След 34 г. разследване Швеция откри убиеца на Улоф Палме

След 34 г. разследване Швеция откри убиеца на Улоф Палме
След 34 години разследване шведската прокуратура обяви името на убиеца на премиера Улоф Палме, застрелян през 1986 г., предаде Би Би Си, цитирано от "Сега". Стрелецът е Стиг Енгстрьом, който се самоубил през 2000 г. Това беше обявено на пресконференция днес от главния прокурор Кристер Петершон. Той обяви, че с това се слага край на разследването за смъртта на Палме, продължило повече от три десетилетия.

 

Премиерът Улоф Палме е застрелян в гърба през февруари 1986 г., докато се прибира от кино със съпругата си Лисбет по оживена улица в Стокхолм. Той е без охраната си. Десетките свидетели разказват, че са видели висок мъж да стреля, след което избягал от местопрестъплението. Хиляди са разпитани в хода на разследването. За убийството е обвинен известен на полицията мъж и през 1989 г. той е осъден на доживотен затвор. След обжалване обаче е освободен, тъй като не е установен мотив за извършване на престъплението и не е открито оръжие у него. 

 

Посоченият днес като извършител на престъплението Стиг Енгстрьом е работил в застрахователната компания Skandia. По време на разследването той е един от свидетелите на убийството на Палме. 

 

Енгстрьом е посочен за първи път като заподозрян на убийството от журналисти Томас Петерсон, а полицията започва да го разследва 18 години, след като се е самоубил. Смята се, че той е ликвидирал Улоф Палме заради левите възгледи на тогавашия премиер на Швеция. По време на разпитите след убийството Енгстрьом лъже за действията си след убийството, като твърди, че се е опитал да помогне на простреляния министър-председател.

 

Бившата съпруга на Стиг Енгстрьом разказва пред в. "Експресен" през 2018 г., че е била разпитвана от следователи през 2017 г. Според нея тогава няма подозрения, че мъжът й е стрелял по премиера Палме. "Той беше прекалено страхлив. Не би убил и муха", казва тя пред изданието. 

 

 

 

 

 

 

 

 

Коментари

  • Наблюдател

    10 Юни 2020 12:04ч.

    Доста удобно, убиеца е мъртъв.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Аз пък си мисля

    10 Юни 2020 13:44ч.

    ще видим ли някога Бойко Борисов да кара колело по Витошка (без охрана, както доста политици могат да си позволят да се движат)?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи