След първия тур: Григорий Врачански и Даниил Видински отиват на балотаж

След първия тур: Григорий Врачански и Даниил Видински отиват на балотаж

Няма избран български патриарх на първи тур. По правилник победителят трябваше да събере 2/3 от гласовете.

Врачанският владика Григорий с 64 гласа и Видинският митрополит Даниил с 51 гласа отиват на втори тур.

Ловчанският митрополит Гавриил отпадна от надпреварата с 19 гласа.

Съгласно член 47 от Устава на БПЦ, от тримата достоизбираеми митрополити, след гласуването на делегатите, кандидатът, получил най-малко две трети от гласовете на присъстващите избиратели, се обявява от наместник-председателя на Светия синод за канонично и законно избран български патриарх и Софийски митрополит.

Когато никой от кандидатите не получи изискуемото мнозинство по алинея 2, изборът се повтаря, като в него участват двамата митрополити, получили най-много гласове. За избран се обявява този, който е получил повечето гласове. При равни гласове гласуването се повтаря.

Гласуването на първия тур приключи малко след 10. 00 ч.

Пуснати бяха138 бюлетини.

4 са недействителните бюлетини.

Според Устава на Българската православна църква трябва да има кворум от 105 души, който беше постигнат. Избраната патриаршеска комисия, в която влизат двама клирици и двама миряни.

След почивка от 15 минути продължава вторият тур на избора.

 

Коментари

  • Фриц Клингенберг

    30 Юни 2024 11:47ч.

    Трябва да е Даниил!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Митето

    30 Юни 2024 12:13ч.

    Трябва,ама има голям грях:заемал е позиции,близки до тези на Руската православна църква.А това сатанистите от запада не прощават.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Re:

    30 Юни 2024 12:24ч.

    Важното е какво мислят хората у нас! Бог е с нас!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • актуално

    30 Юни 2024 12:24ч.

    ОТ сега нататък не трябва да се нарича БПЦ- щом и представителя на ДИНАСТИЯТА е там заедно с фашистката църква-едно е ясно войната за унищожаването на Бг приключи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бог е с нас!

    30 Юни 2024 12:35ч.

    След като се разбра че световно известния сциентолог Марк де Турк е бил чест гост в студиото на Тогедер България (а защо не „Заедно“ или „Вместе“, а together ?) на Ивелин Михайлов, познанстовото си с когото той потвърди вав видеото „Сциентолог ли съм?“, стана известо че Марк де Турк е бил канен от кмета на Пазарджик (с чиято съпруга Михайлов е съдружник) на 27 ноември 2018 да обучава служителите му в града. Това разбираме от статията „Длъжностните лица в Пазарджик спират негомненията“ придружена със снимки. Също така, става ясно че Сциентологът Марк де Турк седмица преди това (20.11.2018) е поканен като лектор във Професионална гимназия по вътрешна архитектура и дървообработване в Пловдив, което разбираме от статията „Тийнейджъри въведени в емоционалната тонова скала“ . “ Емоционална тонова скала“ е книга на Л. Р. Хъбард създателя на Сциентологията, справка интернет. Публикациите са от страницата на Марк де Турк freeboss.bg. В училищата водят ли се лекции по Сциентология?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Link

    30 Юни 2024 13:17ч.

    Преподава ли се Сциентология в Българските Училища, Сциентологът Марк де Турк в Професионална гимназия по вътрешна архитектура и дървообработване в Пловдив, изнася лекция на тема " емоционалната тонова скала" , "Емоционална тонова склала" (The Emotional Tone Scale) е книга на създателя на Сциентологията Л. Р. Хъбард. "New Generation Family отново провежда лекции в училища, този път лектор беше Марк Де Турк." (freeboss.bg). Основател и ръководител организация е Моник Де Клерк, съпруга на Марк де турк и Сциентоложка, та тая жена отново посещава български училища. На страницата на New Generation Family виждаме квалификация на Марияна от организацията "Лицензиран преподавател и обучител по Технология на обучението на Л.Рон Хъбард ". и така: https://freeboss.bg/%d1%82%d0%b8%d0%b9%d0%bd%d0%b5%d0%b9%d0%b4%d0%b6%d1%8a%d1%80%d0%b8-%d0%b2%d1%8a%d0%b2%d0%b5%d0%b4%d0%b5%d0%bd%d0%b8-%d0%b2-%d0%b5%d0%bc%d0%be%d1%86%d0%b8%d0%be%d0%bd%d0%b0%d0%bb%d0%bd%d0%b0%d1%82/ и тук: https://hca-bg.org/bg/about-us/

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Цура

    30 Юни 2024 11:50ч.

    БПЦ работи по-бързо и демократично от Конституционния съд за решенията за отмяна промените в конституцията!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пор Ошенко

    30 Юни 2024 12:02ч.

    За тези смешни заплати каква работа искате от т.н. "конституционен съд"? Работят без пари, от сутрин до вечер глава не могат да вдигнат! Дело след дело! А са толкова малко на брой, че изнемогват! Добре че имат ново попълнение - дуловската принцеса и белогъзов, та да потръгне поне малко работата. Че кой бяха закъсали. Сега, в пълен състав до 2030 година може и да разрешат "конституционния проблем" , сътворен от избранниците на посолствоТО! Естествено, ако им се вдигнат заплатите, че кой може да се къса от работа без пари?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Митето

    30 Юни 2024 12:11ч.

    Как да работи бързо КС,след като всичките членове поглед не могат да откъснат от новата членка?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Господи, Господи, прости, помилуй и спаси Българската православна църква! И нас!

    30 Юни 2024 12:00ч.

    Дано избиращите проявят ум и отговорност в тези разделни времена, дано си спомнят кой е бил най-злият враг на българските свещеници и кого не е споменал Иларион Макариополски, та благодарине на този жест се появява отново Българската православна църква! Дано изберат Даниил!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Re:

    30 Юни 2024 12:12ч.

    Дай Боже! Искам само да видя физиономията на Вартоломей в "Св. Александър Невски"!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гражданин

    30 Юни 2024 12:09ч.

    Моля се, за Митрополит Даниил!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    30 Юни 2024 12:12ч.

    кои се интересува от тази лицемерна институция тя заклеими ли кирил петков и бориславова за безбожието им медиите нещо направиха ли не напротив дават им непрекъснато трибуна за изказване

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Боже, вразуми ги

    30 Юни 2024 12:20ч.

    да изберат митрополит Даниил!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Най достоен е Видинския Даниил , но

    30 Юни 2024 12:39ч.

    „Бог е Който поставя и сваля царе и патриарси. Достойните поставя над достойния народ, а недостойните над недостойния поради лошите му дела породени от безбожие. Затова, ако видиш недостоен владетел, управител, или епископ – нито се учудвай, нито осъждай Божиите дела. По-скоро вземи поука от това и вярвай, че биваме предавани на такива тирани поради нашите беззакония, но пак не изоставяме лошите си дела“. Св. Анастасий Синайски, някогашен патриарх на древна Антиохия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • malart

    30 Юни 2024 12:43ч.

    Даниил е добре да си остане наш митрополит, защото е изключително добър. Да избират врачанския

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Честито

    30 Юни 2024 13:00ч.

    Даниил е новият патриарх

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вася Илиева

    30 Юни 2024 13:02ч.

    Да е честит Патриарх Даниил! Да ни е честит новият ни Патриарх!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи