни срокове. Към момента не сме приключили с пълното установяване на фактическото състояние по отношение на газа. Мисля, че до края на тази седмица и началото на следващата ще имаме по-ясна картинка", обясни Алексиев.

Той посочи, че договори за танкери с втечнен природен газ няма, а само оферта и то само за три през тази година.

"Откъдето и да има доставки, самото финансово състояние на "Булгаргаз" е изключително тежко и от гледна точка на финансово състояние, и от гледна точка на гарантиране на парични потоци", коментира министърът.

"В момента пазарът се промени. Всеки търси газ, всеки иска авансово плащане, а цените са много по-високи. Това означава, че на "Булгаргаз" му трябват съвсем различни по обем парични потоци. Ние работим в тази посока", каза още Христо Алексиев.

Само преди ден стана ясно, че държавата не е подсигурена за зимата с газ, а държавният доставчик "Булгаргаз" е на загуба с няколкостотин милиона лева.

По-рано през деня Христо Алексиев проведе среща с браншови организации на превозвачите, на която обсъдиха проблемите в сектора и набелязаха стъпки за тяхното решаване.

Източник: dnes.dir.bg

 

 

 

Коментари

  • Eisblock - "Той посочи, че договори за танкери с втечнен природен газ няма, а само оферта и то само за три през тази година."

    04 Авг 2022 18:50ч.

    Нямат ли известност престъпленията на шайката "Тройка измамници", както и бол доказателства, та вече да започнат арестите и да се заведат множество дела за престъпления по служба и дори за нагло предателство?! Какво още трябва да се случи, че да не се раздаде правосъдие и възмездие?! Ах, да: - Очакваме "преизбирането" им с мнозинство.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Какви договори би могло да има?

    04 Авг 2022 19:45ч.

    При договор се определя доставка за ГОДИНИ. За 3 или 7 танкера е СДЕЛКА. САЩ продават газ FOB. Научете какво означава. Докарайте си танкер и ще ви го натоварим. След това се оправяйте както можете.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Димитров

    04 Авг 2022 19:01ч.

    Каквото и да напишете, каквото и нередности да откриете, нищо не е в състояние да спре умно-красиво-вишообразован гласоподател на ПП и ДБ да бъде разубеден. Он си знае.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Те два два квартала и половина около жълтите павета

    04 Авг 2022 19:27ч.

    Не са важни

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • защо всички говорят само за втечнен газ, сякаш нямаме договор с Газпром?

    04 Авг 2022 19:27ч.

    Лоши сигнали дават служебните лица на радев, много лоши. От първия ден. Никой няма намерение да оправя бакиите на киро. Голямо страдание ни чака, по желание си го направихме. Айде бе, няма един човек който да има смелост да взема решения. Не е вярно. Но такива хора няма да намерите сред радевите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Такива хора не се допускат да припарят до власт в колониите на англоезичниците

    04 Авг 2022 19:48ч.

    "Власт на най-лошите от лошите". От времената на Източно-Индийската компания е все така.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Иван

    04 Авг 2022 23:02ч.

    Нима не ви е ясно, че Херо Мустафа не разрешава да се купува газ от Русия, а тя е министър-председател на колонията Булгаристан! Изобщо, като ги слушам тези имам чувството, че живея в някакъв свят на абдсурда! Да имаш възможност да получаваш евтин газ от тръба и да се откажеш от него, а вместо това да се чудиш от къде да докараш втечнен, който при това е най-малкото 2 пъти по скъп!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Неоцапани хора не се допускат горе

    05 Авг 2022 6:48ч.

    За всеки има папка където трябва. Тъй се варди хегемония.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Събудете мутрозащитника КАРЕНИН.

    04 Авг 2022 19:53ч.

    Докога ще спи каскетурата КАРЕНИН?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Уилт

    04 Авг 2022 20:27ч.

    "държавният доставчик "Булгаргаз" е на загуба с няколкостотин милиона лева." --- Не е зле да видим какви са заплатите на служителите, и на босовоте най вече.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Иван

    04 Авг 2022 23:07ч.

    Не е причината в заплатите, а е в такива, като тебе жълтопаветници, които искат безплатно парно, но да не е с евтин руски газ, а с няколко пъти по-скъп американски! Докато такива дебили, като тебе определят управлението на страната ни от дъното няма да се отлепим. Все ще купуваме чертежи на самолети и ще закриваме енергийни мощности!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • За Европа и в частност България – Джоузеф Стиглиц, носител на Нобелова награда за икономика

    04 Авг 2022 20:28ч.

    https://abv-alternativa.bg/abv-news/za-evropa-i-v-chastnost-balgariya-dzhouzef-stiglicz-nositel-na-nobelova-nagrada-za-ikonomika/ „Източна Европа е поне двойно по-бедна, отколкото би могла да бъде, ако не беше влязла в ЕС. Източна Европа е големият губещ от началото на 21 век...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ами то засмукването на източноевропейските страни

    04 Авг 2022 22:18ч.

    в ЕС с такава цел и беше - да се изцеди от тях каквото може, да не би някой да си е мислил, че е заради развитието им? Иначе на нас ни се поднася като "цивилизационен избор" - но нито е цивилизационен, нито е избор.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • teridan

    04 Авг 2022 21:49ч.

    ПростоКиро се оказа толкова красноречив по темата, че мисълта му не успява да настигне думите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Sin

    04 Авг 2022 22:00ч.

    Значи може да купуваме три пъти по-скъп газ от Газпром ! Най-после ! Москвичът е по-добър от Мерцедеса, защото е “наш”. Нищо, че “нашите” карат само Мерцедеси. Ваксинирайте се единствено със Спутник ! Най-бързата ваксина в света !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Иван

    04 Авг 2022 23:16ч.

    Ти да не си спал с Гуглена, та ки ръсиш нейните идиотски глупости! Втечнения природен газ при всички други равни условия на добив е най-малко 30% по-скъп по себестойност от тръбния, а като се прибавят разходите за транспорт и регазификация (да не забравяме и комисионните) цената почва да гони 50%! Но такива познания и умозаключения са чужди за такива жълтопаветници, като тебе!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ричард Чукундурофф

    04 Авг 2022 22:24ч.

    Важното е темата за гъзъ да измести всички по-важни теми по Първата Власт - медийте! Днес ще бляботиме за гъзъ, утре за това, че голите охлюви не могат да пресичат магистрала "Хемус" и това е основната причина да се спре строежа и!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На стара коза яре

    05 Авг 2022 9:02ч.

    Нормално за колония и разграден двор.Еднолично се взимат решения.Добре че нямаме ядрено оръжие че тия ястреби в БЪЛГАРИЯ отдавна да са ползвали.Това конституция закони парламент ги нямат за нищо.Мръсна гадна колония.Емиграция.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи