След 3-часова среща с Габриел акад. Денков обяви: Министри от ГЕРБ няма да има, предложения за експерти приемаме отвсякъде

След 3-часова среща с Габриел акад. Денков обяви: Министри от ГЕРБ няма да има, предложения за експерти приемаме отвсякъде

Представители на ГЕРБ - СДС и "Продължаваме промяната - Демократична България" (ПП - ДБ) разговарят вече повече от три часа в кабинета на председателя на Народното събрание Росен Желязков, предаде репортер на Novini.bg.  

В срещата участват кандидатът на ПП - ДБ за премиер Николай Денков и Мария Габриел, която беше кандидат за премиер на ГЕРБ - СДС. Сред участниците в началото на разговора бяха и лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и Томислав Дончев, както и съпредседателите на ПП Кирил Петков и Асен Василев.  

Мария Габриел и Томислав Дончев отказаха коментари, но пред микрофоните на журналистите застана акад. Денков. 

"В кабинета, предложен с втория мандат няма да има партийни фигури от ГЕРБ, но е възможно да има експерти, предложени от партията. Разговорите продължават", обяви той. 

Припомняме, вчера номинираната от ГЕРБ - СДС за премиер Мария Габриел постави условия към ПП - ДБ за подновяване на разговорите - да преосмислят състава на кабинета и принципите си. До блокирането на преговорния процес се стигна след публикувания запис от заседанието на Националния съвет на ПП. Междувременно президентът връчи втория мандат за съставяне на правителство на акад. Николай Денков от ПП-ДБ с призива да не го изпълнява.

"Има два елемента - единият е да гарантираме, че няма да има проблем с администрацията. Подготвяме съответния документ, който да даде спокойствие на всички, които са се притеснили. Второто разбира се е персоналният състав". Това заяви номинираният за премиер акад. Денков след приключилите за днес преговори с ГЕРБ-СДС.

От думите му стана ясно, че ПП преосмисля и позицията си за чистка в държавната администрация, за която се разбира от публикувания от Радостин Василев запис. 

"Министри от ГЕРБ като министри от ГЕРБ няма да има. Това, което има, е състав, от който тръгнахме. Гледаме дали може да има по-добри експерти", обяви той. 

Запитан дали ще има експерти, предложени от партията на Борисов, той отговори: "Експерти приемаме отвсякъде като предложения. И Вие може да ни предложите. Въпросът е кои са най-добрите хора."

От думите на акад. Денков сутринта стана ясно, че Асен Василев може да оттегли кандидатурата си за финансов министър в бъдещия редовен кабинет. Изваждането от играта за министър на Асен Василев може да бъде компромис, с високата му цена в името на новия кабинет.

Днес ПП-ДБ подновиха преговорите с ГЕРБ-СДС в Народното събрание, водени от номинираните за премиери от двете коалиции Николай Денков и Мария Габриел и в присъствието на лидерите на политическите формации.

Подновяването на преговорите за съставяне на парламент стана в кабинета на председателя на парламента като първи без коментар напуснаха лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, заместникът му Томислав Дончев, председателят на парламентарната група Десислава Атанасова, а след нея и Мария Габриел. 

Срещата напусна и съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков, а на разговорите към 12 часа продължаваха да бъдат Асен Василев, Николай Денков, съпредседателят на "Демократична България" Христо Иванов.

Засега не е ясно какви конкретни условия са поставени от ГЕРБ и какви отстъпки са готови да направят "Продължаваме промяната- Демократична България". 

Преди срещата номинираният за премиер Николай Денков увери. 
"Да, има размразяване". Температурата е между нула и сто градуса. Има разговор. Продължаваме да говорим", каза Денков за хода на преговорите. 

И заяви за необходимост от редовна власт, като видя опити за провал на преговорите: "Това, което в момента виждаме, е един опит да бъде бламирано решението на гласоподавателите".

За лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, разговорите трябва да продължат, "защото хаосът в държавата вече е тотален и тук не става въпрос за личности дори, съдебната реформа си има цена". 

И отново потвърди формулата за експертен кабинет, която обаче остава под въпрос. 

Преди срещата стана ясно от Денков, че ПП не са склонни да се съгласят Асен Василев да не е част от бъдещ кабинет. 

"Не е толкова лесно да се намери министър на финансите, който да може да свърши работа при тези трудни обстоятелства". 

Въпреки че Борисов подчерта, че е важна подкрепата на ДПС за правителство, за да се случи конституционната реформа, лидерът на ДПС Мустафа Карадайь напълно изключи в него да участват "Продължаваме промяната" въпреки позицията на Движението за нуждата от редовно правителство. 

"Аз не мисля, че такъв тип хора трябва да бъдат овластени. Ако вие искате да бъдат съучастници в този процес, ние няма как да бъдем съучастници", подчерта Карадайъ.

От "Възраждане" призоваха за връщане на мандата и предсрочни избори. 

БСП са последователни в позицията си, а от "Има такъв народ" също се възпротивиха.

Депутатът Станислав Балабанов заяви: "Видимо тези две формации вървят към изключително уродливо правителство".

На 29 май президентът Румен Радев връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател на ПП-ДБ акад. Николай Денков.

 

Коментари

  • ЕдНа

    31 Май 2023 16:17ч.

    Може ли от Барселона?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • smb

    31 Май 2023 16:20ч.

    Както е тръгнало не само ПП ще изчезне скоро, ами и боко ще си самоубие партията, за да си спаси задника...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кокаго Господ иска да убие някого, първо му взима ума

    31 Май 2023 16:25ч.

    ППДБГЕРБСДС явно вече са минали първата фаза

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ОПГ

    31 Май 2023 18:27ч.

    И ПП-ДБ са на самоубийствен курс, но разчитат, преди това да овладеят необратимо държавните структури. След това ни избори, ни война ще може да извади този кърлеж от плътта ни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бай Иван

    31 Май 2023 21:32ч.

    Не е само това.Борисов се надява, че ПП и ДБ ще го защитават, затова е готов да предаде партията си, та дори да остане 4-5 %, само, че те сами си казаха в запиусите, че ще го пазят докато овладеят държавната власт и след това ще го смажат, за да докажат на електората си, че са против него! Така те ще оцелеят, но Бойко не!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • F-тринаесе

    31 Май 2023 16:21ч.

    Мършиии безподобни!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • свободен

    31 Май 2023 16:21ч.

    НАРОДА А СПОРЕД УПРАВЛЯВАЩИТЕ ТЪЛПАТА СЕ ИНТЕРИСУВА КАКВО ЩЕ ПРАВИТЕ С ИМУНИТЕТА НА БОКО ОТ БАНКЯ.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ерекция не може да се имитира

    31 Май 2023 16:21ч.

    Спокойно, нищо не могат да направят тези

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Янус

    31 Май 2023 16:27ч.

    Кабинетът на тия не може да мине. Премината бе червена линия, което означава край на тия. А напред се очертава много интересно развитие за публиката.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • разговор между ПП&ДБ и ГЕРБ

    31 Май 2023 16:29ч.

    - Ти за риба ли отиваш? - Аааа не, аз за риба отивам. - Ааа, щото аз мислех, че за риба отиваш. - Не бе, аз за риба отивам.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Събуди се бе

    31 Май 2023 16:38ч.

    Умрял, прост народе.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дядо Йоцо

    31 Май 2023 16:46ч.

    То и в турските сериали се карат 100 серии пък накрая се гушнат. Крайно време е да осъзнае българина, че малките държави не могат да водят самостоятелна национална политика, те са функция на геополитическия блок към който са сложени. Няма суверинитет! Когато Русия приключи с У. картите ще бъдат раздадени отново и ще се разбере къде сме ние и какво сме.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Прав си дядо

    31 Май 2023 16:57ч.

    Лошото е, че винаги правим грешния избор. Но има и една хубава страна. Към каквото се присъединим, то е губещото и се разпада. На страната на Германия (губи войната). На страната на СССР (той пък се разпада), сега в ЕС (на път е да се разпадне), а като свърши войната в Украйна - няма да го има и НАТО, а САЩ ще са обявили фалит. А иначе, от сега е ясно ние къде сме (огледай се наоколо за някой кучи гъз), а какво сме - НИЩО!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Рестарт

    31 Май 2023 16:50ч.

    Боко да се самоубива, ГЕРБ да се разпуска, Киро и Асен в затвора, Христо и Атанас в пенсия и започваме на чисто.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Виктор

    31 Май 2023 16:56ч.

    Абе какви са тези сламени андроиди с изкуствен интелкт, модел "гьонсурат23" с чипове от правец 16, и екзоскелети излети в доменната пещ на Кремиковци?! Малко взе да става не удобно, като в приказката за голият цар... и те така!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • He си ли съставе правителство,

    31 Май 2023 17:10ч.

    Бългерее пада пуд руску!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • roso

    31 Май 2023 17:15ч.

    Значи вече не трябва да има избори с политически партии, а да си правим избори за най-добри експерти и те да управляват, нали!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Залезът на демокрацията

    31 Май 2023 17:23ч.

    "Съвременният американски аналитик Патрик Кенън вече говори за залез на демокрацията, за нейното маргинализиране. Той дори твърди, че самата идея за пълната й победа представлява заплаха. Авторът вижда първопричината за залеза на демокрацията в замяната на политиците с бюрократи и експерти, по-точно, подмяната на легитимираните чрез определен колективен вот (партиен, електорален) политици с финансовата олигархия, която вижда своята сила единствено в размера и мащабите на богатството си и неговата корумпираща мощ. Кенън счита, че „побеждавайки като идеология, демокрацията се маргинализира като система за управление”. Главна опасност за демокрацията според него представлява бюрокрацията - властта на специалистите, наред с многото предизвикателства, описани в книгата му „Залезът на демокрацията”, издадена от нас през 1996 г." ( сп. Литературен свят)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ротационна коалиция "Бай Ставри"

    31 Май 2023 17:34ч.

    Ако някой все още е имал съмнения за колониалния статут на територията, вече трябва да е прогледнал. Не знам в коя държава записани, самопризнали си и ХВАЛЕЩИ се с национално предателство няма да са в ареста, а.... щели да съставят правителство! И защо, с какво "приоритетите" на служебниците се разминават с "приоритетите" на предателите? Еврозона? Шенген? По-близка "европейска интеграция"? Или само с вкарването на България във война? А всичките им приоритети се разминават противоположно с интересите на народа. Избори ли? За какво? Направо да дават на генерал-губернатора да назначава местните наемници и да се приключва с цирка! Ма нямало да е по закон. Е, голям праз! Като че ли с нарушаването на половин раздел от НК "коалиционерите" за престъпления, за които няма давност, са тръгнали към затвора... Че и мандат им дадоха, вместо да ги наритат коалиционно в ареста!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Tret

    31 Май 2023 17:35ч.

    хаха, накой сутринта , точно това предрече... Искането на имунитета било направено, за да няма правителство. Така твърди Борисов, така твърдят и новите му адвокати от ППДБ. Само че логиката говори обратното. Искането на имунитета гарантира съставяне на правителство. И то при условията на ППДБ. Всички, които мислеха, че Борисов е изиграл добре картите си и държи в ръцете си мандатоносителите, да помислят пак. С искането си Гешев им направи огромна услуга. Сега те държат в ръцете си Борисов. И те ще диктуват условията. Осветилите се като национални предатели имат вече лост за изнудване на Борисов - имунитета. А той не е мъж, да се откаже сам от имунитета си. И да върне достойнството на партията си. Сега ще размразят бързо преговорите и ще приемат всички условия. Благодарете на Гешев, че ви помогна да направите правителство на националното предателство.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Точно

    01 Юни 2023 2:17ч.

    Многобройните срещи на гл.прокурор с какви ли не еврейски организации не са случайни. Едни евреи искат да свалят Гешев, а други - да го запазят. А всички заедно да спасят българския народ, както ние тях ли?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Викт

    31 Май 2023 17:52ч.

    Напъните да се роди правителство продължават, резултат няма, диагнозата е запек, ще се наложи лечение с клизма.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • гнус ме е

    31 Май 2023 18:02ч.

    А тия експерти кой ще ги предлага ? От Марс ли. Много ясно е, че ще ги предлага ГЕРБ, за да мине уйдурмата. Ако излъжат още някоя партия до посочи един "ексрет", още по-добре. Това ще е токсично и унищожително правителство за България, което не трябва да се гласува. Ако има депутати поне с грам съвест в ПП и ГЕРБ, трябва да гласуват против. Тия продават съдбата на държавата си и на народа си, на децата ни, за да могат да продължават да грабят безнаказано и да си сложат удобни прокурори, които да ги пазят.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Десния бек

    31 Май 2023 18:22ч.

    Раята нали им гласувахме и им разписахме празния чек. Вече нищо не се изисква от гяурите, освен да опъват каиша и да траят, щото е глупава . Ако някой мърка и не е съгласен, значи е рашист и лошите руснаци ще дойдат през нощта да изядат нашата невинночиста евроатлантическа демокрация.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мечо Кух

    31 Май 2023 18:26ч.

    Моралната нищета на евроатлантиците, в пълния и блясък..

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Този блясък,обаче, води до

    31 Май 2023 18:33ч.

    заслепяващи прозрения на електората.. Изведнъж провидяха "общия враг".

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не са разговори, на са преговори, а най-долен пазарлък

    31 Май 2023 18:53ч.

    Алчността ги е заслепила и ще се пазарят до край. Да не забравяме, че са принудени да се вкопчат във властта за да избегнат възмездието на народа.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Халниколай

    31 Май 2023 19:16ч.

    Денков е доказано негоден и по-скоро вреден на всякакви ръководноадминистративни длъжности, както и като мениджър. Той на първо място трябва да бъде махнат отвсякъде.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Едва ли

    01 Юни 2023 2:31ч.

    Като просветен министър въведе матура по иврит.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Асоциация

    31 Май 2023 19:20ч.

    Преди години бях в пещерата "Постойна" в Словения. Там живее рядък подземен гущер , бозав и сляп. Нарича се Протеус. Всеки път като покажат Денков , и се сещам за Протеос. https://www.anguinus.net/wp-content/uploads/2020/09/Vstopna.jpg

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Прилича малко, но нашия плъх е по-противен

    31 Май 2023 23:26ч.

    Рядко неприятен човек

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • избирател

    31 Май 2023 19:40ч.

    Господа депутати от ГЕРБ, защо не чуете записа поне три пъти. В него 80% е отделено на това, как ще се унищожи ГЕРБ и всички негови структури и членове. Другите 20% са за това, как цялата власт ще е в ПП-ДБ, а вие само ще натискате бутончетата. Точно така е казано в записа. А вие ще гласувате за тези заради личния интерес на някого. Даже в ПП и ДБ имат повече чест от вас. Засрамете се.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • кирчо

    31 Май 2023 20:11ч.

    Мафиотска завера

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Митето

    31 Май 2023 23:03ч.

    Гьонсуратлъка на българските политици премина всякакви граници!И е време да си зададем въпроса:Има ли бъдеще държавата България с тия политици?Отговорът направо ни убива:Не,не и НЕ!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 13 депутати напускат ПГ на ГЕРБ и спасяват всички!

    01 Юни 2023 2:29ч.

    Обаче едва ли - в ПИК пишат, че лидерът им ги е заплашил с последствия, ако не подкрепят ППДБ. Депутати предложили правителство на ГЕРБ с третия мандат, но тогава Мария Габриел нямало да е премиер и щяла да остане без работа..... Значи една Мария Габриел е по-важна от над 600 000 души симпатизанти и от добре структурирана партия?! Което сочи предположението, че на лидера са му разпоредили сам да си унищожи партията ли?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • заложник

    01 Юни 2023 3:49ч.

    За да не остане брюкселската снаха Габриел без работа, българският народ ще бъде заложник и ще търпи последствията на безприципната коалиция ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС. Ще имаме в началото външен министър без дипломатически стаж, който ще стои при мъжа си в Брюксел, с перспектива премиерът също да ръководи бъдещото българско правителство от Брюксел, ако безпринципната коалиция не бъде изметена от българския народ, докато на брюкселската снаха Габриел й дойде редът за ротация.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Стил Денков

    01 Юни 2023 14:38ч.

    Предложения може от всеки. (не се приемат. Вече е решено...) 2млн. за как Славка, 2 за щерката=4 в моя джоб. Питагор

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи