Скок на таксите при използване на банкомат

Скок на таксите при използване на банкомат
Ползването на банкомат официално вече не е безплатно. Това стана ясно от публикуваните в началото на годината нови тарифи за ползването на банкови услуги. Поскъпнало е и обслужването на гише.

 

Поскъпнало е и обслужването на гише

 

Голяма част на новите тарифи на банките влязоха в сила от 5 януари. Оказва се, че в сравнение с предходната година по същото време таксата за теглене на пари от банкомат се е увеличила с между 5 и 25 процента. Още повече обаче поскъпват и услугите на гише. С между 10 и 30 на сто по-скъпо е сега, ако ни обслужи банков служител на място.

 

 

 

Ако вземем под внимание една от големите банки у нас - разбивката на новите й тарифи показва, че при теглене на пари от банкомат вместо 30 стотинки за услугата, хората ще плащат 0,16 процента от изтеглената сума. Ако устройството, от което теглим пари, е на друга банка, тарифата ще е 0,20 на сто от сумата. Промяната има и в цените на други услуги. Така, ако човек иска да преиздаде пин кода на дебитната си карта, ще плати 5 лева вместо досегашните три. Важно е да уточним, че това са тарифите на само една от банките, които оперират у нас.

 

 

 

Логичният въпрос е защо поскъпват банковите услуги. Основната причина за това са ниските лихви по кредитите. А това означава, че приходите за банките в условията на инфлация са по-малко. Прогнозите са, че през тази година лихвите ще се повишат, но дори и това да се случи, ще останат по-ниски в сравнение с преди пандемията. Втората основна причина за поскъпването на услугите в сектора са повишените разходи за поддържане на банковите системи.

 

 

 

Кирил е пенсионер. Парите си получава по карта и затова често използва банкомат. Притеснява се, че по-високата такса за работа с устройствата ще го лиши от възможност да спестява. „Четири пъти като отида да изтегля… по три лева, по три лева, това са ми 15 лева“, пресмята Кирил Георгиев.

 

Други смятат, че поскъпването на банковите услуги ще постави и част от работещото населението в патова ситуация.  „Народът вече тотално е изтрещял – и от пандемията, и от всичко. И тези неща ще му дойдат в повече“, посочва Костадин.

 

Масово премахват банкоматите от селата

 

Според експерти новите тарифи на банките са очаквана последица от инфлацията и служат като механизъм за компенсиране на загуби.

 

„Tова е ефект от отрицателните лихвени проценти. Когато имаме отрицателни лихвени проценти основният модел на банките, свързан с даването на кредити и получаването на депозити, започва да се разваля… Нетният доход от лихви започва да спада”, твърди икономистът Стоян Панчев.

 

По думите му има конкретна причина да се увеличи таксата за работа с банкомат. „Хората започват да търсят повече банкноти. Тоест, банките усещат това нещо и затова, виждате, интересът веднага е насочен към банкоматите и към този оборот на банкнотите“, посочва Панчев.

 

Банкомат раздал хиляди левове по погрешка в Разград

 

„Българинът… има склонност да избягва банковите услуги. Всеки българин държи много пари под дивана, тоест много от парите са кеш в България“, категоричен е експертът по финансова история Димитър Бозов.

 

Новите тарифи обаче могат да доведат до нови тенденции, за да се избегнат таксите при банкоматите. „Логично би било да се увеличи интереса към разплащането с карта, тъй като там няма такси“, заяви Бозов.

 

Дали ще има нов ръст на услугите в банковия сектор през годината щяло да зависи от движението на лихвите.

 

 

Източник: NOVA TV

 

 

 

 

Коментари

  • Омбудсман

    19 Яну 2022 20:35ч.

    Значи трябва да се върне изплащането на заплати и пенсии в брой. В противен случай хората сс оставни в ръцете на банките без избор.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • чугун

    19 Яну 2022 20:43ч.

    Преди дни имаше инфо, че печалбата на банките за МИНАЛАТА година е нарастнала с 50%...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Идиот

    19 Яну 2022 21:50ч.

    И защо ТЕГЛЯТ В БРОЙ? като навсякъде във магазините се плаща с КАРТА БЕЗ ТАКСА? Аааа,сетих се, щото 'бедните пенсионери' си ги кътат парите под дюшека да има какво да мятат от балконите на Ало измамниците. друго обяснение нямам.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Карачибук

    19 Яну 2022 22:11ч.

    Трендът за увеличаване цената на банкоматна транзакция е породен от тяхното революционно усъвършенстване. Банките масово започват да купуват и внедряват нови модели банкомати с изкуствен интелект. Така например, фирмата NCR вече е продала на няколко български банки новия си модел АI SelfServ 26 through-the-wall. Същественото е, че в тези устройства липсват познатите касети с банкноти. По-точно в тях въобще няма банкноти и по този начин отпада една досадна и отговорна необходимост да бъде зареждани и охранявани. Вместо банкноти, новият модел ATM притежава принтер, използващ хартия и мастила, сходни с употребяваните при печатане на пари. Банкнотите се създават в реално време, според избраната от клиента сума за теглене. Например, клиентът заявява, че желае да получи 500 лева. Банкоматът започва изпълнението на транзакцията, отпечатвайки две банкноти - едната от 350, другата от 150 лева. Поставя ги в диспенсера, който на свой ред леко подсушава купюрите и ги изтиква към картодържателя. Ако мастилата или хартията на банкомата са на привършване, той оптимизира заявката отпечатвайки само една банкнота от 500 лева - всеки път с оригинален и изключително ценен дизайн. Това се потвърждава от аукцион на къщата Кристис, проведен в началото на 2022 г. На него е продадена банкнота от 840 лева. На лицева й страна има експресионистично изображение на Кирчо и Кокорчо, първите български кучета стъпили на Луната. На обратната страна, в стил попарт и качество надминаващо Анди Уорхол, е отпечатана реклама за авангардни дамски превръзки с крилца и елерони, летящи по новата авиолиния София-Скопие.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Пепи, 4/В клас в аритметическата паралелка

    20 Яну 2022 1:47ч.

    Дали на някой от нас му е известно, че в исламските държави лихвите са строго забранени от Корана? Интерено как се справят банките там, без да таксуват лихви за абсолютно всякакви финансови трансакции??? Как дават без лихвени заеми ? Как печелят приходи? Дали има банкер, който би обяснил, на какви икономически критерии или постулати се гради банковото дело в исламските държави?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • До Карачибук на 19.01.2022 в 22:11

    20 Яну 2022 2:03ч.

    Абсолютно си прав. Аз съм скромния собственик на две уникални банкноти от новия новият модел ATM, АI SelfServ 26 through-the-wall. Едната е с номинал 75,50 лева, а другата е за 145 лева на цяло. Тия дни ще ги пратя с кур-иер от Есконт до Сотбис. Ще чакам голямия акцион на 31 Февруари, 2022, на който ще се предлагат само уникални куриози от сферата на нумизматиката и нотафилията. Имам и три съвършено куриозни монетни- спесименти, буквално уникални. Едната е сребърна монета от 75 стотинки, сечена през 1964 г, която е била в обръщение някъде до 1969 г., но за сега не ми се продава, една бронзова от 17,5 стотинки и една сребърна , в проба .900, от 125 стотинки, с герба на НРБ на реверса. По гурта и фино е отсечено ''Боже пази България от нейните собствени политици''!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Бръм®

    20 Яну 2022 2:13ч.

    Уважаеми Карачибук, вие сте като Francois Couperin - le Grand. Имам една сто левова банкнота от банкомат. като я погледна срещу светлина, на нея пише 87 лева.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Ал химик Ал физик Ал факир

    20 Яну 2022 4:14ч.

    Защо някой ще си прави труда да ви раздава пари през дупката на банкомата безплатно ??? Нещо сте се объркали . Не е имало, няма и няма да има безплатни неща. Който разбрал - разбрал.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • висок

    20 Яну 2022 7:36ч.

    Поклон, дълбок поклон към Карачибук!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • "Защо някой ще си прави труда да ви раздава пари през дупката на банкомата безплатно ??? Нещо сте се объркали"

    20 Яну 2022 7:36ч.

    Защото ми ползва парите, които държа в банката му, и печели от тях. А си държа парите в банката, понеже с мен така се разплащат, питай депутатите защо. И не, не навсякъде може да се пазарува с дебитна карта, пълно е с магазинчета, където нямат посттерминали. И на пазара за сведение ябълки не се купуват с дебитна карта. И като повикам съседа да ми смени крана в банята, няма как да му платя с карта.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • висок

    20 Яну 2022 8:02ч.

    Моята пенсия вече я получавам в пощата, няма такси, плащам комуналните сметки при колектор също без такси. За година спестявам една пенсия!!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кака Мара

    20 Яну 2022 8:16ч.

    Вие не можете да смятате! При тази нова система пенсионерите са облекчени . Ако един пенсионер получава 300 лева по сметка , то той ще плати за цялата сума 0.48 стотинки , които трябва да бъдат разпределени върху цялата сума . Тоест ако тегли по 20 лева , той вече няма да плаща по 0.30 ст на теглене , а 0,032ст, което е 3 стотинки. Ако си цъка цялата сума по 20 лева, за 15 тегления по 0,032ст са 0,48 ст за цялата сума. При старите условия 15 тегления по 20 лева по 30 ст са 4.50 лв.Ще пострадят хората с големи заплати, ама предвид големите им заплати няма да усетят както би усетили бедните. Поне това разбрах от новината.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Банка МошеАвраам

    20 Яну 2022 8:23ч.

    Все още има гяволи-българи работещи кеш , но и балами има много така че пак препечелваме по нещо .

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Кака Мара

    20 Яну 2022 8:23ч.

    Или с две думи казано, тегленето на малки суми вече е облекчено.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Moronic variant

    20 Яну 2022 8:51ч.

    Нещо, което в статията не е споменато, щото не касае лични финанси, е съвсем скорошното въвеждане на доста иновативната "такса за съхранение на парични средства". Само за юридически лица е, и се облагат сумите над 400 хиляди - 3 милиона, в зависимост от банката (ПИБ е за сумите над 400 хиляди, ОББ е над милион, не помня коя беше над 3 милиона), с размер около 0.7 до 1%. Не се облагат паричните средства в отделните сметки, а се събират всички сметки във всички валути на съответното юридическо лице в съответната банка, и "таксата" се начислява върху общата сума. Което е доста нагло, защото таксите не са малки, а сумите, върху които се начисляват, не са големи дори за малки фирми. Интересно ми е дали примерно, Райфайзен дърпат всеки ежемесечно няколкостотин хиляди "такса" от, примерно, А1. Също така ми е интересно дали тази иновативна практика се среща някъде на запад, или е родно творение.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Степендиант от Булгаристан

    20 Яну 2022 9:03ч.

    Аз съм добре, попитах моята БУРКАН Банк, но тя нищо не каза за повишение. Само дето ме посъветва да взема по-голям буркан и АК 47 без оскъпяване !!!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Карачибук

    20 Яну 2022 9:10ч.

    Увеличението на таксата за теглене от банкомат е незначително. Освен това клиентите получават множество безплатни екстри. ОББ и ДСК вече монитрат нови периферни устройства към своите банкомати модел NCR PersonaS 84. Първият нов периферен елемент се намира непосредствено под диспернсера на банкомата. Това е автомат за кафе. За всяка транзакция с карта, издадена от банката-собственик на банкомата, клиентът получава безплатно късо кафе. В най-долната на АТМ-а пък е монтирана приставка за лъскане на обувки на фирмата Heute GmbH. Тя се завърта след като клиентът въведе своя PIN код. Тази приставка е с изкуствен интелект - скоростта и твърдостта на четката се избират според кожата на обувката, която се разпознава автоматично. Услугата също е безплатна. За по-заможни клиенти има специална еротична престивка. Тя е ситуирана между кафе-автомата и лъскачката на обувки. При теглене на суми над 400 лева клиентът получава безплатна бърза палава свирка. Достатъчно е той да пъхне своя атрибут в ергономичния секси отвор. Докато трае АТМ транзакцията клиентът може да се наслади на професионално фелацио, управлявано от изкуствен интелект.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • иванчо

    20 Яну 2022 10:39ч.

    "Логичният въпрос е защо поскъпват банковите услуги. Основната причина за това са ниските лихви по кредитите." Основната причина, както и за хилядите други подобни 'бизнес'-извращения е само и единствено ненаситната алчност на банкерите. Няма НИКАКВА друга причина!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лора Дан

    20 Яну 2022 11:24ч.

    Карачибук, аз съм най-вярната Ви почитателка. Вие внасяте такава светлина и топлина, че ми иде да си изключа парното. :-) Не ми се мисли как може да се живее в този измислен свят, без хора като Вас. Прегръдки и целувки от мен. Ваша Лора

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • До: Идиот на 19.01.2022 в 21:50

    20 Яну 2022 16:42ч.

    Че си идиот, спор няма.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи