Славчо Нейков: Решението за газовата криза е в София и Москва, не в Брюксел

Славчо Нейков: Решението за газовата криза е в София и Москва, не в Брюксел

Правителството дължи обяснение какво е станало, заяви енергийният експерт пред БНР. Снимка: БГНЕС

"В ЕС споделяме общи ценности, но страдаме индивидуално. Конкретната ситуация е красноречив пример в това отношение." Това каза пред БНР Славчо Нейков, председател на УС на Института за енергиен мениджмънт. 

Според него сме изправени пред две газови кризи – моментната, свързана със спирането на газа от Русия, и принципното положение какво следва оттук нататък. "Трябва много ясно да се отграничи принципната картина. Решението на това, което в момента ни притеснява, не е в Брюксел. То е в София и в Москва. Вчера чух доста остри думи от изпълнителната власт. Нека не забравяме, че предстоят преговори. Нека не забравяме, че обективно обвързаността ни с Русия не е само по отношение на газа", подчерта Славчо Нейков.

В Брюксел вицепремиерът Василев и енергийният министър Николов трудно могат да постигнат нещо, свързано с конкретната ситуация. По-скоро могат да търсят решение какво ще следва оттук нататък, смята Нейков. 

Темата за общите доставки е свързана не само с "Газпром", отбеляза още експертът. Той подчерта, че правителството трябва да обясни какво е станало, за да се случи едностранното прекратяване на газовите доставки, защото "крушката си има опашка".

Бизнесът има нужда от конкретика какви стъпки ще предприеме кабинетът, категоричен е Нейков, който напомни, че има производства на газ с непрекъсваем цикъл. В газохранилището в Чирен има минимални количества, които са на санитарния минимум и не бива да се пипат, посочи той.

Една от причините за спирането на газа е пряко свързана и с наложените на Русия санкции, заяви Славчо Нейков. 

"Вече смятам, че дебатът за това какво става и какво ще става трябва да отиде в парламента." 

Цялото интервю слушайте в звуковия файл

 

 

 

Коментари

 • ММ93

  28 Апр 2022 11:00ч.

  Спасението е моментална ОСТАВКА на коалиционната трупа водена от "Продължаваме Пропадането".

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • пак Общи ЦЕННОСТИ??!

  28 Апр 2022 11:29ч.

  Тя и Великобритания "споделя общи русофобски ценности", ама взе че излезе от ЕС. Споделянето на ценности не е юридически обвързващо задължение да те водят за юларя от Брюксел. Особено, когато водеето е към --- кланницата!!!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Eisblock - "...Той подчерта, че правителството трябва да обясни какво е станало, за да се случи едностранното прекратяване на газовите доставки..."

  28 Апр 2022 12:09ч.

  ... Много просто: - То следва СЛЯПО предишните намерения на ЕС-комисията да не плаща в рубли. Но след като големите в ЕС разбраха, че пропадат в бездната и няма откъде да имат ресурсите, взимани редовно и до момента от РФ - ще плащат в рубли! Тукашните козяшки слуги приложиха бай Ганьовски похват за да препикаят крачола на РФ. Последва шут!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи