Скандал! Весела Чернева издавала на македонците позицията ни докато е работила за Кирил Петков

Скандал! Весела Чернева издавала на македонците позицията ни докато е работила за Кирил Петков

Съветникът на бившия премиер Кирил Петков по външно-политическите въпроси Весела Чернева е издавала на Скопие българската позиция по присъединяването на РС Македония към ЕС.

Този скандален факт стана ясен в парламента днес от изслушването  на шефа на ДАНС Пламен Тончев, който разкри, че се води досъдебно производство за теч на информация от българските институции към тези на Република Северна Македония за вдигането на ветото от София над Скопие за присъединяване към ЕС. 

Чернева като външнополитически съветник на Петков водеше отявлена антибългарска политика по темата Македония. Известна е с публичната си позиция, че България трябва да вдигне ветото по отношение на РСМ.

"По линия на контраразузнаването е установено, че съветник към премиера към онзи момент е съгласувал позициите на МВнР с гражданин на Северна Македония", обяви директорът на ДАНС, като визира Весела Чернева, за която тогавашният външен министър Теодора Генчовска (днес зам.-министър на  отбраната.) твърдеше, че е де факто титулярът във ведомството.

Става въпрос за пращането на извадка от секретен документ в интернет сайт. Достъп до този документ са имали двама души извън състава на Агенцията", разкри още Тончев. 

Епицентър. бг. припомня скандала:

На 15.06.2022 година по време на изслушване в Народното събрание по темата за присъединяването на РСМ към ЕС министърът на външните работи в оставка Теодора Генчовска заяви:„На 5 април Весела Чернева, съветник на Кирил Петков, изпрати нова рамкова позиция, която по-скоро променя националната позиция и изключва договора за приятелство и добросъседство с РС Македония от 2017 г.“.

На 24 май Чернева праща имейл до Министерството на външните работи, като тексът предвижда правата на българите, включването им в Конституцията на РСМ и изпълнението на Договора за доросъседство да бъдат извадени от преговорната рамка и да бъдат включени в необвързващи изявления на френското председателство, които неясно как вменяват на ЕК ангажимент да следи състоянието на българскота малцинство, съобщи още  министърът на външните работи в оставка Теодора Генчовска.

Още когато поех поста министър на външните работи по време на първата ми среща с министъра на външните работи на Република Северна Македония, първото ми изречение към него беше: "Г-н министър, комуникирайте само с мен". За съжаление, това не се случи, разказа Генчовска.

„Представителите на Северна Македония продължиха да търсят контакт у нас извън външно министерство с цел постигане на пробив основно ключовото българско искане – механизъм за проследяване на изпълнението на договора от 2017 г., както и по отношение на референцията за македонския език. На 10 януари, в доклада си за заседанието на КСНС, външно министерство алармира, че в рамките на процеса РСМ ще продължи да следва няколко основни линии на поведение - ще продължи да разчита предимно на външния натиск, ще демонстрира конструктивност и ще отправя множество обещания. Ще търси неформални отстъпки и създава прецеденти, ще се стреми да разделя институциите в България по темата Северна Македония, като търси начин да се ангажира само с отделни български представители, с цел да изолира от процеса българските институции с експертиза по темата. И така да отслабва българската позиция, а при възможност да постига пробив в нея", допълни Генчовска.

 

На 02.08.2022г,  визирайки двойнствената политика в кабинета "Петков" по отношение на Скопие, Генчовска признава в интервю за "24 часа": "Много често бяхме изненадани, че чувахме от Скопие неща, които ние вече бяхме разработили. Бяхме информирали за тях МС, следвайки институционалния подход. Но после виждахме тези наши предложения, но вече обърнати по друг начин, което беше доста притеснително. А понякога колегите от Скопие вече знаеха какво ние ще им представим".

Това е национално предателство, заяви днес от трибуната лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов по повод разкритието на шефа на ДАНС.

"Говорим за класическа държавна измяна. ПП би трябвало да ги е срам да влязат в залата. Всички предатели преди ПП поне са правели това криейки се, гледайки хората да не ги разберат. Продължаваме предателството дори не се крият", атакуваха от "Възраждане".

В НК Раздел II.
Предателство и шпионство, четем

Чл. 103. Който, изпълнявайки държавна служба или поръчение пред чуждо правителство или международна организация умишлено ги води във вреда на републиката, се наказва с лишаване от свобода от десет до петнадесет години, както и с лишаване от права по чл. 37, ал. 1, т. 6 и 9. (лишаване от право да заема държавна длъжност и лишаване от ордени и медали)

Чл. 104. (1) Който издаде или събира с цел да издаде на чужда държава или на чужда организация информация, представляваща държавна тайна, се наказва за шпионство с лишаване от свобода от десет до двадесет години, с доживотен затвор или с доживотен затвор без замяна.
(2) Ако деецът доброволно разкрие пред органите на властта извършеното престъпление, наказва се при смекчаващи обстоятелства.
(3) Информацията, представляваща държавна тайна, се определя със закон.

Коментари

  • Народът е съгласен

    30 Май 2023 19:41ч.

    стига тия нелепи спорове от 18 в. Да изчезват границите на Западните Балкани.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Не сме съгласни

    30 Май 2023 19:49ч.

    Изобщо нямате представа за народа български, евроатлантици жълтопаветни. Та вие дори не сте българи. Еничари!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Sinner

    30 Май 2023 19:52ч.

    Еничарите не са имали избор, а жълтопаветниците са направили избора да са еничари.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 30 Май 2023 16:52ч. Еничарите не са имали избор, а жълтопаветниците са направили избора да са еничари.

    30 Май 2023 22:47ч.

    Освен, че не са имали избор, еничарите не са били предатели.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • д-р Гилотен

    31 Май 2023 2:27ч.

    Към края на съществуването им не е било точно така- By the early 17th century Janissaries had such prestige and influence that they dominated the government. They could mutiny, dictate policy, and hinder efforts to modernize the army structure. Additionally, the Janissaries found they could change Sultans as they wished through palace coups.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Веска

    31 Май 2023 11:29ч.

    Какъв/каква/ си ти, за да говориш от името на народа? Този народ може би е канадският, американският, но не и българският.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Sin

    30 Май 2023 19:41ч.

    Бомбандирали са Москва !! Кой, кога, с какво ? Дайте повече информация ! Американците ли ги дръннаха ? С Томахавки или с какво ? Путьо мърда ли или напротив ? Защо няма никаква вест за тази светкавична атака ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • @Sin 30 Май 2023 16:41ч.

    30 Май 2023 19:45ч.

    изтрескали са те по тиквата/ Защо няма никаква вест за тази светкавична атака ? що'т не се е случвала навярно. преди 3 дни обаче са издумкали здраво щаб квартирата на ГУР. а и още - Patriots Vs Cartoon Rockets = 0: 5

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Sinner

    30 Май 2023 19:48ч.

    В момента ДАНС бомбардира две лигли за държавна измяна. Очакваме още бомбардировки по лигльовци-няма само лигли.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Sinкото пак е избягал на санитарите

    30 Май 2023 19:49ч.

    Прибирай се вече, че вечер става хладно. И не си забравяй хапчетата довечера!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Син-морав патладжан

    30 Май 2023 20:03ч.

    БомбаНдирали, викаш, с томахавки. А дали с томахавка са шибнали един Sin Путю, та "забравил", че тук се говори за националното предателство на неговите идоли и тръгнал да флуди?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Райничка Цветкова

    30 Май 2023 20:43ч.

    Украински дрончета обаче сбъркали посоката три от тях останалите два са прихванати от руската ПВО за твой ужас. Путин не само мърда но го е наточил и ще Ви ебе всичките подред с 200.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • 30 Май 2023 16:41ч. Бомбандирали са Москва !! Кой, кога, с какво ? Дайте повече информация ! Американците ли ги дръннаха ? С Томахавки или с какво ? Путьо мърда ли или напротив ? Защо няма никаква вест за тази светкавична атака ?

    30 Май 2023 22:49ч.

    Интересно?!? Сигурно е било по заповед на генерал Залужний?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • При бай Ставри

    30 Май 2023 19:51ч.

    Пътен да каже чии инструкции е изпълнявала! КП, АВ, ЛБ?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • За кого работи Чернева?

    30 Май 2023 20:41ч.

    Съществото Чернева го знаем! Любопитни са ми подобни същества. Уникално са ми чужди и искам нещичко да разбера! Искам да им надникна в душиците. Дали са тотално опериран отпадък, без никаква обществена позиция, който се интересува само от обслужване на господаря си, който им подписва фишовете, дали по силата на някакви уникално сложили се субективни обстоятелства, са развили някаква разрушителна омраза към нещо. Попадна ми един материал от ФБ, който донякъде осветява, но не дава достатъчно отговори. https://www.facebook.com/blgarmk/posts/1444723939315736/?locale=ms_MY Не знаех до едно време, но тя се оказа жена на един МНОГО ДЪЛБОКО ИНФЕКТИРАН, който по неведоми пътища е станал част от българската КОМИСИЯ, смесена с РСМ. Много боклук има за изриване. Първото, което трябва да се случи тук е много дълбока проверка по правилата на неприятна процедура Глава Първа, за наличие на квалифициран състав! Не мога да го твърдя, но откак разбрах, че Чернева не може да се нарече дипломат и е ненавиждана в професионални кръгове, то тя би трябвало не просто да е поддръжник, а служител на заплата при враждебни на България сили.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Гаро

    30 Май 2023 21:07ч.

    Надявам се Ердоган, който получи като Президент нов петгодишен мандат и се доказа като един от политиците и ръководители днес от световна величина, да се смили над нас и да ни направи отново вилает към създаващата се Ново-османска империя. Защото вече ние като държава...приключихме !?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вилает

    31 Май 2023 10:51ч.

    И да не се надяваш, може да се случи. Руснаците ще се извинят на Турция, че са ни освободили. Тази територия бе подарена на народ, който не я заслужава.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Sin

    30 Май 2023 21:29ч.

    При тази “инфраструктура” в Москва още два три такива удара и населението ще трябва да го пришпорят към Сибир. Там няма Западна техника ПВО, няма Пейтриъти, няма нищо. Всичко долита. Най-кефско ще стане като удрят газовата мрежа - с подстанциите, помпите и пр. А после и високоволтовите подстанции. Не ми се мисли ! Т.е. мисли ми се, и то как ! Скоро, скоро ще дойдат и Американските Атакамс-и. Днес Байдън е обещал, а това означава пълно крушение на Путлер и освобождаване на руския народ от намордника. ЗСУ !

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • ЧиЧу Мин до брата Син:

    30 Май 2023 22:26ч.

    Да литваме и ние към Севастопол с делтапланерите, с по две бомби под мишниците и по една перка в задника!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Лъчо Мозъка

    30 Май 2023 23:02ч.

    Забравяш хапчетата!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Соросоидите, особено такива

    30 Май 2023 21:32ч.

    "високопоставени" като В. Чернева, са типични чуждестранни агенти, "меката ръка" на ЦРУ. Лустрация е необходима! И изритване на всички Соросови НПО-та - иначе няма оправия.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Това задава аршина

    30 Май 2023 21:38ч.

    Ако Чернева е долната граница, нагоре трябва да стигнем до премиери, олигараси, босове, поръчители и т.п. Чернева не е мозъкът на стореното, защото там няма достатъчно за лично ползване.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Омуртаг

    30 Май 2023 22:36ч.

    Прав си Мунчо.СМЕРШ трябва да бъде създаден и в България. Правилата за тези подлеци трябва да са още по сурови,защото тия не са българи.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Козяк

    30 Май 2023 23:00ч.

    Путин е виновен!

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Дремджиев я направи герой!

    30 Май 2023 23:26ч.

    "С това което направи Чернева на балканите, бяха развалени путинските планове и си навлече омразата на Радев"

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • д-р Гилотен

    30 Май 2023 23:32ч.

    Държавната измяна си е държавна измяна. Нека влезе в сливенския пък Сорос или Байдън да я помилват.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Вече има двама кандидати за първото заседание на Втория Народен Съд:

    31 Май 2023 0:01ч.

    1. (председателя на 49 НС) Росен Желязков за отдаването на 25 годишна концесия печелившото ни Летище София, което сега е Софкънект Интернейшънъл Еърпорт (на Swissport); 2. Весела Чернева - за всичко описано по-горе. Прокуратурата да събере данни за промяната в банковите им сметки и имотното им състояние.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Александър Урумов

    31 Май 2023 0:09ч.

    Кирчо отпратен от Братислава, Урсула не ще да чуе за него, той вика - сам си тръгнах. ? Няколко неща от Братислава: 1. Кирчо е свален от списъка на говорителите на форума в Братислава. Нема речи, нема снимки с Урсула, ни една. 2. Урсула фон дер Лайен вика - този да не го видя! Всички опити на Кирчо да се доближи до президента на ЕК са приключили безславно. По моя информация от ЕК, потърпевшата е изпаднала в бяс само като му е чула името. С което е приключила идеята за участието му. 3. Освен с дясната ръка на Сорос - Иван Кръстев - Кирчо се е виждал със своя кум и адвокат, българинът с австрийски паспорт Борислав Георгиев. След неочакваната кончина на адвокат Джингов, виенската кантора става ключова прикриване на откраднатите пари от политическите бандити от “промяната”. 4. Никаква структура не е откривал Кирчо в Братислава, този изпечен лъжец, както вече всички се досещат.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Наблюдател

    31 Май 2023 0:21ч.

    Абе къде са партизаните?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Весела Ч.

    31 Май 2023 0:24ч.

    Нищо няма да ми направят.. Всичко съм съгласувала със ПОСОЛСТВОТО.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • д-р Гилотен

    31 Май 2023 2:30ч.

    Така се пра'и, мойто момиче! ДАНС/МАНС не мо'ат те барнат, а ти си гушкаш Шорош кинти...

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Веска

    31 Май 2023 11:30ч.

    А защо чак сега от ДАНС изкарват това, което се говореше още при отиването на про100киро в северна македония?

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Beso

    31 Май 2023 13:10ч.

    За всички е ясно, че ПП и ДБ са антибългарски партии, работят за чужди интереси.При "лошия" соц такива получаваха без колебание смъртна присъда, която се изпълняваше веднага. А сега не можем да ги пипнем, защото ЕС и САЩ са зад гърба им, пазят си техните служители.Крайно време е всички да разберат че ЕС и САЩ не са наши приятели, нищо добро не сме получили от тях и няма и да получим, просто сме им поредната колония, сложили са ръка на цялта ни икономика, използват ни за бежанска територия, буферна зона, измъкват младата ни работна ръка, квалифицираните кадри, ако не излезем от ЕС и НАТО изчезваме и като нация и като държава. Нямаме време за губене!Англия се измъкна, Швейцария не е в ЕС, независими държави са. И ще бъдем с когото си искаме според нашите интереси.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • yes

    31 Май 2023 13:29ч.

    Да, излизане от ЕС и Нато е правилна позиция за държавата, силно подкрепям. В тази връзка да се оплача че дира например ми блокира достъпа до форума, когато написах това. Народен Съд трябва да има и за цензурата, това е най-голямото престъпление, защото зомбирането унищожава цели държава като излязат такива изроди като РСМ-то и усраинците - никога не е имало такива етноси, ама като джендърите - пръкнал се нормален пол/етнос но днес се чувствали вече друг етнос и айде нови държави, "език", история и геноцид над оригинала, всички знаем какво се случва и в РСМ и докъде я докараха укронацитата.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи
  • Викт

    31 Май 2023 15:17ч.

    А дано ги осъдят тея двете мастии с ленчето и да търкат наровете дълги години.

    Отговори

    Напиши коментар

    Откажи

Напиши коментар

Откажи