"Скай нюз": Задържаните във Великобритания българи остават в ареста

"Скай нюз": Задържаните във Великобритания българи остават в ареста

Тримата българи, които бяха арестувани във Великобритания с обвинения за шпионаж в полза на Русия най-вероятно са действали като мрежа за поддръжка. Така смята бивша служителка на британското разузнаване. Според британската телевизия "Скай Нюз" те остават в ареста, а мярката им за неотклонение предстои да бъде гледана.

Българите вероятно ще се изправят пред съда през януари, а ако бъдат признати за виновни, могат да получат присъди между 10 и 14 години затвор.

В рамките на разследването през февруари тази година са арестувани общо петима души, но беше обявена самоличността само на тримата българи. Става въпрос за Орлин Русев, Бисер Джамбазов и Катрин Иванова. Заедно с тях са арестувани и 2 жени, съответно на 32 и на 29 години, които по-късно са били освободени.

Групата е притежавала фалшиви лични документи - паспорти, лични карти и други документи за Великобритания, България, Франция, Италия, Испания, Хърватия, Словения, Гърция и Чехия.

Пред Би Би Си жена очевидец на един от арестите разказа за полицейската акция в Норфолк.

Източник: БНТ

Следвайте "Гласове" в Телеграм

 

Коментари

  • рукола Z

    16 Авг 2023 11:58ч.

    Хайли лайкли... горките хорица, невинна жертва на един дъждовен червей!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Грозна работа

    16 Авг 2023 11:59ч.

    Кой знае какво са замислили, че 6 месеца по-късно изкарват "скандални" разкрития за "българска следа" (по К.Костадинов) Срам.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • рукола Z

    16 Авг 2023 12:05ч.

    Нищо не са открили и за да няма последствия за грозния, ще бъдат потопени невинни... преди да изберете Англия, Ирландия, Холандия, Норвегия, Швеция, Финландия си помислете много добре, пък който има акъл, вече си събира куфарите наобратно!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Зодия Прасе

    16 Авг 2023 12:16ч.

    Има нещо дълбоко гнило в обвинението. Къде е логиката, ако имаш валиден български паспорт да притежаваш още 7 фалшиви такива на страни също от ЕС? Те не биха носили никакво предимство.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Нищо не е ясно

    16 Авг 2023 15:03ч.

    Паспорт е документ за пресичане на граници издаден на КОНКРЕТЕН човек. Не са казва кой е на тези паспорти. Някой от задържаните или съвсем други хора. Не се казва какъв е статута им в Англия. След Брекзит за да живеят в Англия трябва да са или с британско гражданство или да имат документ за постоянно пребиваване. Обвинение за шпионаж е доста сериозно и трябва да е подплатено с неоспорими доказателства. За да ги държат толкова дълго време трябва да са им повдигнати обвинения. Не могат да ги държат защото ги разследват.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Мона

    16 Авг 2023 13:27ч.

    Няма нищо по-гнусно от предателя! Ако те са шпиони на Русия, за кого шпионира Грозев.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • баба мара

    16 Авг 2023 14:18ч.

    поредната излагация на ми6 да се доверят на грозев и се изложиха за пореден път и какво шпионират за русия което тя да не знае такава излагация в българия никои не вярва на тези простотии

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Новото нормално

    16 Авг 2023 14:35ч.

    Всеки българин навсякъде по света е потенциална жертва на Грозев. Не е нужно да правите нещо необичайно. Просто ще намерят в дома ви няколко чужди паспорта.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ТЕЗИ ХОРА СА ЗАДЪРЖАНИ ПО СИГНАЛ НА ХРИСТО ГРОЗЕВ! КАК ТОЙ ЗНАЕ ЗА ТЯХ? И ДАЛИ СА РАБОТИЛИ ЗА РУСИЯ ИЛИ ЗА МИ6?

    16 Авг 2023 14:56ч.

    Много интересно е това, че ги е предал Христо Грозев, който работи за западните разузнавателни служби? Дали просто са решили да жертват трима долноразрядни шпиони на ЦРУ и МИ6. за да принудят България на още отстъпки?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ВСИЧКИ чужденци в която и да е държава контактуват помежду си

    16 Авг 2023 15:08ч.

    Събират се да празнуват, карат се помежду си, правят си мърсотии. Винаги между тях се намира някой гадняр, който за собствена изгода е готов да натопи някого и да му направи мърсотия. Грозев не може да подаде сигнал ако не е имал контакт с тях и не ги е познавал. От малка група българи ВИНАГИ има някой гадняр.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Браво, Яворе!

    16 Авг 2023 15:32ч.

    Явор Дачков за христо грозев- https://pik.bg/явор-дачков-треторазредният-мошеник-христо-грозев-е-отвратителната-емблема-на-умнокрасиват-news1189480.html

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Грозев ще свърши като Скрипал

    16 Авг 2023 15:49ч.

    заровен в собствената си дупка, самоотровен от собствената си отрова, несъжален от никого, прокълнат от своите и презрян от чуждите.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи