След изслушването на ДАНС: ПП-ДБ - уйдурма, ИТН и "Възраждане" - неправомерни действия

След изслушването на ДАНС: ПП-ДБ - уйдурма, ИТН и "Възраждане" - неправомерни действия

Следвайте "Гласове" в Телеграм

От ПП-ДБ обявиха за уйдурма скандала с машините и след изслушването на шефа на ДАНС, от ИТН и "Възраждане" затвърдиха впечатленията си, че става въпрос за неправомерни действия на един зам.-министър. 

Изводът е, че политици използваха една уйдурма, за да повлияят в последния възможен момент върху изборния процес в България и това беше много грозно. Това каза Ивайло Мирчев, народен представител от " Продължаваме промяната - Демократична България", след изслушване на председателя на ДАНС Пламен Тончев в комисията за контрол на службите "по повод информация за невъзможност за използване на машините в изборния процес".

Пламен Тончев каза пред медиите, че е предоставил пред депутатите цялата информацията, добавя БТА.

Мирчев коментира пред журналисти, че по време на заседанието, което беше засекретено, е имало критики към ДАНС.

"При всички положения има проблеми в ДАНС по отношение на възлагането и изпълнението на определени задачи", добави той.

Мирчев отбеляза, че по време на изслушването не е обсъден въпросът дали Пламен Тончев ще освободи заместника си, подписал справката във връзка с машините за гласуване. Народният представител отбеляза, че проблем с машините не е имало.

"В ДАНС има достатъчно добри специалисти, които много добре знаят дали това, което се е случило може, по какъвто и да е начин да повлияе на самия процес", добави той.


"Машините са си добре и да се надяваме, че ВАС ще позволи да може да се гласува с тях", каза още Мирчев, визирайки заседанията днес в съда, които са по отношение решението на ЦИК на проведените местни избори да се гласува само с хартиена бюлетина.

"Не ме притесни нищо от изнесената информация от ДАНС. Притесни ме защо ДАНС в такъв момент са пуснали такъв тип доклад с определена натовареност смислова, насочваща към определени заключения", каза Божидар Божанов от ПП-ДБ.

Той посочи, че в справката на ДАНС, която изтече в медиите, от службата са посочили, че единствено софтуерът, който е изграден официално в присъствието на ЦИК може да работи на машините т.е. по думите на Божанов ДАНС са потвърдили фактите, той обяснява от няколко дена, че няма как, с каквито и да било действия в последствие да бъде компрометирано гласуването.

"Бесен съм за това, което се случи, защото "Има такъв народ" беше партията, която поиска и се пребори машините да бъдат включени в изборния процес, каза и Ивайло Вълчев, народен представител от ИТН и кандидат за кмет на София на проведените вчера местни избори.

По думите на Вълчев всяко действие, което хвърля сянка върху машинното гласуване, е недопустимо.

Във връзка със справката на ДАНС по отношение на действия на заместник-министъра на електронното управление, Ивайло Вълчев каза, че е призовал колегите си в комисията да се съсредоточат към констатираните технически факти, а не върху политическите коментари.

"Един човек е влязъл в една зала и е извършил едни действия", посочи депутатът от ИТН и добави, че с каква цел са направени тези действия, няма как да се предполага.

За мен лично действията, които са описани в доклада, като един обикновен, евентуален ползвател на машина по време на гласуване, това би хвърлило сянка на съмнение, каза депутатът. Като уточни, че "този човек е имал право да бъде там и дотам" и добави, че по правилник е извършил действия, които не би трябвало да извършва.

Според Ивайло Чорбов от "Възраждане" машините са били непригодни за този вид избори.

"Заместник-министърът на електронното управление е действал неправомерно според доклада на ДАНС. Машините плюс това не са пригодени за такъв тип избори. Щеше да настане хаос и да вотът да се касира", заяви Чорбов. И допълни, че е нужна промяна в Изборния кодекс.

Ще споделя цялата информация пред Комисията за контрол на службите, каза на влизане в сградата на Народното събрание председателят на ДАНС Пламен Тончев.

Той ще бъде изслушан от депутатите "по повод информация за невъзможност за използване на машините в изборния процес".

На 28 октомври председателя на комисията Бойко Рашков каза пред медиите, че на заседанието на комисията депутатите ще се запознаят с доклада на ДАНС, който е изпратен до Централната избирателна комисия, както и с всички материали, които би трябвало да има към доклада. След изслушването самият Рашков запази мълчание.

Източник: dnes.dir.bg

 


 

Коментари

  • отклоняване на колективното съзнание чрез

    30 Окт 2023 17:19ч.

    управляема фиксация, това е пробутването на аферата кодагейт

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • народната мъдрост от вековете

    30 Окт 2023 17:27ч.

    го нарича "хвърляне на прах в очите". Преекспонира се един от потенциалните променливи фактори за алабализиране на изборния процес. Но манипулаторите не го ползват в конкретния случай. В резултат възможността за оспорване на резултатите от заинтересовани участници се неутрализира.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • прогноза за доказване на горната хипотеза

    30 Окт 2023 17:34ч.

    е, че няма да се предприемат стъпки за математически одит на работата на ИО по обобщаване на изборните резултати, и второ, няма да бъдат одитирани избирателните списъци на ниво общини.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • свободен

    30 Окт 2023 17:32ч.

    Какво друго може да се очаква от Възраждане и ИТН, те са създадени да слугуват на ГЕРБ и шайката. С последващите си действия това ще бъде доказано. Не очаквайте тези слуги да подкрепят промяната в София. Мислете и не се подавайте на тези 50 лева които масово се предлагат. С тях няма да си оправиш живота а се превръщаш в тотаЛем РОБ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Митето

    30 Окт 2023 18:52ч.

    Истински срам за всеки обективен журналист е да се оповава на думите на Ивайло Мирчев.Но лошото е,че Мирчевци са много,навсякъде и не дават на другите думата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • old_beggar

    30 Окт 2023 19:10ч.

    Бисмарк: „Глупостта, разбира се, е Божи дар, но не трябва да се злоупотребява с нея.“

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ghost

    30 Окт 2023 20:04ч.

    Мамка му, така и не са ми предложили тия масови пейсе кинта. Почвам да се чувствам сегрегиран!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • онуфри

    30 Окт 2023 20:12ч.

    Просто "принтери", а?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи