След глас погрешка: НС прие 0% ДДС не само за хляба, но и за брашното

След глас погрешка: НС прие 0% ДДС не само за хляба, но и за брашното

Според депутати грешката на Цонева ще струва на хазната 75 млн. лв.

Заради един глас, даден погрешка парламентът отмени ДДС върху брашното. До куриозната ситуация се стигна при прекрояването на актуализацията на държавния бюджет, която се гледа на второ четене в пленарната зала днес. Критичният глас се оказа на депутатката Антоанета Цонева (Демократична България), която вместо "против" гласувала "за".

С нейния вот преди минути народните представители подкрепиха предложението на Пламен Абровски и група народни представители от ИТН, което в понеделник бе отхвърлено от бюджетната комисия. В него е заложено намалена ставка от 9% за настаняване в хотели, за ваканционно настаняване и отдаване под наем на площадки за къмпинг и каравани. Отпада и ДДС за брашното. Мярката ще важи за срок от 1 година - до 1 юли 2023 г.

В зала искането на Абровски мина със 116 гласа "за", 103 "против" и 11 "въздържал се". По време на първото гласуване предложението падна, но при прегласуването ДПС подкрепи ГЕРБ, ИТН и "Възраждане" и редакцията бе приета.

След около 10 минути и поредица от гласувания Антоанета Цонева от ДБ поиска прегласуване, тъй като погрешка гласувала "за", вместо с "против". От опозицията скочиха срещу това искане и заявиха, че щом предложението е прегласувано, то не би следвало да бъде подлагано на гласувано за трети път.

Всъщност гласът на Цонева е решаващ и това е причината за силния отпор от новосформираното мнозинство - с нейния глас гласовете "за" биха били 115, биха се изравнили с тези "против" и "въздържал се", което значеше, че искането нямаше да мине.

Тъй като управляващи и опозиция не успяха да се разберат дали да допуснат прегласуване, председателят на НС Мирослав Иванов даде 10-минутна почивка. След края ѝ той обяви, че резултатът остава такъв, какъвто е.

 

Източник: OFFNews.bg

 

 

 

Коментари

  • Цона е кошмар, но грешката й е вярна -

    29 Юни 2022 15:02ч.

    Много хора си купуват брашно и си пекат хляб вкъщи, за да не консумират неизвестните субстанции, които им се предлагат вместо хляб. Затова и купувачите на хляб, и купувачите на брашно трябва да са равнопоставени.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Подкрепям

    29 Юни 2022 15:33ч.

    Действително много хора правим така.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Това ще проработи само ако има затвор за спекулативно надути цени!

    29 Юни 2022 15:41ч.

    Търговците трябва да лежат по затворите, както в следвоенният СССР и ........ о, чудо........... за един месец спекулата е изчезнала като понятие! Ама тогава е бил Сталин, не про100Киро!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Епилиран ляв нежен демократ

    29 Юни 2022 16:34ч.

    Всички седесари станаха педали, а костовисти, върли фашисти !!! Бийте братя, Бог е с вас вража порода, за да я има нашата рода !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тряс

    29 Юни 2022 16:44ч.

    Със сигурност Путин и комунистите са виновни, щото Цонева от сутрин до вечер само с тях се бори, няма време да използва депутатската си глава по предназначение...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Има хора, които купуват брашно за да си замесват домашен хляб, страхувайки се, че пекарите добавят в него какво ли не. Но има ли гаранция, че брашното , което са закупили е чисто?

    29 Юни 2022 16:57ч.

    Не допускат ли, че гаден злодей не е добавил в него стрити бубулечки, произведени от фабриката за пеперудени крила от с. Лозен. За да се освободят от тези гнетящи подозрения, радетелите за хранителна чистота би трябвало да сами да орат, сеят подбрани семена, жънат, мелят и месят. Благородни занимания, които би благородно бипа редуцирало натежалата от докторанти наука.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Снимката на Цона ме развълнува. Цона за сефте я чувам. Май е надарена с магическа сила. Ликът й щом зърнеш и мигом те обсебва. Натрапчиво те спохожда с постоянство на кукувичка от часовник. В моето детство имаше лунапаркове.

    29 Юни 2022 17:34ч.

    Стрелбищата бяха едно от забавленията в тях. Стреляш с въздушна пушка. Улучиш ли получаваш награда снимчица - я засукана актриса, я певица или просто поразголена курва. Никой не се е сетил да предлага фото "ала Цона" с цел разяждане на злояди деца. Мръщи се детето, не яде попарата. Лекичко показваш крайче от Цонината снимка и заплашваш: "Яж попарата или сега ще видиш цяла Цона!"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи