Скопие дарява на Киев танкове, закупени от Украйна през 2001-а

Скопие дарява на Киев танкове, закупени от Украйна през 2001-а

След като в социалните мрежи в Република Северна Македония се появиха записи, показващи транспортиране на танкове, от Министерството на отбраната в страната потвърдиха, че става дума за дарение, което страната дава на Украйна, а част от медиите съобщиха, че Република Северна Македония е получила тези танкове като дарение от Русия.

"Ако става дума за същите танкове, които са закупени по време на кризата от 2001 г., Република (Северна) Македония не е получила танковете като дарение от Русия, както пишат някои медии, а държавата ги купи от Украйна, което беше много важна помощ, като се има предвид, че по това време имаше неофициално ембарго за продажбата на оръжие в (Република Северна) Македония. Искаме да подчертаем, че танковете не са получени като помощ, а са купени с македонски пари", пишат от партията на Любчо Георгиевски, който през 2001 г. беше премиер на държавата.

От ВМРО-НП коментират, че предвид обстоятелствата е добре Северна Македония да получи някаква компенсация от страните от НАТО предвид факта, че те все още са функционални и годни за употреба.

От Министерството на отбраната на Северна Македония уточниха, че страната дарява техника от танковия батальон на Сухопътните войски, който се планира да бъде разформирован. От там посочиха, че става въпрос за "танкове от трето поколение, които с развитието на технологиите след няколко години биха били неконкурентоспособни и несъвместими с нашите искания за доставка на западна платформа" и че в бъдеще време трябва да бъдат изразходвани средства за тяхното унищожаване, което е нецелесъобразна дейност за армията на страната.

 

Източник: dnes.dir.bg

 

 

 

Коментари

  • Чезаре Ламброзо

    30 Юли 2022 19:08ч.

    Македонскиот нАрот дарува от сърдце танковете, ама кат ги нападнуват бугарите-татари, ги сакат наобратно.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • България им подари танкове

    30 Юли 2022 19:10ч.

    Сега те ги подаряват на Украйна. Както се казва: С чужда пита …

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дачков.ру

    30 Юли 2022 19:36ч.

    Еритрея да прати на Русия и готово.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • бандеровец

    30 Юли 2022 22:23ч.

    Прекрасна постъпка на Македония, която с наша помощ се измъкна от руските лапи и ще бъде член на ЕС за ужас на Путлер.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Тия макета се скъсват да се доказват, че са бетер българи

    30 Юли 2022 23:58ч.

    Това - да КУПИШ от някой си нещо и после да му го подариш - такава гениална далавера само нашенец е в състояние да измисли и да изпълни.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ракията - евтина и в изобилие

    31 Юли 2022 0:01ч.

    не прощава! А както сме се уверили, натовските подлоги не носят на пиенье.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кемаф

    31 Юли 2022 3:22ч.

    Никакво подаряване на танкове не е имало, а МК спести на БГ ок.$/€50М! БГ тая година трябваше да унищожи или продаде извън Европа 350 танка по Договорите за разоръжаване в Европа! И понеже и другите страни от Варш.договор имаха за унищожаване подобни бройки от същите танкове (Т-54 и Т-55), то те трябваше да се режат за скрап! А нарязването на един танк струва ок. $/€50к!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи