Скандалният Дионисий ще организира интронизацията на бъдещия Български патриарх

Скандалният Дионисий ще организира интронизацията на бъдещия Български патриарх

На снимката: Арх. Дионисий на протестите през 2020 г.

Свързани текстове: Началото на архонтската афера – скандално писмо на архимандрит Дионисий

Петиция на миряни и свещеници: Светият синод да низвергне Дионисий

Митрополит Николай върна скандалния Дионисий. Готви го за главен секретар на Синода, за да брои гласовете при избора на патриарх

На 14 юни в салона на Софийска митрополия се е провела свещеническа конференция на столичното свещенство. Основната тема е била подготовката на интронизацията на новия патриарх. На конференцията са присъствали Врачански митрополит Григорий – в качеството му на наместник на овдовелия Софийски митрополитски престол, Старозагорски митрополит Киприан – като председател на една от комисиите по организацията на избора и интронизацията на патриарх, Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит, и архим. Дионисий, който е възстановен в служение и сега отново отговаря за ритуала по възкачване на престола.

Свещеници, присъствали на събитието, описват поведението на Дионисий като арогантно. „Отношението му към нас варираше от такова към слуги до такова към роби…“, описва един от тях. Присъстващите висши клирици мълчали, а Дионисий говорил два часа. С явно презрение към свещенството „нареченият за епископ“ карал някои да стават и да се завъртат пред всички, за да подбере подходящи по височина и дължина на брадата свещеници, които да бъдат включени в съставените от него ритуали. Столичните свещеници са били принудени да слушат обиди по свой адрес, споделят, че са се почувствали унижени от архимандрита пред очите на своите епископи. В социалните мрежи се разпространяват шокиращи свидетелства за тази среща в Софийска митрополия. „Ако отношението му към свещениците е такова още сега, то какво може да се очаква, ако стане епископ…“, с огорчение пита един от присъствалите. И още: „Колко може още да бъде унижавано българското свещенство? То има ли въобще достойнство? След като може да бъде събрано на конференция и в очите да му се каже, че е потно и нечистоплътно и да не може да се защити, нито пък да има кой да го защити от преките му ръководители. Просто така обиждат свещениците и те трябва да преглътнат достойнството си. С това преглътнато достойнство трябва да проповядват Евангелието…“.

 

 

За какво свидетелства завръщането на Дионисий с такова арогантно поведение в живота на нашата църква, предстои да видим.

Същевременно няма публична информация за това дали са снети обвиненията към архим. Дионисий и какви са резултатите от назначената от Св. Синод през 2016 г. анкетна комисия, която да провери извършени ли са от него църковни провинения по чл. 190, т.т. 7, 11, 14, 15 от УБПЦ-БП. Снета ли е забраната за свещенослужение на архим. Дионисий (Мишев) от 2016 г., която беше обвързана с приключване на духовното следствие към него и издаване на окончателен акт, приет на заседание на Св. Синод в пълен състав? Повече за наказанията на архимандрита – тук.

Бел. ред.: Понеже някои читатели питат защо се поместват неподписани мнения за поведението на архим. Дионисий на въпросната конференция, трябва да уточним, че такава е волята на самите свещеници, които сигнализираха за онова, което е станало при мълчаливото съгласие на и. д. софийския митрополит, на старозагорския му колега и на еп. Поликарп. И все пак един свещеник написа открито в профила си приблизително същото, което негови събратя свидетелстваха: „Стилиян Табаков: Присъствах на така наречената свещеническа конференция. Това нещо беше някаква долнопробна пародия на конференция, режисирана от една пародия на духовник – арогантен, безпардонен, третиращ духовниците като добитък. И цялото това недоразумение пред погледа на двама митрополити. В началото ми беше смешно, после ми стана тъжно. Тъжно не за отците, те така или иначе отнасят огъня за всичко и плетат венци на спасението. Дожаля ми за синодните старци, които ще трябва да му сърбат попарата в бъдеще. Светият Синод загуби правото да изисква послушание, след като доведе на бял кон човек, който няма никакво послушание…“.

 

 

 

 

 

Коментари

 • Това е достатъчно, за да се създаде представа за Дионисиевата менталност:На снимката: Арх. Дионисий на протестите през 2020 г.

  20 Юни 2024 8:47ч.

  Момчето/?!?/ е на нивото на Про100Киро и ни йота повече. Бъдете здрави!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Хм...

  20 Юни 2024 9:19ч.

  Този не е само за аргосване, а направо за разпопване...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Я дайте къде му е адреса

  20 Юни 2024 16:18ч.

  , да му идем на гости...

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ?????

  20 Юни 2024 9:47ч.

  И в Църквата вече не могат без шоумени и палячовци.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Юрий

  20 Юни 2024 10:56ч.

  Защо просто не го набиете,не си кажете мнението....или ви е страх за службичката.Стига с меки приказки,в тази държава всички от всяка власт за бой,е..н и сръбска музика.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Али Луя

  20 Юни 2024 11:20ч.

  Фигурата, позата, изражението - белези на дегенерат.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Идеален

  20 Юни 2024 12:34ч.

  Идеален за вампирска пиеса.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ненормалниците ни поглъщат

  20 Юни 2024 12:41ч.

  Трябва да се вземат мерки в цялата държава , на всички нива срещу агресивните ментално обременени ! Като се започне от парламента, президентството, синода, общините, държавните служби, полиция и армия, та се стигне до лудите, безчинстващи безнаказани по селата, кварталните градинки, градския транспорт и училищата! Проблемът се задълбочава и ако не му обръщаме внимание ще патим!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • ЗИП

  20 Юни 2024 13:21ч.

  Явно англисаксите ще си направят "своя БПЦ" .Кремъл ще контрира чрез "своте си хора".И ще си имаме пак две църкви, кат в началото на 90те... :) Само да не се степат пак за Свещоливницата. Аз съм атеист и не ми дреме особено.Народът е разделен н фили и фоби.Всеки ще си се кланя на неговия поп . При протестантите най-честно Всеки мое си направи СОБСТВЕНА ЦЪРКВА.Нема папи и патриарси.Без посредници със златни мантии и кръстове .. :))

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Боже Опази

  20 Юни 2024 16:22ч.

  Интересно ще е ако в службите бъдат вкарани хора от някоя опасна и забранена секта. Или в комисията по Вероизповедания!? Ама тя после може и да не се води Секта, така че.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Народее

  20 Юни 2024 13:35ч.

  Покайте си всички отстъпили от Господа наш и православната ни църква!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Интересно ще е ако в службите бъдат вкарани хора от някоя опасна и забранена секта. Или в комисията по Вероизповедания!?

  20 Юни 2024 16:23ч.

  Много интересно.

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Народее

  20 Юни 2024 13:36ч.

  Покайте си всички отстъпили от Господа наш и православната ни църква!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи
 • Юнак Балка

  22 Юни 2024 14:56ч.

  Номинация на Дионисий? Какво да очаквате в държава с 90% пълни идиоти! Гласуването за парламент също го доказа!

  Отговори

  Напиши коментар

  Откажи

Напиши коментар

Откажи