Скорбут и смрад в бежанско гето в центъра на Брюксел

Скорбут и смрад в бежанско гето в центъра на Брюксел

Автор: euronewsbulgaria.com

Някои бежанци и търсещи убежище са прекарали месеци на лагер в центъра на Брюксел. Неприятната миризма и разпространението на скорбут в най-лошия квартал в града започнаха да символизират как миграционната политика на Европейския съюз се проваля. Само след седмица, точно срещу оформилото се гето, ще започне среща на лидерите в Съюза относно проблемите с миграцията.   

Шинвари, капитан от афганистанската армия, който дълго време е помагал на западните сили да опитат да отблъснат талибаните, сега живее в импровизиран лагер на улицата в Брюксел. В Джалалабад той оставя жена си, тримата си сина и дъщеря си, убеден, че талибанските сили ще убият военни като него, които са работили с коалиционните сили на НАТО. 

"Много е студено, някои момчета страдат от различни хигиенни заболявания и много от нас страдат от депресия, защото не знаем какво ще се случи утре. Нямаме къде да живеем, живеем и спим на улицата като номади."

Той не иска да показва лицето си, но иска да покаже как живее. Шинвари пристига в Брюксел и един от хилядите кандидати за убежище. Всички те чакат с дни в дъжд и студ, само за да стигнат до входната врата на приемния център. 

"Понякога си мисля за бъдещето и си мисля колко още трябва да живея на улицата. Умът ми е заобиколен от проблеми, мисля за безопасността на семейството ми и бъдещето ми", разказва той.

За четирите месеца, в които е в Брюксел. Шинвари казва, че е имал едно интервю със служител по обработката на молби за убежище и оттогава чака. Привидно безкрайното отлагане на каквито и да е решителни политически действия за предоставяне на повече помощ на бежанците кара неправителствените организации и доброволците да се отчайват.

Клемент Валентин, служител по правни застъпници в групата за бежанци CIRE: "Между правната рамка и ситуацията на място има огромна разлика. Има тази празнина и тя е трудна за разбиране – за мен и за неправителствените организации. Но дори не мога да започна да разбирам колко трудно трябва да е за афганистанците тук, в Белгия, или за други европейски нации, да разберат това."

Агенцията на ЕС за убежището заяви в последния си доклад за тенденциите от ноември 2022 г., че „разликата между молбите и решенията е достигнала най-голямата степен от 2015 г.“ и продължава да се разширява. Над 920 000 дела все още са висящи, което е 14% годишно увеличение. 

Източник: euronewsbulgaria.com

 

 

Коментари

  • Има предвестен характер

    03 Фев 2023 18:53ч.

    Това го показват сега по евронюз, а по дискавъри върви "голи и уплашени". И двете програми показваха нещо друго през 90-те.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Скорбут и смрад в бежанско гето в центъра на Брюксел

    04 Фев 2023 8:40ч.

    Нормално - Рибата се вмирисва откъм главата! Когато няма кого да граби капитализмът винаги води и приключва с хуманитарна криза за 99% от населението били те имигранти или туземци - писали са го в дебелите книги още преди 150 години, но четенето е трудно и изисква усилия за разлика от зяпането в телевизора. Бъдете здрави!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Поручик Галицин

    03 Фев 2023 18:59ч.

    А, защо този Шинвари е дошъл чак в Белгия? Защо не отиде в ЮАР; Кувейт; Катар или Египет?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Алжир, Турция и...

    04 Фев 2023 12:22ч.

    ...Пакистан и Мароко, Индонезия и Малайзия също са варианти.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Христо

    03 Фев 2023 19:07ч.

    ааа..Шинвари...Наигра ли се, мен?! Който се е хванал със Сахибите...да си бере плодовете...не щете руснаци?!...оправяйте се...Това и нас ни чака де...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • как миграционната политика на Европейския съюз се проваля

    03 Фев 2023 19:22ч.

    Що да се проваля ? Обрисуваната картина по-скоро показва успех на миграционната политика ! Как, ако не с отвратителни условия, могат да се демотивират тълпите от неевропейци - да не идват тука ? Само че една важна подробност ни е спестена. Официалните власти, правителствата - правят това което се описва, и даже понякога си позволяват смелостта да експулсират мигранти, спазвайки националните си закони. А КОИ , въпреки това , продължават да докарват и докарват нови мигранти ? Не са правителствата, всички знаем кои са...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • На образованите емигранти веднага им намират място

    03 Фев 2023 20:16ч.

    Университетска диплома е доста добър атестат. Не помним ли как 25 000 лекари, вед. сестри, инженери и всякакви други специалисти от Сирия пристигнаха и бяха сърдечно посрещнати в Сев. Хам.? Мигом ги устроиха на работа, и за настаняването им помагат църквите, НПО и общинските власти, и за училище на децата, курсове по езика... Башар ал Асад тогава каза: "Не ги упреквам, грижат се за семействата си хората, за какво да им се сърдя? Тук е война, трябва да се оцелее..." Онези които прескачат нашата ограда или раняват касиерките в центъра на София са друга категория хора, не се търсят много в брюксел.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Анонимен робот

    03 Фев 2023 20:23ч.

    "...разпространението на скорбут..." и други хигиенни заболявания?! Първо прочетете малко що е туй скорбут и после пишЕте как се разпространява. Аз се успокоих след като разбрах че не става дума за клетите украинци. Скорбута не се разпространява из хотели на ол инклузив и джобни на ръка. Виж за едни други хигиенни заболявания не се отнася.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бъди готов!

    03 Фев 2023 20:25ч.

    Нашият форумец Мужик би изтраял в това гето не просто месеци, а от сладък блян и плен по всичко западно е винаги готов да заживее навеки там.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • malart

    03 Фев 2023 21:27ч.

    Героят на матриала помагал на хамериканците в Афганистан и не упял да се евакуира на колесника на самолета им. Сега черпи от фламандската култура

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Миро

    03 Фев 2023 21:42ч.

    Това е лицето на фалшивата и лицемерна политика на ЕС и САЩ. Същото правят и с Украйна: усмихват им се, прегръщат Зеленски, а същевременно доставят оръжие и призовават към война.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • rusnak

    03 Фев 2023 22:19ч.

    Най-големите колониални сатрапи са доказано Белгийците. Нямали са равни на себе си в Конго... Да се изсипват всички потърпевши в Брюксел и да ги изядът живи!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тези, които на тъмно дърпат конците на ЕСесовците

    04 Фев 2023 5:54ч.

    Неслучайно са инициирали недостроена Вавилонска кула-2 като символ на това злокачествено образУвание и неслучайно му назначават все по-гибелни, продажни, безмозъчни и гротесковш марионетки за управници. Останалото - "вир шафен дас", зелени сделки, въглеродни отпечатъци, санкции, буболечки, джендъризми, "Мински споразумения", Пфайзери и прочее фашизми - са функции на зловещия им план за унищожаване на Европа, християнството и най-вече Русия и Православието. It's up to you, на всеки поотделно, дали ще им кажете No pasaran, или ще продължите да се скатавате ход полите на булките си.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи