Слави Трифонов: Некомпетентната финансова политика на Асен Василев дава отровни плодове - нечуван дефицит, вдигане на данъци

Слави Трифонов: Некомпетентната финансова политика на Асен Василев дава отровни плодове - нечуван дефицит, вдигане на данъци

Следвайте "Гласове" в Телеграм

Благодарение на некомпетентната финансова политика на Асен Василев бързо се плъзгаме към бюджетна катастрофа.

Времето разкрива истината. Лошото управление на държавните финанси през 2022 г., заради което ПП „Има такъв народ“ напусна коалицията, дава своите отровни плодове. Безконтролното харчене на държавни средства доведе до това, че служебното правителство предлага увеличение на данъците – ДДС да бъде увеличен на 22 %, а плоският данък за фирмите на 15%.

Вчера служебното правителство внесе бюджет с дефицит от  6.4% от БВП. Това  е нещо нечувано от епохата на Виденов досега, а всички помним как завърши тя. За някои политици това, което се случва, може би е изненадващо, а за други даже е съвсем нормално и желано. А в действителност множество икономисти още от лятото на 2021 г. предвиждаха да се случи точно това. За 2-3 кратки години бюджетните разходи на държавата, измерени в млрд лв., почти се удвоиха. Публичният дълг беше под 30 млрд лв. През тази година той може да наближи 50, а догодина – 60 млрд лв. Вместо през този период България да се приближи до Еврозоната (като Хърватия), да повиши своя кредитен рейтинг и да привлече многомилиардни инвестиции (като Румъния и Сърбия), ние се къпем в блаженството на некомпетентността и популизма.

Както всеки друг процес в политиката, и тези явления имат своята ясна причина. Това е левичарската идеология от Венецуелски тип, която завладя първото служебно правителство през 2021 г. и редовното правителство от 2021 – 2022 г. Финансовият „гуру“ на тази епоха, бившият финансов министър от ПП Асен Василев, изповядва елементарна идеология, която може да се обобщи в единственото изречение: „Колкото по-голям бюджетен дефицит имаме, колкото по-голям дълг натрупаме, колкото по-големи социални разходи раздадем и ги финансираме единствено с нови кредити и с парите от Плана за възстановяване и устойчивост – толкова по-добре“.

В момента тече дискусия относно вноса на украински храни. Една от причините да стигнем дотук е т.нар. „Зърнена специална операция“ от пролетта на 2022 г. Тогава правителството възложи на държавни дружества с персонал от 8 души да закупят милион и половина тона зърно. За целта бяха източени 1.2 млрд лв. от кръвта на енергетиката. Междувременно правителството упражни административен рекет върху зърнопроизводителите, за да възпрепятства техния износ на тогавашните рекордно високи цени. Накрая зърното не беше купено от държавата, а фермерите реализираха огромни загуби. А този 1.2 милиарда лева отидоха неизвестно къде, а може би бяха просто откраднати. И да не забравя – спомняте ли си 9-те милиарда, изхарчени в края на 2021 г. от същия този Асен Василев, които ние като народ не разбрахме за какво и при кого отидоха?

И до днес представителите на ПП твърдят следното:
- По тяхно време дългът не се бил вдигнал
- С бюджета всичко е наред
- Преди последните избори предлагаха пенсиите да се вдигнат с нови 20%

Сегашните действия на служебният финансов министър Росица Велкова, която е била зам. министър на Асен Василев, ясно показват каква всъщност е истината.

Вчера президентът разумно коментира, че ако служебният кабинет беше вкарал бюджет през ноември, дефицитът щеше да скочи с нови 10 млрд. лв.

Най-важният въпрос е какво да правим оттук нататък. България не се нуждае от нови избори. Не се нуждае и от популистко управление. Нуждае се от стабилен редовен кабинет с голяма смелост и силна воля, който да обърне сегашната драматична тенденция. За да е силна една икономика трябва да има инвестиции. Само това ще доведе до по-високи доходи и до подобряване живота на всички! Трябва ни бюджет, който да показва желанието на държавата да подпомага всички местни и чуждестранни инвеститори, които искат да развиват бизнес в България.

Правилните действия, според мен, не включват увеличение на данъците. Не включват и отказ от Еврозоната за десетилетия напред, а включват реформи в публичния сектор и ограничаване на астрономическия ръст на разходите.

 

 

 

Коментари

  • зелен чорап от нато

    22 Апр 2023 16:04ч.

    И Слави разбира от финанси и икономика колкото мен -НИЩО. Аз поне си мълча ....

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • йосарян

    22 Апр 2023 16:04ч.

    "За да е силна една икономика трябва да има инвестиции." -- какви инвестиции, какви 5 льеа? наскоро излезе информация колко стотици милиони са изнесли под формата на печалби едни чужди банки. не инвестирали на територията - изнесли. а хипермаркетите, а строителните хипермаркети, а някои подарени направо концесии? някои д.ебилни политици са само черешката на тортата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На комунистите все

    22 Апр 2023 16:26ч.

    Изнесени печалби ви се привиждат. Е, сега в С. Корея никой нищо не изнася. То в скоро време и в голямата С. Корея ще стане така.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Когато живееш пещера, издържаш се от грантове или просто си глупав

    22 Апр 2023 16:40ч.

    И къде са неизнесените печалби, бе?! В повишения стандарт на живот на служителите от гореспоменатите хипермаркети?!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Уилт

    22 Апр 2023 17:28ч.

    Невежото тролче не знае нищо за КНДР!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • йосарян

    22 Апр 2023 23:15ч.

    "Е, сега в С. Корея никой нищо не изнася." -- не, не изнася, внася. попрочети, не боли. ще научиш интересни неща.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    22 Апр 2023 16:10ч.

    А ти къде беше през това време?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пееше

    22 Апр 2023 16:21ч.

    чалгии по стадионите и хайдушки песни по мегданите. "Завоят наляво забранен", "Пътнико Виден", "Кой не скача е червен". Сороско мекере.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    22 Апр 2023 16:24ч.

    И там не е бил, защото не става за нищо! На стари години стана за кашмер!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Как да не е бил, бе, руколазке,

    22 Апр 2023 16:28ч.

    кой подгряваше седесарите и седесарските лумпени, когато демонизираха Виденов със заръката, благословията и парите на сатаниста сорос??

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    22 Апр 2023 16:35ч.

    Аз питам друго, когато Асен Василев ковеше финансите, Слави Трифонов му крепеше камбаните, та, нема кво да се прави на дръж ми шапката сиги ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    22 Апр 2023 16:12ч.

    Инвестиция ли е австрийския завод за тухли в Луковит, който има 2-ма българина на работа, а прави тухлите с българска глина? Искам отговор лично от славуца на този въпрос!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    22 Апр 2023 16:14ч.

    Суровината за производството на Porotherm – мергелна глина се добива от кариерата в непосредствена близост на завода. За да се запази околната среда, вместо познатата практика на транспорт с тежкотоварни автомобили, глината се транспортира до производственото хале посредством покрито съоръжение с гумено-транспортна лента.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    22 Апр 2023 16:22ч.

    Кажи славуц, инвестиция ли е 25 млн. евро за оборудване на завода, наетите работници са двама/трима, а глината безплатна???? На това ли му викате инвестиция? В Австрия глина няма ли, колко я плащат глината на България? Това ли са ви инвестициите?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    22 Апр 2023 16:26ч.

    Някой да провери каква е печалбата на Винербергер от безплатни ресурси на България!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    22 Апр 2023 16:28ч.

    Приходи: 4,977 милиарда EUR (2022 г.)

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • хуманитар - поправете ме,ако греша

    22 Апр 2023 16:43ч.

    Слави е прав за извода, който от само себе си се натрапва в очите ни. Съдим по резултата.Можеше да не е толкова зле .Нямаше да е така лошо дори предвид форсмажорните обстоятелства при Дянков, Дацов,Каримански, Горанов и Чобанов.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ако световният кабал не беше наложил бойкот на правителството на БСП, и лично на Жан Виденов

    22 Апр 2023 23:54ч.

    заради отказа му да отдели от българския бюджет 1.5 милиарда лв (през 1997 г.) за грантове на соросоидните НПО-та и ОО, нещата дори тогава щяха да бъдат различни, камо ли градобитници като Станислав да ни припомнят назидателно миналото... А СЕГА този пошъл шоумен (и виртуозен творец на музика в жанр "ЧАЛГА" респ. основен фактор в съсипването чрез творчеството си на душите / вкуса на 3 поколения български младежи) се пробва да разсъждава/изразява мнение на тема финанси и кредит! Мнооого дебелоок нахалник!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мери

    22 Апр 2023 17:23ч.

    Славчо смята, че инвестиция е да ПРОМОТИРАШ И ПРЕЗЕНТИРАШ (любимите му думи) чалгата и певачките с прашки сред клетото поколение през последните 20-30 години. Щетите са непоправими.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • жоро

    22 Апр 2023 17:25ч.

    Справедливо ще е да вдигнат данъците на симпатизантите на Харвадци , а не на всички .Те да го духат супата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • харвардците

    22 Апр 2023 17:35ч.

    данъци не плащат. Данъците са за простолюдието.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • EТО Я НАРЕДЕНАТА СХЕМА! ПРАВИТЕЛСТВО С ВТОРИЯ МАНДАТ НА ПП/ДБ.

    22 Апр 2023 17:33ч.

    Вече подредената Схема на наредения мач по заръка на американците.Правителство – с втория мандат на ПП/ДБ, което ГЕРБ ще подкрепи пак по заръка на американците, тъй като Боко Тиквата не смее да гъкне по „американска линия“. Впоследствие Боко ще ги използва ПП/ДБ и накрая ще писне, че заради тях нищо не става и са виновни. Като ги сготви, апропо. Боко има „добро“ от американците да занули партийния проект ПП/ДБ на финала. Цената на това пъклено „джентълменско съглашателство“ е главата на Гешев и прословутия закон, който уж трябва него да сготви. Като съответно зад кулисите вече се редят сценарии как Гешев да бъде арестуван. Веска от Варна

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Име

    22 Апр 2023 19:18ч.

    Чакам с нетърпение г-н Трифонов да предложи кабинет. Той ги умее тези работи...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • учиндолецът може да предложи само халтурка.

    22 Апр 2023 19:26ч.

    Дотам ги умее тези работи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Да успокоим Слафчо

    23 Апр 2023 0:32ч.

    При прогресивната данъчна система няма да има никакъв дефицит и всичко ще си дойде на място, Слафчо ще спре да се тръшка, да спестява от данъци и да пълни гуша за сметка на целия български народ. Промяната в данъчната система е неизбежна и ЕС ще я наложи. Слафчо да не предизвиква събитията, а да се подготви за промяната.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Петя

    18 Май 2023 21:05ч.

    Слави ти си зависимият и най продажната личност ,ако подкрепиш тези боклуци

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи