След четири вота СЕМ избра нов Управителен съвет на БНР

След четири вота СЕМ избра нов Управителен съвет на БНР

В ръководството влизат Валери Запрянов, Теодосий Спасов, Димитър Димитров и Албена Миланова
28 Юли 2022172

След три неуспешни опита при четвъртото гласуване Съветът за електронни медии все пак утвърди предложения от генералния директор на БНР Милен Митев нов състав на Управителния съвет на радиото. Като нови членове Митев внесе имената на журналиста Валери Запрянов, на музиканта Теодосий Спасов, на досегашния член на същия орган – юриста Димитър Димитров и на отговарящата за международната дейност на БНР Албена Миланова. Четиримата ще започнат работа, след като подпишат управленските си договори.

При първите три вота внесените номинации събраха подкрепата на трима от общо петимата комисари– на председателя на СЕМ Соня Момчилова и на колегата й от квотата на президента Румен Радев - Габриела Наплатанова, както и на Галина Георгиева, избрана през 2019 г. по предложение на ГЕРБ. Така изборът бе отчетен като неуспешен, тъй като по регламент на първите три заседания членовете на УС на БНР трябва да съберат квалифицирано мнозинство или най-малко 4 гласа. При последното гласуване обаче изборът вече можеше да се случи с обикновено мнозинство, в резултат на което сборът на споменатите трима членове на СЕМ се оказа достатъчен новият ръководен състав в БНР да стане факт.

При всичките четири гласувания с „въздържал се“ гласуваха най-новите членове на СЕМ от квотата на парламента – доскорошният журналист от „Дарик радио“ Пролет Велкова и юристът Симона Велева. През пролетта те влязоха в медийния регулатор в рамките на приключващото Народно събрание по предложение съответно на „Демократична България“ и „Продължаваме промяната“. Като мотив да не подкрепят новото ръководство Велкова и Велева изтъкнаха миналата седмица, че имената на кандидатите са били представени твърде късно и без достатъчно публичност. Велева се изказа против Димитър Димитров, който стана член на УС на БНР по времето на отстранения бивш директор на радиото Светослав Костов. Както е известно, Костов бе освободен от поста, след като се опита да свали от ефира водещата Силвия Великова и след като сигналът на БНР беше спрян за няколко часа.

Пролет Велкова пък коментира Валери Запрянов, който е бивш главен редактор на списание "Тема" и шеф във вестник "Преса" и съосновател на алтернативен медиен съюз, в който членуваха издания, контролирани доскоро от депутата от ДПС Делян Пеевски. Според Велкова в биографията на Запрянов имало притеснителни моменти, сред които е, че фирмата-издател на "Преса" и "Тема" е финансирана с пари, заети от дружество, през което е източвана КТБ. Велкова попита дали въпросният заем от 2.5 млн. лева е върнат. Запрянов отговори, че финансирането не е станало от КТБ, а от фирма. „Дали е куха, не е моя работа и не мога да коментирам тук пред вас“, каза още той. Генералният директор на БНР Милен Митев пък поясни, че не е обявил предварително имената на четиримата кандидати с цел те да не бъдат атакувани в различни медии. 

Източник: segabg.com

 

 

 

Коментари

  • вече работещ беден благодарение на Кирчо

    28 Юли 2022 13:54ч.

    Най-накрая и от тези пет семки нещо поникна.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нищо разумно не може да се очаква...

    28 Юли 2022 14:11ч.

    ...от кокошкарник без петел!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Само запъртъци.

    28 Юли 2022 14:46ч.

    ........

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Милен

    02 Авг 2022 15:53ч.

    Със стари .урви - нов курник не става! Валери Запрянов е взел заем от 2.5 млн. лв. от пирамидата КТБ на фараон Цветан Василев, които така и не е върнал! Сега ще получава заплата от нашите данъци за нищоправене! Голяма промяна, няма що!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи